CESTOVATEĽKA Gondolierka (2)

2010-08-19 15:00:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Talianske Benátky budú mať už čoskoro svoju prvú oficiálnu gondoliérku v histórii.



Matka dvoch detí Giorgia Boscolová (24) tento týždeň úspešne absolvovala praktickú časť skúšky a jej meno bolo pridané na oficiálny zoznam gondoliérov. Momentálne tak môže požiadať o plnú licenciu pre výkon tohto povolania.

Zástupca starostu Benátok Sandro Simionato uviedol, že úspech Boscolovej zlomil "900 rokov nadvlády mužov" v tejto profesii a že to bude pravdepodobne inšpirácia aj pre ďalšie ženy, aby to tiež skúsili.

Boscolová sa stala prvou ženou, ktorá uspela pri praktickej časti skúšky, tá je považovaná za najťažšiu zo všetkých úloh, ktoré musí budúci gondoliér splniť. Benátska rada zaviedla gondoliérske kurzy a skúšky v roku 1997.

Predtým sa toto povolanie po stáročia dedilo z otca na syna. Otec zohral rozhodujúcu úlohu i v prípade Giorgie. Je gondoliérom a ona s ním jazdila po benátskej lagúne a kanáloch od svojich siedmich rokoch.

"Vždy som milovala gondoly a na rozdiel od mojich troch sestier som radšej doprevádzala našeho otca na gondole, než aby som niekam chodila s kamarátmi," zverila sa Boscolová.

O preniknutie medzi gondoliérov sa už pred ňou pokúsili dve ženy, medzi nimi jedna Američanka, ale ani jednej sa nepodarilo zložiť skúšky.

Američanka sa pokúšala stať gondoliérkou ešte predtým, než boli skúšky zavedené, ale neuspela. Obvinila potom združenie benátskych gondoliérov, ktoré má 425 členov, že ju medzi seba zámerne nepustili kvôli tomu, že je žena.

Právo voziť na loďke hostí jedného benátskeho hotela získala pred časom jedna Nemka, vzťahovalo sa ale len na hotelovú gondolu.

----------------------------------------------------------------------

Giorgia Boscolová (24) sa opiera do svojho vesla so širokým úsmevom na tvári a svetlé vlasy jej povievajú vo vetre: zatiaľ je iba učnicou, ale už čoskoro sa v Benátkach stane prvou gondoliérkou za 900 rokov histórie tohto remesla.

Dvadsaťtriročná Giorgia v júni zložila náročné skúšky, ktoré jej umožnia, aby bola prijatá do exkluzívneho klubu 400 benátskych gondoliérov. Toto povolanie bolo doposiaľ vyhradené len mužom.

"Je to moja vášeň už od detstva, otec je tiež gondoliér a gondolu som začala riadiť už v siedmich rokoch," vysvetľuje.

Giorgia, matka dvoch detí, denne niekoľko hodín trénuje na traghette, lacnej preprave na gondolách medzi dvoma brehmi Veľkého kanálu. Do roka a pol, na konci učňovského obdobia, by mala od úradu pre gondoliérov Ente Gondola získať zvláštne povolenie k riadeniu vlastnej gondoly v zelených vodách dóžovho mesta.

"Je to trošku fyzicky náročné," pripúšťa a kývne smerom k veslu gondoly, "ale sú tu malé tajomstvá, ktoré sa predávajú z generácie na generáciu a ktoré pomáhajú, že únavu toľko nepocítite," dodáva.

Je hrdá na to, že je jedinou gondoliérkou, a dúfa, že sa remeslo otvorí i pre ďalšie ženy. "Poznám všetkých vďaka svojmu otcovi, ale chcela by som, aby sa o to pokúsili aj ďalšie ženy," hovorí.

Preniknutie mladej ženy do výhradne mužského sveta znepokojuje niektorých jej kolegov. "Je to fyzicky namáhavé povolanie, zvlášť keď je silný vietor," upozorňuje jeden z gondoliérov Nino na náročnosť ovládania týchto veľmi pohodlných bárok s plochým dnom, ktoré sú väčšinou dlhšie než desať metrov.

Je to náročné, avšak lukratívne povolanie. Do Benátok ročne prichádza 15 až 18 miliónov turistov, z ktorých mnohí zatúžia po rituálnej piesni gondoliéra, aj keď cena za osobu alebo pár nie je nízka: 120 eur.

 

Milé cestovateľky,
už nemusíte mať vodičák len na riadenie auta alebo motorky, ale v dnešných časoch si už môžete zadovážiť aj povolenie na riadenie gondoly. Ak uvažujete o tom, že by ste sa usadili v Benátkach, pokojne tak môžete urobiť. Aj keď podľa môjho skromného názoru rituálna pieseň na gondole vyznie vždy romantickejšie od pekného mladého gondoliéra...

 

Zdroj/autor: ansa, čtk, afp, la nuova, janqa, drom

VIDEO Giorgia Boscolová, prvá gondolierka v Benátkach



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: la nuova

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa