VÝLET Slovensko z výšky (2)

2010-03-03 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ľudia od nepamäti vystupovali na vyvýšené miesta, aby sa rozhliadli po šírom okolí nielen v súvislosti s hľadaním obživy či pozorovaním nepriateľa, ale aj pre potešenie z fyzického výkonu a v neposlednom rade z krásneho rozhľadu.



 

Rozhľadňa na Kamenitom

Javorníky, nadmorská výška 834 metrov. Vyhliadková plošina vo výške 5 metrov.

Peší prístup: 45 minút od železničnej stanice Turzovka-zastávka po asfaltovej ceste do osady Turkov a odtiaľ ešte 1 hodinu po žlto značkovanej turistickej trase. Voľný vstup.

 

 

 

  • Rozhľadňa na Sitne

Štiavnické vrchy, nadmorská výška 1 009 metrov. Od roku 1727 (podľa iných prameňov od roku 1736). Vyhliadka na poschodí objektu vo výške 8 metrov. Peší prístup: 45 minút od Počúvadlianskeho jazera po zelenom náučnom chodníku a neskôr modrom turistickom chodníku.

Otvorené: jún (niekedy máj) až august, denne od 10.00 do 18.00. Informačné stredisko ochrany prírody, predaj materiálov a občerstvenia. Vstupné: pri výstupe točitým schodiskom na poschodie objektu sa platí dobrovoľný príspevok na udržiavanie historickej rozhľadne.

 

  • Vyhliadka na Veľkej Rači

Kysucké Beskydy, nadmorská výška 1 236 metrov. Výška 3 metre. Peší prístup: 1 hodina z Oščadnice, osada Lalikovci, po modro značkovanej trase k chatám pod Veľkou Račou (premáva sem aj sedačková lanovka) a odtiaľ ešte 1 hodinu po zeleno značkovanej trase na vrchol Veľkej Rače. Voľný vstup.

 

  • Krupinská strážna veža Vartovka

Krupinská planina, nadmorská výška 392,6 metra. Od roku 1564. Krytá vyhliadková ochodza vo výške 9 metrov. Peší prístup: 1 hodina z Krupiny od autobusovej stanice po modro značkovanej turistickej trase. Voľný vstup.

 

  • Vyhliadková veža Šachtička

Starohorské vrchy, nadmorská výška 957 metrov. Vyhliadková plošina a miestnosť vo výške 16 metrov. Peší prístup: 45 minút zo Španej Doliny po zeleno a modro značkovanom chodníku. Voľný vstup, kľúč sa nachádza na recepcii horského hotela Šachtička.

 

  • Veža pri Veľkom Borovom

Podtatranská brázda, nadmorská výška 902 metrov. Vyhliadková drevená ochodza vo výške 6 metrov. Peší prístup: 10 minút z obce Veľké Borové po neznačkovanej ceste smerom na severozápad k smerovníku a odtiaľ ešte 10 minút doľava po červeno značkovanej trase k Penziónu pri veži. Voľný vstup.

 

 

Zdroj/autor: Dajama, KrasySlovenska, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa