NA CESTÁCH Do Paríža prišli Vianoce

2009-11-30 11:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO/ video - Vianočná výzdoba s miliónmi svetiel v týchto dňoch zaplavila v Paríži okolo stopäťdesiat ulíc a bulvárov.



Len na dvoch kilometroch slávnej triedy Champs-Elysées sa rozsvietilo okolo 400 stromov s miliónom svetelných diód. Kvôli ekologickej čistote diódy nahradili klasické žiarovky.

Na konci bulváru, na námestí Svornosti sa znova každý deň od 11:00 hod. do polnoci (20.januára), krúti veľké osvetlené ruské koleso, ktoré z uzavretých a zateplených kabín poskytuje nevšedný pohľad na centrum francúzskej metropole.

Naplno sa v niekoľkých významných uliciach a námestiach otvorili predvianočné trhy. Na Champs-Elysées, kde sú najznámejšie a najdrahšie obchody a butiky, je v dolnej časti k dispozícii 170 malých chatiek slúžiacich ako predajné stánky vianočných darčekov alebo suvenírov.

Len kúsok od Ruského kolesa, na asi päťsto metroch štvorcových, predstavuje radnica do 28.decembra výstavu Ice Magic - sochy z ľadu od šestnástich umelcov. Artefakty znázorňujú mimo iného, aj známe parížske pamiatky ako je Eiffelova veža alebo chrám Matky Božej (Notre Dame).

Od 18.decembra, kedy začínajú vo Francúzsku vianočné prázdniny, chystá radnica ešte ďalšie atrakcie. Pre najmenšie deti budú v niekoľkých štvrtiach mesta starobylé manéže a carussel-y (kolotoče) s drevenými koníkmi, na niektorých sa bude možné povoziť zadarmo.

Pred budovou radnice a stanice Montparnasse , bude zase obrovská, 1500 metrov štvorcových veľká ľadová plocha, na ktorej sa budú môcť korčuľovať až do Silvestra všetci záujemcovi.

Predvianočná atmosféra zavládla koncom novembra tiež v obchodoch, ktoré okrem zliav, vyzdobili aj svoje výklady.

Jeden z najväčších parížskych obchodných domov s luxusnou módou Galeries Lafayette, sa napríklad tematicky zameral na ruskú vianočnú tradíciu. V ponuke nechýbajú klasické matriošky alebo pozlátené sviečky či samohýbajúce sa medvedíky a zajace...

 

Zdroj/autor:  parisinfo,čtk,r.vlachos,drom

VIDEO Parížske Vianoce 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa