NA CESTÁCH Rýchla kuchyňa po rusky

2010-06-30 16:30:00 |   |    | 

RUSKO - Komunistický prevrat v Rusku prekazilo niekoľko tisíc stúpencov demokracie, ktorí stáli v ceste tankom – vo fronte pred jedinou moskovskou reštauráciou McDonald´s, žartoval pred rokmi satirik Art Buchwald.



Od tých čias sa rady pred svätostánkami americkej kuchyne v ruskej metropole dosť skrátili. Skôr o stave demokracie to ale vypovedá o rozmachu rýchleho stravovania v Rusku.

„Žeby sme mali málo fastfoodových jedální ?“, okomentoval jeden z ruských gastronomických webov správu, že sa v Moskve chystá objaviť aj hlavný konkurent McDonalduBurger King. Zo začiatku vraj mieni expandovať cez sieť kaviarní „Šokoladnica“, ktorých je v krajine asi dvesto.

Ešte viac, dvestoštyridsať, je v Rusku McDonaldov a ďalšie sa chystajú otvoriť. Na mieste sú už aj iné známe značky: kuracie jedálne KFC, v Rusku premenované na Rostik's KFC), pizzerie Sbarro, kaviarne Starbucks, bagety Subway čo belgický Quick. O slovo sa ale hlási čisto ruská sieť s ponukou z miestnych kucháriek.

„Koľko kopčekov?“, rázne sa spýta predavačka, ktorej proporcie sa zdajú byť hodné bohatiera z ruských bájí. Ale žena nepredáva zmrzlinu, ale pečené zemiaky, tiež bohatierskych rozmerov. Lahôdku zabalenú do alobalu vytiahne z pece, rozkrojí, pridá kúsok masla a syra, rozotrie a všetko ozdobí šalátom. Správny zákazník si ešte dopraje horúci toast...

Hotový balzam pre premrznutých okoloidúcich, aj keď za všetky príplatkové pochutiny zákazník ľahko utratí viac, ako keby sa posadil do bežnej reštaurácie, pozývajúcej na „protikrízové“ menu za dostupnú cenu.

Stánky v uliciach a v obchodných centrách ale lákajú na ďalšie ruské špeciality: na bliny, čo sú palacinky s medom, kaviárom či inou sladkou či slanou náplňou. Na tradičné pelmene čiže varené cestovinové taštičky s mäsovou náplňou, či čeburek, čo je v oleji vypražený piroh s pikantnou mäsovou, syrovou, hubovou, kapustovou alebo zemiakovou plnkou.

Štýlová vývarovňa alebo skôr smažiareň, si ešte do názvu pridá „sovietská“ a jednotlivé druhy pirohov pomenuje leningradský či  stalingradský.  Aróma prepáleného oleja sotva niekoho nechá bez pochybností – podľahnúť pokušeniu, alebo neriskovať...?

Rusko síce prežíva najhoršie hospordárske problémy za posledných desať rokov, ale segment rýchleho občerstvenia podľa expertov utrpel len drobné šrámy. Vlani ruský fast-food inkasoval viac ako dve miliardy dolárov, z toho 860 miliónov len v Moskve.

Náklady na otvorenie novej jedálne sa odhadujú na tristo tisíc dolárov a tak sa moskovská radnica nedávno súdila s McDonaldom o výšku nájomného za historicky prvé dve prevádzky v meste. Radnica na začiatku 90.rokov zlákala reťazec do Moskvy na sadzbu jeden rubeľ za meter štvorcový po dobu 49 rokov. Dnes by chcela najmenej tisícnásobok, ako „slušnú trhovú cenu“...

 

Zdroj/autor: čtk,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: flickr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa