NA CESTÁCH Melónová mánia

2009-09-24 17:00:00 |   |    | 

RUSKO - Zamestnanec bezpečnostnej služby Vladimír Speranskij šiel autom domov po ulici Bolšaja Gruzinskaja, keď si všimol stánok a so škrípajúcimi brzdami zastavil. Pred ním sa vypínala obrovská kopa melónov, ktorú musela pohromade držať drôtená klietka, ktorá akoby vypadla z nejakej bizarnej zoologickej záhrady.



V Moskve jednoducho začala každoročná melónová mánia. Stačí sa prejsť mestom. Všade nájdete predavačov ponúkajúcich melóny: z kufrov otlčených áut značky Volga pred železničnou stanicou, pod na rýchlo postavenými prístreškami na uliciach a vo väčšine supermarketov.

Koho by napadlo, že v meste, kam občas príde zima skôr, než stihlo po špičkách vstúpiť leto, môže september sprevádzať tak sladká a šťavnatá odmena?

Najobľúbenejšie sú červené vodné melóny, ktoré sa dovážajú zo slnečných oblastí Ruska vzdialených tisícpäťsto kilometrov. Tiež cenené, aj keď drahšie, sú oválne melóny zo Strednej Ázie, známe torpéda, ktoré majú dužinu ako ananásový melón cantaloup, ale vraj chutnejšiu.

Rusi jedia melóny ako zákusok alebo ľahké jedlo doplnené často bielym chlebom, avšak vytvorili tiež množstvo receptov na ich úpravu: napríklad nakladaný melón, ktorý vydrží celú zimu...

Za obľubou melónov, ale stojí viac než len sladká chuť. Miestni ľudia im pripisujú mystickú moc pri očiste tela po letnej nestriedmosti. „Zbaví vás to všetkých škodlivých vecí, ktoré máte v organizme  - všetkých škodlivín, čo sa mesiace hromadili,“ hovorí päťdesiatjedenročný Speranskij, ktorý si na ulici kúpil veľký červený melón.

Torpéda vyčistia črevá a vodné melóny prečistia močové cesty a pohlavné orgány,“ dodáva ďalšia zákazníčka, tridsaťosemročná Anna Pečenkinová, ktorá je zhodou okolností cvičiteľkou jógy. Od nej by sa podobné reči dali čakať, ale podobné názory má ktokoľvek, koho sa pri stánku spýtate, akokoľvek sa ľudia rozchádzajú v tom, ktorej časti tela konzumácia melónov najviac prospieva.

„Je čas prepláchnuť celý systém,“ hovorí päťdesiatosemročný vedúci pracovník Viktor Mosijevič, podľa ktorého melóny najviac prospievajú predovšetkým ľadvinám.

Najlepšie melóny sa pestujú v oblasti Astrachanu v južnom Rusku pri ústi rieky Volga v blízkosti Kaspického mora. Tu nájdete aj múzeum vodných melónov, koná sa tu každoročný veľtrh a stojí tu tiež Ústav pre závlahovú zeleninu a pestovanie melónov a dyní.

Miestny výskumník Sergej D. Sokolov uvádza, že melóny nielen pomáhajú tráviacemu traktu, ale zmierňujú aj problémy s kĺbami. „Máme v krajine niekoľko sanatórií, kde sa ľudia liečia melónovou diétou,“ hovorí Sokolov. Či tie melóny pomáhajú aj pri sexuálnych problémoch, ako tvrdí ruský folklór, komentovať nechce.

Počas melónovej sezóny miestne médiá ponúkajú rady, ako si vybrať ten najlepší – či už podľa vône alebo zvuku, ktorý vydá, keď sa naňho jemne zaklope. A často prepuká veľký chaos, keď sa v niektorej dodávke melónov objaví vysoký obsah dusičnanov z hnojiva. Sokolov ale tvrdí, že riziko dusičnanov nie je vážne, pokiaľ sú melóny zrelé.

V Moskve a ďalších veľkých mestách vydávajú úrady pre predaj melónov dočasné povolenia. Mestské úrady sa v Moskve v posledných rokoch  pokúšali dostať predajné stánky s melónmi z ulíc, predovšetkým z centra mesta. Čiastočne sa im to podarilo, tento rok sa zdá, že je melónových stánkov o niečo menej a väčšia časť guľatých sladkých plodov sa miesto v nich, predáva v supermarketoch a veľkých obchodoch.

Stánok na ulici Bolšaja Gruzinskaja patrí Džalálovi Sulejmanovi, štyridsaťročnému imigrantovi z Azerbajdžanu. Denne vraj predá viac ako päťdesiat vodných melónov a pätnásť torpéd. V stánku je od včasného rána do neskorej noci. Veľa zákazníkov k nemu vraj chodí pravidelne.

“Sú to ľudia, ktorí celé dni jedia len melóny,“ hovorí. „Snažia sa tým vyliečiť všetky choroby.“ Ale funguje melónová terapia naozaj? Len blázon by si takúto otázku kládol, dodáva Sulejmanov.


 

Zdroj/autor:  tnyt,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa