NA CESTÁCH V ríši mŕtvych

2010-06-28 16:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO/ video - Zatuchnutý vzduch, temné spletité schody, drobný vŕzgajúci štrk pod nohami a potom tabuľka s nápisom: „Stoj! Tu začína ríša mŕtvych.“



Husacím pochodom sa skupina  turistov posúva okolo stien z kostier. Vrstvu starostlivo poskladaných kostí strieda vrstva lebiek a ďalšie kosti – až po nízky strop. Pravidelné usporiadanie je občas porušené ponurým  umeleckým dielom, ako je srdce z lebiek.

Tu, v parížskych katakombách (Catacombes de Paris), 20 metrov pod francúzskou metropolou, sú uložené pozostatky šiestich miliónov ľudí. Lebky, zatuchnutosť a hrôzostrašná príchuť – to je kombinácia, ktorá láka turistov do dlhých radov pred vstupom do podzemia. Každoročne sa ich odváži vojsť do hlbín 250 tisíc, aby na vlastné oči videli kostnicu v bývalom kamennom lome z rímskych čias. Tlačenica v úzkych chodbičkách tu nie je žiadnou vzácnosťou.

A než začne návštevník po 130 schodoch zostupovať do podzemného mesta, dostane ešte od kontrolóra vstupeniek posledné varovanie: „Ak trpíte klaustrofóbiou, radšej sa to vzdajte.“

Z informačnej tabule sa odvážlivci, ktorí aj napriek tomu do „brucha Paríža“ zostúpili, dozvedia z ktorého parížskeho cintorína kosti a lebky pochádzajú. V 18. a 19.storočí sem cirkev premiestňovala anonymné pozostatky.

Cintoríny boli úplne preplnené, boli rajom pre krysy a pôvodcom chorôb. Páchli tak „neľudsky“, že sa zdalo byť jediným riešením uložiť kosti pod zem,“ vysvetľuje sprievodkyňa Sandra Cominottová turistom zhromaždeným okolo blikotajúceho svetla jej vreckovej lampy. Ako hrôzostrašne cintoríny zapáchali, veľmi názorne popisuje Patrick Süsskind vo svojej knihe Parfum.

Tu dole, je zápach vďaka klimatizácii znesiteľný. Celá podzemná turistická atrakcia bola nedávno zrenovovaná. Boli vybudované odtokové kanály pre kvapkajúcu vodu zo stropov. Po 13 rokoch je znova priechodná pivnica s kamenným modelom pevnosti Port-Mahon z doby Ľudovíta XVI. A tiež kostrové časti boli opatrne nanovo poskladané. „Prosím o kľud a opatrnosť, ničoho sa nedotýkajte.“ šepká do tmy sprievodkyňa. Kľud mŕtvych nemá byť rušený.

Tam kdesi v tých nekonečných kopách kostier ležia lebky revolucionárov Robespierra a Dantona, pokiaľ neskončili v taške niektorého z lovcov trofejí. Denne sa niektorí návštevníci pokúšajú vyniesť z hlbín na denné svetlo hrôzostrašný suvenír. Pri východe ich teraz však čaká kontrola tašiek...

Pri 1,7 kilometra dlhom priechode pod povrchom sa jasne ukazuje, čo bežnému návštevníkovi Paríža zostane skryté: parížske podzemie je deravé ako ementál, pretkané chodbami a pivnicami. Pod pivnicami meštianskych domov a stokami sa krížia tunely metra, v dvoch vrstvách pod sebou.

Verejne prístupný je len zlomok z takmer 300 kilometrov dlhého systému podzemných chodieb pod Parížom. Tento preslávený a povesťami opradený podzemný svet už roky priťahuje dobrodruhov. Po pašerákoch a revolucionároch sa tu počas nemeckej okupácie počas druhej svetovej vojny skrývali bojovníci odboja. Počas študentských nepokojov v máji 1968 potom do chodieb utekali mladí revolucionári.

V 80.rokoch bola dokonca zriadený zvláštny policajný oddiel na chytanie votrelcov, ktorí zostupovali do podzemia, aby tam usporiadali zakázané výlety a neviazané večierky.

Ešte dnes sa katafilovia schádzajú na podzemných miestach ako „Nemecký bunker“ z nacistických čias, alebo na „Pláži“, pivnica s pieskovou dlážkou, aby tam usporiadali oslavu s jointom alebo pivom. Pred štyrmi rokmi polícia dokonca objavila v hĺbke 18 metrov pod námestím Trocadero kinosálu so stoličkami, plátnom, barom, toaletami a telefónom!

Keď na miesto neskôr prišli neskôr úradníci, aby zistili odkiaľ bralo toto podzemné kino elektrinu, našli tam už len lístok s výzvou: „Nehľadajte nás“...

 

 

Catacombes de Paris
1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy (place Denfert-Rochereau)
75014 Paris
Tél. : 01 43 22 47 63
Fax : 01 43 22 48 17
Metro: RER B : Denfert-Rochereau

 

Zdroj/autor: catacombesdesparis,ctk,drom

VIDEO Parížske katakomby 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa