EXTRA Rakúsko schválilo sobáše homosexuálov

2009-12-11 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Rakúsky parlament schválil vo štvrtok zákon o registrovaných partnerstvách homosexuálov. Navrhovatelia právnej úpravy, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára 2010, to označili za historické víťazstvo pre rakúskych homosexuálov...



Osoby rovnakého pohlavia, ktoré sa rozhodnú uzavrieť registrované partnerstvo, získajú prístup k mnohým právam, ktoré sú bežné pre manželstvá, vrátane prístupu k dôchodkovým dávkam po smrti jedného z partnerov či nároku na výživné v prípade rozchodu. Takisto budú môcť partneri po sebe dediť.

Zákon však gejom a lesbickým ženám zakazuje adopciu detí a to aj biologických potomkov partnera či umelé oplodnenie. Civilný obrad sa nebude môcť konať na radnici, ale „manželský zväzok“ bude zanesený do matričných kníh na úrade oblastnej správy.

"Žijeme v 21. storočí a som veľmi šťastná, že sme dnes urobili takýto krok," uviedla ministerka spravodlivosti Claudia Bandionová-Ortnerová v rámci rozpravy pred hlasovaním v parlamentne. Christian Högl, viceprezident najstaršieho združenia homosexuálov v Rakúsku - Viedenskej iniciatívy homosexuálov, uvítal nový zákon, "Je to úľava, veľký úspech a odmena za dve desaťročia nášho snaženia," povedal Högl.

Podpora pre zákon sa nerodila jednoducho, zhodu na ňom našli najmä koaliční zákonodarcovia. Zákon o registrovaných partnerstvách homosexuálov podporilo 110 poslancov, proti ich bolo 64. Opozičná pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) odmietla zákon s tvrdením, že prekračuje hranice slušnosti. Naopak, podľa Zelených je z hľadiska potrieb homosexuálov príliš zdržanlivý.

Rakúsko patrilo k niekoľkým málo štátom v EÚ, kde homosexuálne páry nemohli legálne vstúpiť do zväzku.

Stále chýba legalizácia takéhoto aktu aj na Slovensku či v Poľsku. V Čechách je možné uzatvárať registrované partnerstvo od júna 2006.  Za prvé tri roky tak spravilo viac ako 780 dvojíc žien či mužov.


 

Zdroj/autor: apa,čtk,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: flickr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa