DOMA Múzeá mesta Bratislavy

2010-01-11 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Múzeum mesta Bratislavy je organizácia, ktorej zriaďovateľom je Hlavné mesto SR Bratislava. V súčasnosti sprístupňuje jedenásť múzeí v historických budovách a priestoroch mesta.



 

 

 

 

 

 

 

Múzeum vinohradníctva sa nachádza na prízemí a v suteréne Apponyiho paláca. Pestovanie hrozna a výroba vína zohrávali dôležitú úlohu v dejinách Bratislavy. Múzeum prezentuje dejiny vinohradníctva, pestovanie viniča, zber úrody i spracovanie hrozna na území mesta od staroveku až po 20. storočie. Predstavuje aj dve najvýznamnejšie bratislavské vinárske firmy Hubert J. E. a Palugyay, ktoré za svoju produkciu, najmä šumivého vína, získali mnohé medzinárodné ocenenia.

 

Múzeum sa nachádza v Apponyiho paláci postavenom v rokoch 1761 až 1762. Prvé poschodie so zachovaným pôvodným dreveným obložením stien a maľbami je zariadené ako reprezentačné piano nobile evokujúce šľachtický interiér z konca 18. storočia. Na druhom poschodí v miestnostiach so zrekonštruovanými nástennými maľbami sú vystavené ukážky zariadenia mestského interiéru z obdobia od konca 18. do konca 19. storočia.

 

V súčasnosti je múzeum pre rekonštrukciu uzavreté.

 

Múzeum oboznamuje návštevníkov s históriou opevnenia mesta, vystavené sú tu rôzne druhy chladných zbraní, vojenská i turnajová výzbroj a samostatná časť je venovaná vývinu strelných zbraní. Dokumentuje i remeslá slúžiace potrebám obrany mesta a približuje históriu bratislavských lejárov a puškárov. Z najvyššieho poschodia je vchod na ochodzu veže, odkiaľ je výhľad na historickú časť Bratislavy a jej okolie.

 

Expozícia Múzea farmácie je umiestnená v časti priestorov bývalej lekárne U červeného raka na prízemí barokového meštianskeho domu. Súčasná expozícia sprístupňuje históriu farmácie v Bratislave v prvej z troch miestností. Vstupná miestnosť je vybavená  nábytkovým zariadením z pôvodnej lekárne U červeného raka. Farmaceutická zbierka s 8 500 predmetmi a 2 880 zväzkami starej farmaceutickej literatúry patrí k najpočetnejším v múzeu a je jedinečnou svojho druhu na Slovensku.

 

Expozícia o živote a diele skladateľa J. N. Hummela (1778-1837) je v renesančnom záhradnom domci. Nachádza sa tu kolekcia hudobných nástrojov z jeho pozostalosti a ukážky notových záznamov jeho diel.

 

Múzeum prezentuje život a dielo bratislavského rodáka sochára Arthura Fleischmanna (1896-1990), ktorého profesionálna kariéra sa rozvíjala v šiestich krajinách štyroch kontinentov. Stála expozícia predstavuje kolekciu zachovaných keramických diel z autorovho raného tvorivého obdobia (30. roky), ako aj výber sochárskych prác, ktoré vznikli po roku 1938.

 

Expozícia sa zameriava najmä na hodiny z 18. a 19. storočia vyrobené v dielňach bratislavských majstrov. Vystavené sú tu rôzne typy hodín z obdobia od 17. do začiatku 20. storočia prezentujúce bohatú zbierku hodín v Mestskom múzeu, väčšina exponátov je signovaná bratislavskými hodinárskymi majstrami.

 

Múzeum sa nachádza v byte významného slovenského básnika a prozaika Janka Jesenského. V rámci autentického obytného priestoru – pracovňa, hala, salón, sú tu prezentované doklady o diele a živote významného spisovateľa. Po renovácii v roku 1967 v pôvodnej spálni jeho manželky Anny rodenej Bottovej bola zriadená expozícia viažúca sa k dielu a životu spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského a jeho manželky Hany Gregorovej.

 

Miesto na sútoku riek Dunaja a Moravy bolo osídlené od praveku. Po Keltoch od 1. do 4. storočia sa stal Devín súčasťou hraničného obranného systému Limes romanus. V 9. storočí je toto miesto spojené s menom kniežaťa Rastislava, ktorý tu nechal vybudovať mohutnú veľkomoravskú pevnosť. V 13. storočí postavili na hornom hrade pohraničnú kráľovskú pevnosť, ďalšie stavebné úpravy sa uskutočňovali v priebehu 15. až 17. storočia, kedy sa tu vystriedalo niekoľko majiteľov.

 

V areáli múzea sa nachádzajú základy stavieb z 2. až 4. storočia. Je to miesto, kde stál rímsky vojenský tábor Gerulata. Vo výstavnej sieni sú umiestnené nálezy z archeologických výskumov.

 

 

Múzeum mesta Bratislavy

Radničná ul. č. 1
81518 Bratislava
Telefón: +421 2 321 813 12; +421 2 544 347 42;
E-mail: mmba@bratislava.sk 

 

Zdroj/autor: muzeumbratislava, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa