MAĎARSKO Reštaurácie s čiapkami a hviezdami

2010-01-08 12:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Dve budapeštianske reštaurácie majú šancu získať povestné michelinské hviezdičky, ktoré by boli prvé v Maďarsku.



Je tu možnosť, že by sa zaradili medzi významné reštaurácie do prestížneho gastronomického sprievodcu francúzskej spoločnosti Michelin.

Inšpektori Michelin-u navštívili vlani na jeseň Budapešť a povečerali v niekoľkých reštauráciách. V niektorých prípadoch odhalili svoju totožnosť až potom, čo zaplatili účet.

 

Najväčšiu šancu na získanie prestížneho ocenenia majú reštaurácie Tigris a Bock Bistro. Dočkať by sa mohli tento rok na jar.

Inšpektori Michelin-u prišli do Budapešti potom, čo v rakúskom vydaní ďalšieho prestížneho gastronomického sprievodcu GaultMillau získali dve "kuchárske čiapky" (ocenenie považované za ekvivalent michelinských hviezdičiek) dve reštaurácie v Budapešti – Babel Delicate Restaurant a Fausto´s – a po jednej, ďalších desať reštaurácií.

Sprievodca GaultMillau hodnotí reštaurácie podľa svojho dvadsaťbodového systému. Na základe týchto bodov potom môžu najlepšie reštaurácie dostať ako ocenenie jednu až štyri "kuchárske čiapky". Hodnotí sa striktne len kvalita jedla, zatiaľ čo ceny, služby a atmosféra podniku sa vyhodnocujú zvlášť.

Michelin udeľuje jednu až tri hviezdičky, pričom hodnotí nielen kvalitu jedla a nápojov, ale i obsluhy a interiéru. Tri hviezdičky znamenajú skvelú kuchyňu, ktorá sama o sebe stojí za to, aby ste podnikli cestu na dané miesto.

Stratu hviezdičky či kuchárskej čiapky v sprievodcovi berú ambiciózni manažéri reštaurácií a šéfkuchári ako potupu. Traduje sa, že každá hviezdička či čapica naviac, znamená omnoho väčší ročný zisk a naopak jej strata zisk výrazne obmedzí a vedie niekedy i k osobným tragédiám.

 

 

Zdroj/autor: népszabadság, ctk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa