MAĎARSKO Dopravcovia ukončili štrajk

2010-01-18 08:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Maďarskí odborári a manažment Budapeštianskeho dopravného podniku (BKV) dosiahli kompromis v otázke kolektívnej zmluvy a včera sa dohodli na ukončení šesť dní trvajúceho štrajku.



V nedeľu v noci o tom informoval generálny riaditeľ BKV István Kocsis. Dohodu podpísal Kocsis a šéf štrajkového výboru György Földényi.

Podľa šéfa dopravného podniku je dohoda výhodná a akceptovateľná pre obe strany a jeho spoločnosti nespôsobuje prekročenie rozpočtového plánu. Konkrétne detaily týkajúce sa odborárskych požiadaviek o zvýšenie miezd by mali byť známe neskôr. Földényi uviedol, že štrajk definitívne odvolajú až po tom, ako BKV podpíše kolektívnu dohodu so všetkými 26 odborovými organizáciami reprezentujúcimi zamestnancov Budapeštianskeho dopravného podniku.


Štrajk sa začal v utorok tesne po polnoci a spôsobil dopravné problémy v maďarskej metropole, vážnejšie problémy na celonárodnej úrovni však nezapríčinil. Dopravné odbory žiadali obnovenie kolektívnej pracovnej zmluvy, ktorá vypršala koncom roka 2009, a nesúhlasili s plánovaným rušením zamestnaneckých výhod ako napríklad zdravotných a penzijných príspevkov a so zrušením koncoročného bonusu.

 

Zdroj/autor: mti,sita,ap,mti,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa