RAKÚSKO Najdlhšie nákupné ulice (2)

2010-04-11 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Dovolenka bez nákupov, to si asi mnohí z vás nevedia ani predstaviť. Najmä keď veľké nákupné centrá, malé obchodíky so suvenírmi i nádherné nákupné bulváry na potulky obchodmi priam vyzývajú.



 

 

Kramergasse a Alter Platz v Klagenfurte

Od gotiky po baroko: Kramergasse, nákupná ulica Klagenfurtu č. 1, nie je iba najstaršou ulicou mesta, ale stala sa v roku 1961 i prvou pešou zónou Rakúska. Dá sa tu nádherne túlať, obdivujúc fasády v štýle baroka a secesie po oboch stranách ulice, ktorá vedie až do historického jadra, na námestie Alter Platz.

Dnes sa v bývalých meštianskych domoch a palácoch šľachty usadili mnohé obchody a kaviarničky. Väčšina budov pochádza od talianskych staviteľov zo 16. a 17. storočia. Iskrivý taliansky šarm je chytľavý, sú ním „nakazené“ i elegantné obchody a butiky v Kramergasse i jej okolí a všetky vyžarujú okolo seba jeho vôňu. Tu sa dá naraziť na „poklady“ v malých obchodíkoch so zmiešaným tovarom, ale i v butikoch dizajnérov. A aby sa mamičky mohli venovať nákupom, postráži mestský podnik Kinderwerk Klagenfurt počas shoppingovej túry deťúrence.

 

Hauptplatz Graz a priľahlé okolie

Hauptplatz Graz a priľahlé okolie - to sú samé rozkošné uličky pre nakupovaniachtivých. Graz bol už v stredoveku dôležitým centrom obchodu a táto tradícia zanechala svoje stopy i v celom rade dnešných obchodov.

Najrozsiahlejšou nákupnou ulicou Grazu je Herrengasse s množstvom obchodov a oddychových zón. Srdce milovníkov umenia však zaplesá skôr v Sackstrasse: oplýva starožitníctvami, žiariacimi v susedstve moderných a originálnych umeleckých kúskov súčasnosti. Preto sa ulička všeobecne nazýva i Umeleckou míľou.

 

Salzburg, mimo Getreidegasse, smer Linzergasse

S takou vyparádenou sestrou ako je Getreidegasse „neradno súperiť“. Hoci menej frekventovaná ako jej sestra, ale snáď práve preto by sme odporúčali v Salzburgu na nákupy starú Linzergasse, nad ktorou drží osobne stráž kapucínsky vrch Kapuzinerberg.

Objavíte celý rad butikov, obchodov s obuvou a vysokokvalitný obchod s hudobninami a nástrojmi. Malebná Linzerstrasse je akýmsi triezvym protipólom noblesnej Getreidegasse.

 

Bregentské nákupné slávnosti

Bregenz je nádherné, ale nie veľké mesto. A tak má každý do všetkých dôležitých obchodov, od módy pre deti až po klenotníka, od tradičných rodinných podnikov až po dizajnérske zážitky, z Kaiserstrasse iba na skok.

Je to praktické, pretože sa nákupy raz dva vybavia a získa sa čas na posedenie v kaviarničke na chodníku, na pozorovanie nádhernej kulisy medzi Bodamským jazerom a výhľadom na domáci „kopec“ Pfänder. Väčšinu bregentského mestského jadra tvorí mimochodom pešia zóna, nanovo vybudovaná v roku 2006.

 

Zdroj/autor: austriainfo, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa