VÝLET Kostol Panny Márie v Diakovciach

2010-03-10 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Medzi vzory románskeho slohu patrí jeden z najhodnotnejších románskych kostolov na Slovensku, pôvodne patriaci k benediktínskemu kláštoru, Kostol Panny Márie.



Západoslovenská obec Diakovce leží len niekoľko kilometrov južne od Šale. Benediktíni sa tu usadili zrejme už v 11. storočí a prvý, dodnes zachovaný Kostol Panny Márie sa spomína v pápežskej listine už v roku 1103. O území dnešných Diakoviec sa však v zakladajúcej listine významného benediktínskeho kláštora v maďarskej Pannonhalme zachovala ešte staršia zmienka pochádzajúca z roku 1002.

Dodnes zachovaná stavba je však výsledkom troch hlavných stavebných etáp – dvoch románskych a jednej neorománskej v 19. storočí. Dosiaľ nerealizovaný dôkladný archeologický a pamiatkový prieskum v kostole a v jeho okolí by mohol priniesť ešte viacero prekvapení.

 

História

Kostol v Diakovciach predstavuje zrejme najvýznamnejšiu tehlovú sakrálnu stavbu na Slovensku.

Bola postavená pod lombardským vplyvom a priniesla na naše územie techniku tehlovej stavby a výzdoby. Netradične riešený trojloďový kostol s dvojvežovým priečelím a tromi apsidami uzatvárajúcimi lode z východu bol vysvätený v novembri roku 1228. Stavitelia do objektu zakomponovali aj prvý kostol a premenili ho na dnešnú Kaplnku sv. Štefana pri južnej stene trojlodia. Vylúčená však nie je ani jeho výstavba už v 11. storočí.

Stavba kostola ovplyvnila celú oblasť dolného Považia i vzdialenejšie regióny a stala sa akýmsi vzorom pre tehlové kostolíky juhozápadného Slovenska. Charakteristické znaky diakovskej stavebnej huty môžeme dodnes nájsť v Čiernom Brode, Šamoríne, Križovanoch nad Dudváhom či v Dražovciach pri Nitre. Ide o členenie fasád lizénami či slepými arkádami a strieškovitý vlys vytvorený opakovaním motívu ¥ pod strechou.

Nasledujúce storočia nepriniesli veľa zmien, iba v období baroka boli veže zvýšené na súčasnú výšku 31,5 metra. Zásadná prestavba sa udiala až v rokoch 1872 až 1875 podľa projektu Fridricha Schuleka (...)

 

Rímskokatolícky farský úrad Tešedíkovo

Cintorínska 44
925 82 Tešedíkovo
Meno: Štefan Čutora
Tel.: +421 (0) 31/779 52 20

 

Zdroj/autor: Dajama, romanskekostoly, drom

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa