VÝLET Tokajská vínna cesta

2010-03-05 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Najkratšou zo slovenských vínnych ciest je Tokajská vínna cesta. Jej trasa vedie historickým územím okolo Trebišova cez sedem obcí trebišovského okresu: Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa a Viničky.



Vínna cesta je súčasťou slovenskej časti Tokajskej vinohradníckej oblasti, ktorá je svojou rozlohou 907 ha najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku a vo svete vôbec.

Tokajská vínna cesta vznikla na podporu rozvoja turizmu, kultúry, ale i kultúrno-spoločenského života v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Podnetom pre jej vznik bola potreba poznávania histórie i súčasnosti tejto oblasti, jej prírodných krás, zaujímavostí, tradícií a zvykov, ale aj pestovania viniča, technológie jeho spracovania, či výroby tokajských vín. Vína pochádzajúce z tejto oblasti sú veľmi kvalitné, majú svoju dávnu históriu, jedinečnú chuť a vôňu.

Okrem návštevy siedmich obcí zahŕňa putovanie po ceste aj stretnutie s pestovateľmi a výrobcami vín, remeselníkmi, prehliadku kultúrnych i historických pamiatok, vinoték, vinární. Táto časť Slovenska je známa pestovaním odrôd viniča Furmint, Lipovina, Muškát žltý, z ktorých sa vyrábajú vína odrodové, suché, a sladké.

Kvalita a výnimočnosť tokajských vín je daná prírodnými a klimatickými podmienkami a pestovanými odrodami, schopnými ušľachtilého prezrievania a tvorby cibéb, osobitnou technológiou spracovania a jedinečnou formou skladovania a dlhoročného dozrievania vína. Charakter tokajských vín tvoria tri základné odrody : Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Tieto odrody v priebehu dlhej a teplej jesene vytvárajú za pomoci ušľachtilej plesne Botrytis cinerea cibéby – hrozienka.

V súčasnosti sa v slovenskej časti tokajskej vinohradníckej oblasti produkujú aj tieto odrodové vína – Furmint, Lipovina, Muškát žltý, vína suché – Omšové, Tokajské samorodné suché a vína sladké – Tokajské samorodné sladké, Tokajský výber 2 až 6 putňový, Tokajský mášláš, Tokajský forditáš, Tokajská esencia.

 

 

 

Združenie Tokajská vínna cesta   

ul. SNP 1049/76 
075 01  Trebišov, SR
Tel: +421 56 672 56 20 

 
Slovenskí výrobcovia tokajského vína budú môcť na vinetách používať označenie Vinohradnícka oblasť Tokaj, ktoré doteraz nemohli. Názov jedinečnej vinohradníckej oblasti na svete zaregistrovala v elektronickom registri chránených označení pôvodu E-Bacchus - Európska komisia. Slovensko prišlo o právo používať na vinetách slovo Tokaj po tom, čo EK vlani zaregistrovala v názov oblasti len pre Maďarsko. Vyhovela tak požiadavke Budapešti, ktorá v lete minulého roka upravila vo svojej legislatíve názov vinárskej oblasti z Tokaji na Tokaj. Slovensko sa s Maďarskom sporí o ochrannú značku Tokaj dlhodobo. Obe krajiny sa nevedia dohodnúť najmä na rozlohe vinohradníckej oblasti na Slovensku, ktorá by pod značku Tokaj patrila. Kým podľa slovenských odborníkov je možné tokajské víno v krajine vyrábať z výmery 908 hektárov, maďarská strana trvá na obmedzení produkcie na výmeru 565 hektárov. Špecifickú chuť tokajského vína dotvára ušľachtilá pleseň, ktorá je pre oblasť typická. Tá sa na bobuliach hrozna vytvára najmä počas teplej a vlhkej jesene. Na Slovensku sú údajne schválené tri odrody tokajského vína, v Maďarsku sedem.
  


Zdroj/autor: tokaj,sita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa