DOMA Letná sezóna v Trnave

2010-07-04 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Tohtoročná letná turistická sezóna v Trnave bude v približne rovnakom duchu ako tie minulé.



Mesto opäť stavilo na kostoly a sakrálne pamiatky, ktoré turistov do „Malého Ríma“ lákajú najviac. Aj v tomto roku má mesto dohodu so správcami sakrálnych budov, ktoré budú otvorené nielen cez víkendy, ale aj v pracovné dni mimo bohoslužieb.

Sprístupnených má byť sedem kostolov v centrálnej mestskej zóne. Väčšina z nich je otvorená už od mája. Tie najvýznamnejšie – Katedrála sv. Jána Krstiteľa a Bazilika sv. Mikuláša budú otvorené aj mimo turistickej sezóny v ďalších mesiacoch.

Okrem návštev kostolov budú v Trnave pokračovať tematické prehliadky mesta so sprievodcom s názvom Potulky Trnavou. Konať sa budú každú júlovú a augustovú nedeľu. O tento produkt bol minulý rok pomerne veľký záujem, preto sa mesto rozhodlo zopakovať ho.

Novinkou budú zážitkové inscenačné prehliadky mestského opevnenia. Radnica ich pripravuje v spolupráci so skupinami šermiarov, ktorí spravujú dve bašty v hradbách.

Trnava chce všetkých pritiahnuť aj na výstavy a iné aktivity v nedávno zrekonštruovanom Západnom krídle radnice.

 

 

Hoci bola kráľovským mestom, mala domy z hliny a dreva

Už druhú sezónu vydáva svoje podzemné tajomstvá pozemok v najstaršej časti Trnavy, na Kapitulskej ulici. V archeologickom prieskume tu pokračuje tím Júliusa Vaváka z Malokarpatského múzea v Pezinku, ktorý tam od vlaňajšieho leta hľadá stopy po najstaršom osídlení mesta.

Tím už odhalil pozostatky drevozemného obydlia Trnavčanov, pravdepodobne zo 14. storočia. Nález podľa archeológa pomôže bližšie ozrejmiť začiatky využívania lokality a významne doplniť dejiny  Trnavy.

"Aj tento dom je dôkazom, že Trnava i potom, ako sa stala prvým slobodným kráľovským mestom na území dnešného Slovenka, bola sčasti sídliskom z dreva a hliny. Až v čase 14. storočia sa začali na tomto území hromadne budovať meštianske domy z tehál. Drevozemný typ obydlia sa doposiaľ našiel v Trnave iba ojedinele," povedal Vavák.

Objav tesne pri súčasnej uličnej čiare hovorí o situácii, že istý čas na pozemku existovalo obydlie staršieho typu vedľa predpokladaného modernejšieho gotického tehlového domu na mieste dodnes stojacej renesančnej budovy.

Ale podľa Vaváka mal aj majiteľ drevozemného domu zaručené svoje pohodlie, vykopávky naznačujú pomerne rozsiahlu stavbu. Drevozemný dom stál na kolovej konštrukcii a na steny použili stredovekí stavebníci prútie a tzv. mazanicu.

Neskôr, keď sa stavali už iba tehlové domy, sa starí Trnavčania vynašli. "Vyriešili to tak, že starý dom pravdepodobne spálili, splanírovali a na jeho mieste či v okolí mohol vyrásť nový dom.

Materiál na výstavbu, sprašovú hlinu, ťažili rovno na pozemku, kde stavali. Zostali po nich ťažobné jamy, nachádzali sa tu i zásobné jamy, ktoré sa využívali aj na uskladňovanie potravín, tiež odpadové jamy a studne, žumpy. Do niektorých jám dokonca vedú schody," povedal Vavák.

Počas vykopávok našiel archeologický tím množstvo artefaktov najmä z obdobia 14. až 18. storočia. Podľa Vaváka to svedčí o intenzívnom obývaní lokality. "Medzi predmetmi je napríklad aj sedem stredovekých mincí - fenigov, nájdených pokope v starobylej žumpe.

Ďalej množstvo keramiky, celé kusy i úlomky," dodal. Pozoruhodné sú nálezy hrotov šípov, korálok, pracovného náradia, rôzne pracky, nákončia opasku, kostených ihlíc, skleného riadu.

Najstarším stredovekým nálezom je podľa všetkého úlomok z fľaškovitej nádoby na vodu či víno, ktorý pochádza zrejme z čias Veľkej Moravy, teda z 9. až začiatku 10. storočia. "Doklady tejto historickej etapy sa v Trnave už našli, dokonca nie príliš neďaleko od miesta nášho nálezu," povedal Vavák.

Pred rokom začali robiť archeologický prieskum na Kapitulskej ulici pre potreby stavebníka s ambíciou nájsť stopy po dobe kamennej. Eneolit, jej neskoré obdobie, mal zanechať v historickom jadre Trnavy známky osídlenia. "Hoci vieme, že tu ľudia žili, nezanechali až na zlomky keramiky po sebe výraznejšie stopy. Ale ešte sme s vykopávkami neskončili," dodal Július Vavák.

 

Mestská turisticko-informačná kancelária Trnava

Trojičné námestie 1
917 01 Trnava
Tel./Fax: +421/33/323 64 40
E-mail: tins@trnava.sk

 

Zdroj/autor: sita, tasr, trnava, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa