Pri Beckove otvorili náučný chodník

2010-08-15 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V prírodnej rezervácii Beckovské Skalice pri obci Beckov otvorili prvý náučný chodník s tematikou starostlivosti o chránené územie.



Ochrancovia prírody na ňom osadili sedem informačných panelov, ktoré popisujú spôsoby starostlivosti o jednotlivé biotopy, ktoré sa v Beckovských Skaliciach nachádzajú. Ide o sprašové steny, kameňolom, lúky a pasienky, ornú pôdu ležiacu úhorom, lesy či ovocný sad. Na chodník vedie značkovaná trasa z obce Beckov.

Každý biotop si vyžaduje osobitný prístup, okrem poukázania na vhodné a nevhodné spôsoby starostlivosti je popísaný spôsob, akým sa oň starajú. Posledný panel je venovaný krajine pred príchodom človeka a zmenenej jeho činnosťou.

Prírodná rezervácia Beckovské Skalice má výmeru 29,5 hektára. Za rezerváciu ju vyhlásili pred siedmimi rokmi po snahe ochranárov o zachovanie “ostrova pestrej prírody v urbanizovanej krajine stredného Považia.” Pre zachovanie územia je nevyhnutná nielen jeho zákonná ochrana, ale najmä vhodné využívanie a obhospodárovanie.

 

Obec Beckov je malou obcou, ležiacou v úrodných nivách Považského podolia, ktoré do horských masívov Západných Karpát vyryla rieka Váh. Hoci v súčasnosti obec nedosahuje ani 1 500 obyvateľov, v histórii dejín tento popredný sídelný celok Považia od nepamäti zohrával dôležitú úlohu. Už za čias Veľkej Moravy tu uprostred sídlisk stála pevnosť a začiatkom 13. storočia hrad s podhradím a kostolom. Dôležitú úlohu pri osídľovaní hralo povodie Váhu, stará diaľková cesta, brod pod vyčnievajúcim bralom, rozsiahle pastviny a les.

 

Kultúrno-informačné centrum Trenčín
Mierové nám. 2
911 64 Trenčín
Infotel: 032/16 186
E-mail:
kic@trencin.sk

 

Zdroj/autor: sita, visittrencin, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa