DOMA Uzavreli Cestu slobody

2010-05-28 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Úrady a polícia v utorok rozhodli o uzavretí Cesty slobody vo Vysokých Tatrách, pretože ju poškodil zosuv pôdy. Z komunikácie spájajúcej všetkých pätnásť vysokohorských osád vylúčili dopravu medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom.



Zatiaľ nie je zrejmé, ako dlho práce potrvajú, informovala hovorkyňa prešovskej krajskej samosprávy Veronika Fitzeková. Uzávera cesty č. II/ 537 v úseku Vyšné Hágy – Štrbské Pleso by vraj nemala mať výraznejší vplyv na turistický ruch. 

"Cesta bude uzavretá na základe mimoriadnej havarijnej situácie dnes od 20. hodiny pre všetky typy dopravy," uviedla včera Fitzeková. Rozhodli o tom dnes zástupcovia samosprávy, polície a ďalších úradov. 

Cestu poškodil zosunutý svah ešte v nedeľu po výdatných dažďoch. Na mieste sa odtrhla 30 metrov dlhá časť vozovky a prepadla sa asi o dva metre. Úrad Prešovského samosprávneho kraja použije na jej opravu peniaze z rezervného fondu. 

"Úsek sa bude dať obísť použitím tatranských električiek alebo použitím cesty či diaľnice vedúcej pod Tatrami," uviedol riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Uzavretie cesty by preto podľa neho výraznejšie turistický ruch na horách nemalo ovplyvniť. 

Tatry v týchto týždňoch navštevujú najmä účastníci rôznych kongresov či školské skupiny. Hlavná letná turistická sezóna začína od 15. júna, keď sa končí zimná uzávera vysokohorských chodníkov. Situácia by sa však podľa Chudého mohla zhoršiť, ak by sa zosunuli ďalšie časti známej a pomerne frekventovanej horskej cesty.
 

Cesta Slobody je pomenovanie cestného okruhu okolo Vysokých Tatier. Je tvorená cestami II/537 a I/67. Začína sa na Podbanskom a končí sa na Lysej Poľane. Prechádza okrajom Štrbského Plesa, cez Vyšné Hágy, Novú a Tatranskú Polianku, Starý Smokovec, Tatranskú Lomnicu, Kežmarské Žľaby, Tatranskú Kotlinu, Ždiar, Podspády a Tatranskú Javorinu.  

 

Zdroj/autor:  zcr,tatry,čtk,wiki,sme,drom

VIDEO Prepadnutá cesta pri Vyšných Hágoch

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa