ČESKO Vodný hrad Švihov

2010-06-23 14:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Hrad Švihov sa nachádza na okraji rovnomenného mestečka v okrese Klatovy.



Bol postavený na prelome 15. a 16. storočia na mieste bývalej tvrdze (pevnosť) za účasti slávneho staviteľa Benedikta Rejta z Pistova. Hrad dali postaviť páni z Rýzmberka, jeden z najmocnejších šľachtických rodov svojej doby v Čechách.

Jadro hradu tvoria dve obytné krídla, ktoré uzavierajú vnútorné pravidelné nádvorie. Okolo obiehalo predhradie spevnené baštami a obohnané ďalšou vodnou priekopou, ktorá s niekoľkými priľahlými rybníkmi vytvárala umelý ostrov. Švihov so svojím opevňovacím vodným systémom patril k najlepším pevnostiam vtedajšej doby.

Interiéry hradu majú priblížiť život na hrade v 16. storočí. V kaplnke sú umiestnené gotické plastiky, v tanečnej sále je inštalovaný maľovaný renesančný kazetový strop, súčasťou prehliadky je tiež hradná zbrojnica. Vo výstavnej sále sú periodické historické expozície.

Hrad Švihov nachystal na turistickú sezónu 2010 radu noviniek. Oba prehliadkové okruhy hradných interiérov sú obmenené novým zariadením. Novinky na vás čakajú napríklad v hodovnej sieni a v kaplnke, vo vybavení expozícií aj v službách.

Zaujímavosťami sú tiež nástenná tapiséria a kľakadlo, ktoré sú súčasťou expozície spálne hradnej panej.

Pre milovníkov fantázie je opäť otvorená sezónna výstava drakov a drakobijcov. Rozsiahlu zmenu interiérov by mala na jeseň roku 2010 zaznamenať hradná zbrojnica, kde by mala vzniknúť spoločenská sála a súkromná spálňa pána hradu.

Hrad ponúka aj prehliadky pre nepočujúcich, prehliadky mimo otváracích hodín a tiež do bežne neprístupných priestorov. Novinkou je aj zvukový sprievodca v anglickom, nemeckom a francúzskom jazyku pre zahraničných turistov.

 

 

 

Správa státního hradu Švihov
Žižkova 1
34012 Švihov
Tel.: (+420) 376 393 378
E-mail:
svihov@plzen.npu.cz

 

Zdroj/autor: 133premier, CzechTourism, hradsvihov, drom

VIDEO Hrad Švihov



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa