KÚPALISKÁ Čo by ste mali vedieť

2010-06-28 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na Slovensku sleduje kvalitu vody na kúpanie Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva.



Ročne sa kontroluje vyše 180 umelých kúpalísk a 70 prírodných kúpalísk. Ich počet sa každoročne mení v závislosti od technického stavu a pripravenosti kúpalísk a bazénov na letnú turistickú sezónu, ktorá sa spravidla začína 15. júna a končí 15. septembra.

Za prevádzku a kvalitu vody na kúpalisku zodpovedá prevádzkovateľ. V prípade, že lokalita nemá prevádzkovateľa, ale v horúcich letných dňoch ju využíva na rekreáciu väčší počet osôb, je takáto lokalita sledovaná regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Kvalita vody na kúpaliskách sa začína kontrolovať cca 2 týždne pre začiatkom sezóny a počas sezóny sa realizujú odbery vzoriek vôd v dvojtýždňových intervaloch.

Kontrola čistoty kúpalísk, ich vybavenia  a dodržiavania ďalších povinností prevádzkovateľov sa vykonáva súčasne s kontrolou kvality vody. Na umelých kúpaliskách sa kontroluje 21 a na prírodných kúpaliskách 27 mikrobiologických, biologických, fyzikálnych a chemických ukazovateľov.

Každé umelé kúpalisko musí byť vybavené:

 

  • splachovacími záchodmi,
  • pisoármi,
  • sprchami,
  • šatňovými skrinkami a
  • prezliekacími kabínkami.

 

Informácie o teplote vody v jednotlivých bazénoch a o teplote vzduchu musia byť prístupné návštevníkom a musia sa aktuálne uvádzať každý deň.

Najnižšia prípustná teplota vody v bazéne je  18 ºC. Maximálna teplota vody v plaveckom bazéne je 26 ºC, v neplaveckom bazéne 28 ºC a v oddychovom bazéne 40 ºC. Ak je teplota vody v bazéne vyššia ako 36 ºC, pobyt v bazéne sa neodporúča osobám so srdcovocievnym ochorením.

Ak máte podozrenie na zlú kvalitu vody, môžete sa obrátiť so sťažnosťou priamo na prevádzkovateľa kúpaliska, prípadne na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Ten v prípade zistenia hygienických nedostatkov, podľa závažnosti a miery zdravotného rizika, nariaďuje opatrenia - pristupuje k sankciám až po zákaz prevádzky.

 

Zdroj/autor: uvzsr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa