CHORVÁTSKO Niekoľko upozornení pred cestou

2010-07-04 16:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Počas individuálnej dovolenky by ste nemali zabudnúť na prihlasovaciu povinnosť. Pozor si treba dať aj na dodržiavanie bezpečnosti cestnej premávky. Vysoké pokty hrozia rybárom bez lístka.



Na prihlasovaciu povinnosť - do 48 hodín po vstupe do krajiny, by nemali zabudnú? turisti, ktorí individuálne cestujú na dovolenku do Chorvátska.

Chorvátske úrady môžu prihlasovací lístok od turistov žiadať tak pčas pobytu, ako aj pri odchode z krajiny a v prípade, že dovolenkári prihlásení neboli, hrozí im pokuta. Prihlásiť sa treba na miestnej polícii.

Šéfka konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Anna Juriková odporúča, že treba rešpektovať najmä zákon o bezpečnosti cestnej premávky s dôrazom na dodržiavanie rýchlosti. "Pokuty sú veľmi vysoké. "

Na území Chorvátska sa platia diaľničné poplatky a ľudia s preukazom zdravotne ťažko postihnutého nemajú na území tejto krajiny žiadne zľavy.

Cenník poplatkov za jednotlivé úseky diaľníc si možno pozrieť na internetovej stránke www.hac.hr a podľa toho si možno vyrátať, na koľko cesta do cieľa vyjde.

Upozornila tiež na prísne policajné kontroly a vysoké pokuty pre rybárov bez lístkov. Záujemcovia o rybolov si ich vybavia v miestnych turisticko-informačných centrách.

V Chorvátsku, rovnako ako aj v Grécku, je tiež prísne zakázané zakladať oheň na otvorených priestranstvách pre nebezpe?enstvo vzniku požiaru.

V prípade problémov sa slovenskí turisti môžu obrátiť aj na vysunuté konzulárne pracovisko, ktoré bude od 1. júla do konca augusta fungovať v Splite rovnako ako vlani.

Tiež rovnako ako po minulé roky budú počas prázdnin na chorvátskom pobreží prítomní slovenskí policajti.

Slovenská diplomacia na Balkáne bola posilnená aj zriadením konzulárneho úradu v Podgorici v Čiernej Hore, na ktorý sa možno obracať pri ceste do týchto končín.

Adresy úradov, ako aj ďalšie informácie nájdu záujemcovia na www.mzv.sk v sekcii Cestovanie a konzulárne info.

 

 

Ve?vyslanectvo Slovenskej republiky v Záhrebe

Prilaz Gjure Deželica. 10, 10000 Zahreb, Chorvátsko
Tel.: +385/1/4877070, +385/1/4877071
Fax: +385/1/4877078
Mobil: +385 98 278 182
Email: emb.zagreb@mzv.sk
Konzulárne oddelenie
Tel.konz.odd.: 00385/1/4877073
Tel: 00385/98/278182 Pohot. služba ZÚ v naliehavých prípadoch núdze v mimopracovnom čase
E-mail:
cons.zagreb@mzv.sk
 

 

Zdroj/autor: mzvsr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa