DOMA Zmluvu na sezónnu prácu treba podpísať pred vycestovaním

2010-07-06 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ EÚ - Zmluvu na sezónnu prácu v zahraničí, aspoň v predbežnej podobe, treba mať podpísanú ešte pred vycestovaním.



Stanovené by v nej mali byť základné pracovné podmienky aj odmeňovanie. Informovala riaditeľka konzulárneho odboru Ministerstva zahraničných vecí SR Anna Juríková, podľa ktorej sa tak dá predísť neskorším prípadným komplikáciám so zamestnávateľom.

Pri hľadaní sezónnej práce by mali Slováci spolupracovať len s preverenými sprostredkovateľskými agentúrami. "Ich zoznam je uvedený aj na webstránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny," doplnila.

Medzi najčastejšie krajiny, kam Slováci cestujú za letnými brigádami, sú podľa Juríkovej Španielsko, Grécko, Taliansko, Slovinsko a Cyprus.

Záujem je aj o Nový Zéland, kde sa však dá pracovať len pri predchádzajúcom povolení na prácu. Pri vstupe do krajiny je navyše každý povinný preukázať skutočný úmysel cesty.

"Pretože zmeniť turistický účel na pracovný nemusí byť jednoduché a nemusí sa to ani podariť. Občan môže byť dokonca vrátený späť do krajiny," vysvetlila Juríková.

 

 

Zdroj/autor: mzvsr,tasr,personnel,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: personnel.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 13. máj. 2024. Meniny má Servác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa