EXTRA Plastová plavba

2010-07-26 17:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Do prístavu v Sydney včera dorazil katamaran Plastiki, loď vyrobená z tisícov plastových fliaš....



Cieľom projektu jedného z dedičov slávneho bankárskeho rodu Rothschildov bolo upozorniť verejnosť na znečistenie oceánov.

Osemnásť metrov dlhý katamaran má za sebou 15 tisíc kilometrov štvormesačnej plavby Tichým oceánom. Jeho posádku, ku ktorej patril aj David de Rothschild, v Sydney prišli privítať stovky ľudí. inšpiráciou pre meno lodi bola výprava Kon-Tiki moreplavca a etnografa Thora Heyerdahla.

Tento slávny Nór podnikol svoju plavbu v roku 1947 na lodi Kon-Tiki s úmyslom dokázať, že Polynéziu mohli osídliť aj peruánski Indiáni a nielen ázijské národy.

Plastiki vyrazila v marci zo San Francisca a zastavila sa na niekoľkých ostrovoch v južnom Pacifiku.

Výplň trup katamaranu je zlepená z 12 500 plastových fliaš spojených organickým lepidlom vyrobeným zo živice kešu orechov a trstinového cukru. Recyklovaný plast bol použitý aj k výrobe plachiet. Plavidlo využívalo výhradne obnoviteľné zdroje energie vyrobené zo slnka a vetra.

 

Odkaz vo fľašiach

Toto je najťažšia časť cesty," kričal de Rothschild, keď sa Plastiki snažila vmanévrovať do prístavu pri austrálskom národnom námornom múzeu v Sydney. Keď ťažko ovládateľné plavidlo nakoniec zakotvilo, ozval sa víťazný pokrik stoviek prítomných.

De Rothschild (31) sa rozhodol urobiť niečo pre oceány, keď si pred štyrmi rokmi prečítal správu OSN o znečistení morských vôd. Stálo v nej, že k najbežnejšiemu morskému odpadu patria plasty. Rozhodol sa dokázať, že je tento materiál možné využiť k užitočným veciam a postavil z fliaš loď. Na Plastiki nie je ekologický iba kýl alebo plachty, ale aj sťažeň, pretože na jeho výrobu poslúžila vyradená rúrka zo zavlažovacieho systému.

"Púť Plastiki je cestou od odpadkov k víťazstvu," povedal americký veľvyslanec v Austrálii Jeffrey Bleich, ktorý bol medzi vítajúcimi.

Okrem Rothschilda bolo na palube ďalších päť ľudí. Žili v kajute o rozlohe 15 metrov štvorcových, sprchovali sa v slanej vode a jedli sucháre a konzervy doplnené zeleninou počas niekoľkých zastávok na pevnine. Okrem víchrice o sile 90 kilometrov za hodinu čelili tiež až 38-stupňovým horúčavám a museli opravovať roztrhnuté plachty.

Kapitánkou plavby bola Jo Rayleová, jediná žena na palube. "Veľmi sa teším na pohárik vína a stretnutie s kamarátkami," povedala.

Filmovú dokumentáciu cesty robil Vern Moen, ktorému sa v čase plavby narodil syn. Pôrod svojho prvého dieťaťa sledoval vďaka pripojeniu na Skype a prvýkrát ho na vlastné oči videl až v Sydney. "Bolo to neskutočné, keď som vystúpil na breh a povedali mi: 'tu máš svoje dieťa'," smial sa.

Organizátori plavby mali pôvodne v úmysle nechať Plastiki recyklovať, ale nakoniec sa rozhodli inak. Ponechajú plavidlo nedotknuté, aby ľuďom pripomínalo užitočnosť odpadového materiálu. "Ľudia na nás často hľadeli ako na bláznov, ale teraz môžeme povedať, že možné je všetko," povedal de Rothschild.

 

 

Zdroj/autor: ap,čtk,drom

VIDEO Expedícia Plastiki



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa