EXTRA Najmalebnejšia ulička

2010-07-21 16:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Úzka stredoveká ulička The Shambles (bitúnok,mäsiarstvá), lemovaná šesťsto rokov starými domami v severoanglickom Yorku, bola v prieskume Google Street View vyhlásená najmalebnejšou ulicou Veľkej Británie (Britain's Most Picturesque Street).



Druhé a tretie miesto obsadili ulice The Royal Crescent v meste Bath a Grey Street v New Castle.

Stockbridge High Street v Hampshire bola vybraná za najlepšiu ulicu s potravinárskymi produktami (Britain's Best Foodie Street) a Milson Street v meste Bath zase za najlepšie miesto pre nákup módneho tovaru (Britain's Best Fashion Street).

V špeciálnej ankete hlasovalo viac ako 11 tisíc Britov. V každej kategórii vyberali zo zoznamu piatich ulíc, ktoré navrhli experti na cestovný ruch.

Ian Addyman, ktorý v britských The Shambles vlastní fotografický obchod, je presvedčený o tom, že ulica je plná historického šarmu, ktorá má vždy čo ponúknuť... Spolu s ostatnými obchodníkmi v ulici cíti veľkú poctu a hrdosť, že môže pracovať na tak nádhernom mieste.

 

Mesto York leží na severe Anglicka v grófstve Yorkshire. Sídli tu Yorský arcibiskup, metropolitný biskup Yorskej provincie. V Yorku sa nachádzajú dve univerzity, University of York a York St. John University. York bol založený roku 71 a má bohatú rímsku a vikingskú histórii. Z pamiatok sú tými nejzajímavějšími najväčšia gotická katedrála v severnej Európe York Minster, stredoveké hradby v centre mesta, gotická pevnosť Clifford's Tower, stredoveká ulička The Shambles, niekoľko múzeí Castle Museum, Yorkshire Museum, Jorvik Museum a ďašie.


 

Zdroj/autor: google,reuters, čtk, drom

VIDEO Prechádzka po The Shambles
  



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa