EXTRA Na Aljaške začal najslávnejší závod

2010-03-08 15:00:00 |   |    | 

ALJAŠKA/ video - V meste Anchorage na Aljaške, bol sobotnou spanilou jazdou odštartovaný najslávnejší závod psích záprahov – Iditarod.



71 závodníkov, každý so 16 zapriahnutými psami, sa vydalo na 1100 míľovú (1770 km) dlhú trať vedúcu mrazivou divočinou do mesta Nome, na jednom z najzápadnejších cípov Aljašky.

Desať míľ dlhá slávnostná jazda prilákala do zasnežených ulíc najväčšieho aljašského mesta množstvo zvedavcov.

Závodníci – mašeri (mushers), sa pred samotnou súťažnou jazdou, venovali predovšetkým spoločenským záležitostiam a bavili sa s priateľmi, fanúšikmi a turistami.

Tí slávnejší, medzi nimi aj štvornásobný šampión Martin Buser a Jeff King alebo trojnásobný víťaz Lance Mackey, rozdávali autogramy a pózovali fotografom.

Výzvu prijal aj Kanaďan Hans Gatt, ktorý vo februári štvrtý raz triumfoval na ďalšom veľkom podujatí, tisícmíľovom Yukon Quest International. Favoritom je napriek tomu Mackey, ktorému sa dvakrát za sebou podarilo zvíťaziť v jednom roku oboje preteky.
  
Prvý raz v histórii budú mašéri testovaní na zakázané podporné látky, drogy a alkohol a v prípade pozitívneho nálezu im hrozí diskvalifikácia. Psy podliehajú kontrole od roku 1994.

Premiéru na 38.Iditarode bude mať pretekár z Karibiku, 26-ročný Jamajčan Newton Marshall sa na svoj veľký debut pripravoval spoločne s Mackeyom. Medzi mašérmi nie je úplným nováčikom, vlani dokončil Yukon Quest International.
  
Pre zlú ekonomickú situáciu sa tento rok znížila dotácia Iditarodu, víťaz dostane iba 50-tisíc dolárov v porovnaní s vlaňajšími 69-tisícmi a k nim nové auto Dodge.
Závodníci by mali doraziť do cieľa približne v polovici marca.

Závod Iditarod sa koná na počesť pamätnej jazdy z roku 1925, kedy sa s pomocou psieho záprahu podarilo do Nome dopraviť lieky proti záškrtu, ktorá mesto sužovala.


 

Zdroj/autor: iditarod,ap,čtk,sita,drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Iditarod 2010

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa