EXTRA Najstarší kláštor na svete

2010-09-01 17:00:00 |   |    | 

EGYPT/ video - Egyptskí pamiatkari dokončili po ôsmich rokoch rekonštrukciu kláštora svätého Antona neďaleko Červeného mora (St. Anthony Monastery Red Sea), najstaršieho kresťanského kláštora na svete, ktorý je symbolom mieru medzi moslimami a kresťanmi na tejto zemi.



Pri rekonštrukcii 1 600 rokov starého komplexu boli obnovené staroveké mohutné múry okolo kláštora a múry oboch jeho kostolov zo 6. a 15. storočia. Zrekonštruované boli taktiež časti obývané kedysi mníchmi a veža zo 6. storočia, v ktorej v stredoveku hľadali úkryt pred drancujúcimi útokmi beduínskych kmeňov. Archeológovia z Amerického výskumného strediska v Egypte taktiež objavili pod jedným z kostolov pôvodné cely mníchov zo 4. storočia.

Patrón kláštora svätý Anton Veľký je považovaný za zakladateľa kresťanského rehoľníctva. Do odľahlej hornatej krajiny sa uchýlil na konci 3. storočia nášho letopočtu. Po jeho smrti v roku 356 nasledovníci postavili kláštor, ktorý je využívaný dodnes. Býva v ňom asi 120 mníchov a navštevujú ho milióny kresťanských pútnikov.

Kláštor je symbolom spolunažívania kresťanov a moslimov, uviedli egyptské úrady asi mesiac po jednom z najhorších prípadov sektárskeho násilia za posledných desať rokov, pri ktorom pri streľbe na kresťanských veriacich zomrelo sedem ľudí.

"Rekonštrukcia kláštora ukazuje svetu, že sa usilujeme o obnovu pamiatok našej minulosti, či už ide o koptské, židovské alebo moslimské," povedal generálny tajomník egyptskej Najvyššej rady pre pamiatky Zahí Hawas. 

 

Zdroj/autor: čtk, ap, drom

VIDEO St.Anthony monastery



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk/ap

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa