KNIHA České a slovenské skanzeny

2010-07-29 17:30:00 |   |    | 

Doteraz najkomplexnejšia publikácia o českých i slovenských skanzenoch. Takmer 40 múzeí a objektov ľudovej architektúry, slovom i fotografiami.



Zoznámte sa s najcennejšími súbormi dochovaných pamiatok ľudovej architektúry, ktorých turistickú príťažlivosť dnes zvyšuje aj oživenie ľudového umenia a remesiel.

Po prvý raz sú české aj slovenské skanzeny prezentované v jednej publikácii, ako to odráža geografická a kultúrna blízkosť oboch národov.

Možno viete, že skanzen je múzeum ľudovej architektúry. Pomenovanie vzniklo podľa prvého múzea takéhoto typu zriadeného v roku 1891 v parku Skansen vo švédskom Štokholme. Do skanzenov sa umiestňujú stavby, ktoré nie je možné chrániť na ich pôvodnom mieste.

V knihe nájdete napríklad Skanzen Čičmany, ktorý sa rozprestiera  v kotline Strážovských vrchov v najvyššie položenej obci v Žilinskom okrese. Čičmany je časť obce, ktorá bola v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

V obci sa dodnes pestujú ľudové tradície. Sú tu drevené domčeky s ornamentálnou výzdobou, národopisná expozícia, do ktorej patrí barokovo-klasicistický kaštieľ a barokový kostol Nájdenia sv. Kríža. 

V publikácii nechýba ani Skanzen Pribylina, múzeum liptovskej dediny. Nájdete tam prevažne stavby zo zátopovej oblasti Liptovskej Mary a z niektorých obcí horného a dolného Liptova. Dedinský život je zaznamenaný tradičnými domčekmi, obydlím želiara, krajčíra, kováča, kolára či robotníka.

Z českých skanzenov spomeňme aspoň Podorlický skanzen Krňovice. Objekty sa tam prenášajú z pôvodných lokalít, kde im hrozil zánik, alebo vznikajú nové stavby podľa pôvodnej dokumentácie. Nechýbajú ukážky dobových remesiel, strojov a pracovných nástrojov. 

Čarovné mestečko Štramberk ponúka veľa lákadiel a medzi nimi aj ľudovú architektúru. Vyše sto valašských domov v uličkách V kútě, Zauličí, Kopec, Dolní ulice, Vrchní ulice, Dolní a Horní Baša. Najkrajšia je Jaroňkova ulička, ktorej sa tiež hovorí štramberská Zlatá ulička. Niektoré z domov sú staré vyše 300 rokov a ide o vzácne unikáty.

 

Skanzeny České a Slovenské republiky

Petr Dvořáček
Vydavateľ: Academia
Počet strán: 177
Väzba: Paperback 
Rok vydania: 2010
Cena: 7,79 EUR

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa