EXTRA Hirošima

2010-08-06 07:00:00 |   |    | 

JAPONSKO / video - Hirošima si pripomenula 65. výročie zhodenia atómovej bomby..



 

 

 

 

 

 

Zvon mieru v japonskej Hirošime sa dnes (6.8.) rozzvonil o 8.15 h miestneho času, presne v čase, keď americký bombardér B-29 pred 65 rokmi zhodil na mesto atómovú bombu. Tá v priebehu niekoľkých sekúnd zabila desaťtisíce ľudí, a ďalšie státisíce v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Na doposiaľ najväčšej spomienkovej ceremónii sa po prvý raz v histórii zúčastnil aj americký predstaviteľ, veľvyslanec John Roos. Rozhodnutie USA vyslať svojho zástupcu na ceremóniu mnohí považujú za otvorenie cesty k návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu v Hirošime. Išlo by u prvú takúto návštevu úradujúceho amerického lídra.

Spolu s USA sa prvýkrát zúčastnili na spomienke aj Británia a Francúzsko, ako aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Dovedna prišli na ceremóniu zástupcovia 74 krajín.

Pri prvom využití jadrovej zbrane proti ľudským bytostiam zahynulo 269 446 zaznamenaných obetí. Dnešný slávnostný akt sa uskutočnil v Parku mieru a prítomní si obete pripomenuli minútou ticha.

"Naliehavosť zrušenia jadrových zbraní preniká do nášho globálneho vedomia; hlas nesmiernej väčšiny sa stáva najvýznamnejšou silou za zmenu v medzinárodnom spoločenstve," uviedol starosta Hirošimy Tadatoši Akiba.


 

Zdroj/autor: ap,sita,makfax (pozri aj Galériu)

VIDEO Hirošima 6.augusta 1945

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa