EXTRA Nočné a podzemné Koloseum

2010-08-10 11:30:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Rímske Koloseum si budete môcť pozrieť už aj v noci. Od augusta návštevníkom po prvýkrát vo svojej histórii sprístupnilo aj svoj podzemný labyrint chodieb...



Od 21. augusta do 23. októbra sa uskutočnia špeciálne sobotňajšie prehliadky pre skupiny maximálne 40 ľudí.

Počas siedmich sobôt si slávnu taliansku pamiatku budete môcť pozrieť v sprievode archeológa a to od 21.00 hod. do polnoci.

Koloseum - jeden zo siedmich Nových divov sveta je pre všetkých bežne prístupné iba v denných hodinách, no minulý rok predstavitelia mesta začali aj s nočnými prehliadkami, na ktoré tento rok nadviazali.

 

Podzemné chodby v rímskom Koloseu

Koloseum od augusta návštevníkom po prvýkrát vo svojej histórii sprístupnilo aj svoj podzemný labyrint chodieb.

V týchto veľkých podzemných priestoroch pripravovali gladiátori na boj a v klietkách tu boli zatvorené levy a tigre, než ich vypustili pred publikum bažiace po krvi.

Chovali sa tu vraj aj ďalšie exotické zvieratá, ako napríklad nosorožce či hady. Dokonca sa po chodbách mohli voľne prechádzať i slony, bez toho, aby hlavou narážali do stropu.

Koloseum bolo dokončené v roku 80 a naraz pojalo až 60 tisíc ľudí. Budova pozostávala zo štyroch poschodí, každé bolo určené pre konkrétnu spoločenskú vrstvu. Najvyššie poschodie obsadili príslušníci najnižšej triedy, na prízemí sa mohli usadiť najvýznamnejší občania, ktorí tak mali dobrý výhľad na celkové dianie. Čím viac násilia a krvi, tým spokojnejší diváci boli.

Koloseum je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií v Taliansku. Každý rok ho navštívi okolo štyri milióny ľudí, ktorí na vstupnom a nákupoch suvenírov zaplatia asi 30,5 miliónov eur.

 

Koloseum (po taliansky Colosseo), jeden zo siedmich Nových divov sveta, sú ruiny veľkého amfiteátra v strede Ríma. V súčasnosti je to architektonická dominanta Ríma. Koloseum stojí na mieste umelého jazera v záhrade Nerovho Zlatého domu na konci Forum Romanum. Pôvodne slúžil ako amfiteáter a bola to najväčšia budova v Rímskej ríši. Pôvodne sa nazývalo Flaviovský amfiteáter (po latinsky Amphitheatrum Flavium, v taliančine Anfiteatro Flavio) podľa dynastie, z ktorej pochádzali obaja jeho stavitelia. Až neskôr sa vžil názov Koloseum, znamenajúci "obrovský" (myslia sa buď obrovské rozmery samotného amfiteátra alebo rozmery obrovskej sochy Nera, ktorá pri amfiteátri stála). Využívalo sa hlavne na boje gladiátorov, rekonštrukcie slávnych bitiek, popravy a dramatické predstavenia.

 


 

Il Colosseo
Piazza del Colosseo 9
00 100 Roma
Tel.: 06 7004261
E-mail:
info@il-colosseo.it
Web: Tu

 

Zdroj/autor: ap, sita, wikipedia,turismoroma, drom

VIDEO Koloseum, Rím



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa