CESTOVATEĽKA Nenoste čierne legíny

2010-08-11 10:00:00 |   |    | 

THAJSKO - Thajské zdravotnícke úrady vyzvali mladé ženy, aby nenosili módne čierne legíny, pretože priťahujú komáre prenášajúce nebezpečnú horúčku dengue....



"Je znepokojivé, ako dnes ľudia chodia oblečení, najmä mladí," posťažoval sa zástupca ministra zdravotníctva Pansiri Kulanartsiri. "Radím ľuďom, aby sa vyhýbali noseniu čiernych legín alebo akéhokoľvek tmavého oblečenia, pretože to priťahuje komárov."

Vyzval taktiež k noseniu pevnejšieho oblečenia, ako sú napríklad džínsy, pretože cez tenkú látku môže komár skôr preniknúť ku koži.

Horúčka dengue je vážna a potencionálne aj smrteľná choroba. V Thajsku bolo za prvých sedem mesiacov roku zaznamenaných cez 45 000 prípadov tohto ochorenia a 43 ľudí na neho zomrelo, z toho 26 vo veku desať až 24 rokov.

 

Horúčku dengue prenášajú komáre druhu Aedes aegypti alebo Aedes albopictus.Každý rok postihuje okolo 50 miliónov ľudí a rozšírená je prevažne v Ázii a Latinskej Amerike. Jej príznaky zahrňujú predovšetkým vysokú horúčku, bolesto kĺbov a nevoľnosť. Vo vážnych prípadoch môže vírus horúčky dengue spôsobiť vnútorné krvácanie, poškodenie pečene, zástavu krvného obehu a smrť. Doteraz neexistuje žiadny účinný liek alebo očkovacia látka, jediným riešením je prevencia choroby.  Ochorenie prebieha ako chrípka, kde rizikovú skupinu predstavujú predovšetkým deti do 10 rokov. Vzhľadom na to, že u tejto infekcie neexistuje jednoznačný spôsob prevencie, odporúča sa, aby sa osoby cestujúce do oblastí výskytu chránili vhodnými prostriedkami pred poštípaním komármi. Najlepšou ochranou je zabránenie bodnutiam komárov nosením oblečenia s dlhými rukávmi, sieťkami proti moskytom a sprejom odpudzujúcich hmyz. Komár aedes aegypti je aktívny hlavne počas polotmy, teda za skorých ranných a skorých večerných hodín.


Milé cestovateľky, keďže si určite veľmi dobre uvedomujete nebezpečenstvo nákazy tohto ochorenia, mali by ste sa držať našich rád a pokiaľ sa teda chystáte na cesty do Thajska alebo inej ázjskej krajiny, vyvarujte sa noseniu práve takéhoto typu oblečenia. Veď krásne a najmä zostať zdravé môžete byť aj v džínsach.

 

Zdroj/autor: čtk, janqa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa