CHORVÁTSKO 10 dôvodov navyše

2010-09-02 14:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO – Podľa kalendára a počasia sa zdá, že sezóna dovoleniek a prázdnin skončila, ale na chorvátskych plážach a ich okolí sa stále niečo deje a vždy je čo objavovať...



 

 

 

 

  • POREČ Giostra

Poreč je všeobecne známe turistické stredisko. Taktiež je aj mestom bohatého kultúrneho a historického dedičstva, o čom svedčí aj historický festival „Giostra“. Návštevníkov vracia do vzdialenej minulosti Poreču, do roku 1745, keď sa podľa archívnych záznamov v uliciach Poreču konala ľudová slávnosť. Jej účastníci súťažili v lukostreľbe, rôznych tancoch a ľudových hrách a hlavnou atrakciou boli preteky rytierov na koňoch - „Giostra“.

„Giostra“ je festival, ktorý do ulíc Poreču vracia časť histórie rôznymi koncertmi, predstaveniami a bohatou ponukou vybraných lahôdok. Šľachtičné a šľachtici, žongléri, bubeníci a pouliční zabávači vo farebných kostýmoch sa prechádzajú mestom a zabávajú návštevníkov.

„Giostra“ je projekt na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva, na ktorom v priebehu celého roka pracuje okolo dvesto nadšencov. Tohtoročný, v poradí štvrtý festival, sa bude konať od 5. do 12. septembra 2010. Táto akcia je taktiež aj dôkazom, že porečský cestovný ruch nežije len zo slnka, mora a bezchybného turistického imidžu. Nezmazateľné stopy minulosti sú jasne viditeľné v historickom centre mesta Poreč a v uliciach, z ktorých veľká časť vznikla ešte v rímskej dobe. V najvýznamnejších

mestských palácoch sa nachádzajú galérie a múzea.

Turistické združenie Istrijskej župy
www.istra.hr
Turistické združenie mesta Poreč
www.istria-porec.com
www.to-porec.com
Giostra
www.giostra.info


 

  • KOPRIVNICA  Renesančné slávnosti

Na hradbách starého koprivnického hradu sa v septembri každoročne koná skutočná historická slávnosť. Pod stanmi rytieri brúsia meče, aby vyhrali súboj o ruku svojej vyvolenej, lovecké sokoly poletujú vzduchom poslúchajúc príkazy sokoliarov, obchodníci a remeselníci sa hlasno snažia prilákať kupcov k stánkom so „stredovekými ručnými výrobkami“.

V uliciach cítiť vôňu renesančnej kuchyne a exotických potravín, ktoré sa kedysi používali. Miesto konania tohto renesančného festivalu sú koprivnické hradby, pozostatky
niekdajšej veľkolepej proti tureckej pevnosti. Turisticko-historická slávnosť „Renesančný festival“ je najväčšou prehliadkou so živými obrazmi z minulosti tejto časti Európy, ktorá má svoj základ v historických udalostiach.

Jedlá zo žihľavy vrátia návštevníkov späť do 13. storočia, odkedy sa datuje prvá zmienka o Koprivnici. Slávnosti sa začínajú inscenáciou príchodu kráľa Ľudovíta z Anjou v roku 1356 a pridelením štatútu slobodného kráľovského mesta.

Okrem scénických obrazov stredovekého života, rytierstva, obliehania, hudby a tanca si návštevníci budú môcť od 4. do 6. septembra vychutnať jedlá pripravené podľa receptov
z dávnych čias.

Turistické združenie Koprivnicko-križevackej župy
www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr
Turistické združenie mesta Koprivnica
www.koprivnicatourism.com

 

  • SISAK Keltské noci

V prvých septembrových dňoch sa v Sisaku každý rok, počas „mladého Mesiaca“, na promenáde pri rieke Kupe, odohráva veľkolepá turisticko-historická akcia „Keltská noc“.

Je to jedno z najdôležitejších a najpôsobivejších turistických podujatí v Sisacko-moslavskej župe. Na pontónoch sa zobrazujú sisacké legendy a druidi a kňažky ponúkajú
divákom na brehu zázračný nápoj. Pri svetle pochodní a reflektorov sa z noci vynárajú výjavy vzťahujúce sa na tajomné sisacké legendy. Návštevníci budú mať 4. septembra príležitosť vidieť víly a bojovníkov tancujúcich v rytme bubnov, Keltov, ktorí sa plavia na pltiach riekou Kupa a ochutnať zázračný „druidský elixír“.

Môžu sa tiež zúčastniť mystického rituálu vzývania starých bojovníkov, dobyvateľov a ochrancov života a slobody. Na plavidlách sa budú pred návštevníkmi odohrávať scény zo života Keltov a Rimanov. Bude to noc, v ktorej sa plte budú plaviť po osvetlenej hladine rieky a budú prinášať výjavy z histórie Sisaku. Budú rozprávať tri tisícky rokov starý príbeh o vojnách, vzburách, slávnych okamihoch dávnych čias, úspechoch a víťazstvách.

Obyvatelia Sisaku si v tomto hodinovom predstavení pripomínajú ako ich mesto vyzeralo kedysi. „Keltská noc“ bola v minulom roku vyhlásená za najlepšiu akciu cestovného ruchu v kontinentálnej časti Chorvátska. Kelti prišli do oblasti Sisaku v 4. storočí pred n.l. Podrobili si domáce ilýrske kmene, s ktorými sa etnicky a kultúrne zmiešali a založili osadu Segestica. Ilýrsko-keltské kmene dokázali odolávať tlaku Rimanov až do 35. roku pred n.l., keď Oktavián obsadil a zbúral Segesticu s 12.000 vojakmi po tridsať dennom obliehaní.

Z pôvodného vojenského tábora sa rímska Siscia rýchlo menila na mesto s veľmi silným vojenským, dopravným a administratívnym postavením. Vyvinul sa obchod, remeslá a neskôr i známa mincovňa, ktorej mince sa používali v celej rímskej ríši.

Mesto Sisak sa nachádza juhovýchodne od Záhrebu na sútoku riek Odra a Kupa a rieky Kupa a Sáva. Geografická poloha a prírodné danosti mali vplyv na rozvoj mesta, ktoré okrem bohatého kultúrneho a historického dedičstva ponúka hosťom v okolí aj veľa ďalších zaujímavostí a pamiatok.

Pozdĺž ľavého brehu rieky Sávy, po prúde od Sisaku, sa rozprestiera park prírody Lonjsko polje. Z väčšej časti je to povodie rieky Sávy s mimoriadne zachovalou flórou a faunou a malebnými dedinkami. Lonjsko polje je známe autochtónnymi plemenami koní a ošípaných, a tiež má jeden z najväčších chovov rýb.

Unikátna architektúra drevených domov, na ktorých sa umiestnili početné hniezda bocianov, predstavuje dodatočnú atrakciu. Dedina Čigoč bola vyhlásená za Európsku dedinu bocianov. Nachádza sa tu aj archeologický park Siscia. Archeologické výskumy vyústili objavením mestského komplexu rímskej Siscie, kde môžu návštevníci vidieť mestské hradby s vnútornou vežou, obranné priekopy a
časť neskoro rímskej monumentálnej budovy.

Najslávnejšie dni zažil Sisak v období bojov s Turkami, ktoré vyvrcholili veľkým víťazstvom kresťanského vojska v roku 1593. Správy o prvej veľkej tureckej porážke, po viacerých
storočiach vojenskej dominancie, sa rýchlo rozšírili a Sisak sa nakrátko ocitol v centre pozornosti celej Európy.

Turistické združenie Sisacko-moslavskej župy
www.turizam-smz.hr
Turistické združenie mesta Sisak
www.sisakturist.com

 

  • DUBROVNÍK Múzeum vín z Konavle

Đurovićova jaskyňa v Konavloch - prírodný krasový jav je umiestnený pod dráhou dubrovníckeho letiska a odnedávna návštevníkom ponúka nielen prírodné krásy a «sochy» vytvárané miliónmi rokov, ale aj príležitosť vychutnať si tie najlepšie vína chorvátskeho juhu. Jaskyňa ponúka ideálnu teplotu konštantných 16 C°, čo je optimálne pre uskladnenie vysoko kvalitných vín. Práve preto tu bol otvorený „Nebeski podrum“ (Skycellar), miesto kde návštevníci môžu v jedinečnej atmosfére ochutnať a zakúpiť si známe chránené značky konavlianských vín.

Preskúmaná časť jaskyne je osvetlená a má vyznačené chodníky. Otvorená je denne od 10 do 18 hodiny. „Nebeski podrum“ je jedinečné miesto, svet sám pre seba, ktorý sa oplatí navštíviť a vychutnať si tie najlepšie vina v krásnom a nezvyčajnom prostredí.

Turistické združenie Dubrovnícko-neretvianskej župy
www.visitdubrovnik.hr
Turistické združenie mesta Dubrovnik
www.tzdubrovnik.hr
Turistické združenie obce Konavle
www.tzcavtat-konavle.hr

 

  • ZÁHREB Hlavné mesto kravaty

Chorvátske ľahké jazdectvo francúzskej kráľovskej armády bolo počas tridsaťročnej vojny v 17. storočí (1618-48) povestne známe svojou mimoriadnou statočnosťou a
vojenskými schopnosťami. Vyznačovalo sa však aj jedným „módnym“ detailom - farebnou šatkou uviazanou okolo krku. Šatka, ktorá sa viazala na uzol bola pomenovaná
podľa etnického názvu Chorvátov (nemecky Krabatten alebo francúzsky Cravattes) - kravata.

Vo vojsku francúzskej kráľovskej armády bol založený v roku 1664 chorvátsky pluk Royal Cravattes. Takmer o štyri storočia neskôr, v starobylej časti mesta Záhreb, sa odnedávna turisti môžu stať svedkami výmeny stráže Pluku kravát, jednotky inšpirovanej slávnym chorvátskym historickým plukom.

Každá výmena stráže sa začína atraktívnym ceremoniálom prípravy stráže a prehliadkou zbraní. Ceremoniálu sa zúčastňuje jednotka 12-ich vojakov, ktorí prezentujú chorvátskych vojakov spred štyroch stoviek rokov, ktorí nosili šatky, neskôr pomenované kravaty. Stráže stoja na troch turisticky atraktívnych miestach - na námestí svätého Marka, na námestí Bana Jelačića a pri soche Panny Márie na Kaptole.

Tento projekt sa snaží prezentovať mesto Záhreb ako hlavné mesto kravaty, s cieľom, aby sa táto mimoriadna kultúrna a historická hodnota stala lákadlom pre všetkých návštevníkov hlavného mesta Chorvátska, krajiny kravaty.

Turistické združenie mesta Záhreb
www.zagreb-touristinfo.hr

 

  • SPLIT Žlté morské taxi

Každý, kto chce zažiť Diokleciánovo mesto z úplne inej perspektívy, by sa mal rozhodne posadiť do žltého morského taxíka a nechať sa unášať čarom najkrajšieho mesta na svete, ako svoje mesto nazývajú obyvatelia Splitu, prehliadkou „z pohľadu od mora“. Ide o novú turistickú ponuku, ktorá umožňuje návštevníkom, aby sa počas polhodinovej plavby po mori s turistickým sprievodcom, oboznámili s týmto starobylým dalmátskym mestom. Morský taxík má kapacitu 12 osôb a je ideálny pre turistov, ktorí pricestujú lietadlom na splitské letisko.

Namiesto cestnej dopravnej zápchy sa môžu do splitského prístavu dostať pohodlne za pätnásť minúť. Morské taxíky sú k dispozícii aj pre tých, ktorí chcú vidieť niektorý z najkrajších ostrovov v splitskom akvatóriu.

Turistické združenie Splitsko-dalmatínskej župy
www.dalmatia.com
Turistické združenie mesta Split
www.visitsplit.com

 

  • ZÁHREB City bus

So Záhrebom a jeho históriou sa môžu početní návštevníci odnedávna oboznámiť jazdou v autobuse ulicami mesta. Namiesto obvyklého sprievodcu s mikrofónom v ruke, môžu turisti využiť slúchadlá cez ktoré sa v siedmich jazykoch vysiela obsah synchronizovaný s trasou a miestami niektorých z početných mestských pamiatok, ktorými autobus prechádza.

Otvorený autobus nateraz vozí turistov kratšou a dlhšou trasou. Jazda kratšou, „červenou linkou“ trvá jednu hodinu cez Horné a Dolné mesto. Dlhšia, „zelená linka“ trvá dve
hodiny a zahŕňa aj dve známe záhrebské jazerá Bundek a Jarun.

Jazda turistickým autobusom umožňuje hosťom aby sa počas jedno alebo dvojhodinovej prehliadky oboznámili s bohatou 900-ročnou históriou Záhrebu a mnohými zaujímavosťami týkajúcimi sa mesta. Napríklad, že prvá písomná zmienka o Záhrebe pochádza z roku 1094, že Rádio Záhreb ako prvá rozhlasová stanica v tejto časti Európy začala vysielať v roku
1926 a tiež, že prvé motorové vozidlo jazdilo po záhrebských uliciach v roku 1901.

Turistické združenie mesta Záhreb
www.zagreb-tourisinfo.hr

 

  • KRŠAN Hotel Flanona

Obec Kršan na Istrii otvorila svoj prvý hotel, ktorý nedávno privítal už aj svojich hostí. Bývalý motel Vidikovac bol zrekonštruovaný a prebudovaný na hotel s troma hviezdičkami. Hotel Flanona, bol pomenovaný podľa starého rímskeho názvu mesta Plomin.

Nádherný výhľad na Plominský záliv a Kvarner sa ponúka z každej z desať moderne zariadených a klimatizovaných dvojlôžkových izieb. V hoteli je tiež reštaurácia, ktorej špeciality si budú môcť vychutnať aj „nehoteloví“ hostia. Hotel má aj veľké parkovisko. Pre hendikepovaných hostí je zariadená jedna izba, ku ktorej bol vybudovaný špeciálny prístup a nová cesta. Hostia hotela sa ľahko dostanú na pláž cez nedotknutú krajinu.

Desať minút jazdy autom je odtiaľto do Iki, Mošćeničkej dragi alebo Rabacu.

Turistické združenie Istrijskej župy
www.istra.hr
Turistické združenie obce Kršan
www.istria-krsan.com


 

  • DUBROVNÍK Lanovkou ponad mesto

Dubrovník, jedno z najkrajších miest na svete, je možné po devätnástich rokoch opäť vidieť z iného pohľadu - z vtáčej perspektívy. Obnovenou lanovkou sa o niečo menej ako o štyri minúty, v kabíne s kapacitou 30 cestujúcich, dostanete do 405 metrovej nadmorskej výšky. Kopec Srđ ponuka krásny a nezabudnuteľný výhľad na Dubrovník.

Lanovka, ako jeden zo symbolov cestovného ruchu Dubrovníka, bola postavená v roku 1969. Od vojnového obdobia v roku 1991 nebola v prevádzke. Po rekonštrukcii, do ktorej bolo investovaných cca. päť miliónov eur, zažiarila lanovka v plnej kráse a je na najlepšej ceste stať sa opäť veľkou turistickou atrakciou.

Turistické združenie Dubrovnícko-neretvianskej župy
www.visitdubrovnik.hr
Turistické združenie mesta Dubrovník
www.tzdubrovnik.hr

 

  • ISTRIA Dni hľuzoviek

Žiadny labužník vo svete nemôže byť hrdý na takéto pomenovanie, ak v živote neochutnal hľuzovky, gurmánsky klenot Istrie. Hľuzovky - huby, ktoré rastú pod zemou, sú ochrannou značkou Istrie. Obyvatelia Istrie im svoju vďaku vzdávajú tým, že si žiarlivo strážia recept na ich prípravu.

Príležitosť pre poznávanie skutočného bohatstva hľuzoviek vo všetkých možných receptoch poskytujú „Dni hľuzoviek“, ktoré sa konajú na Istrii v priebehu jesene. Hľuzovka je nezvyčajný, hľuzovitý výrastok nevzhľadného tvaru a intenzívnej arómy rastúci pod zemou. Táto zriedkavá a drahá huba, ktorá rastie v úrodnej istrijskej pôde je ozajstným kulinárskym pôžitkom. Istrijská biela hľuzovka
je jedna z najuznávanejších na svete.

Kulinársku hodnotu hľuzoviek objavili ešte starí Rimania. V priebehu piatich storočí vlády Benátok, kedy motovunský les niesol názov Les Sv. Marka, v ňom mali povolenie zbierať
hľuzovky len niektorí jednotlivci. Zmenou panovníkov a príchodom Rakúsko-Uhorska, sa hľuzovky dostávali len na jedno miesto - viedenský dvor. Až dodnes sa uchovali ako exkluzívna lahôdka – gastronomický vrchol.

Nerastú na povrchu, takže ich je možné nájsť len s pomocou špeciálne vycvičených psov alebo ošípaných. Istria má dva typy pôdy: intenzívne tmavo červenú na pobreží a šedú, mastnú zeminu v centrálnej časti. Hľuzovky rastú v šedej zemine a epicentrum sa nachádza vo vlhkom motovunskom lese, ktorým preteká rieka Mirna. Hľuzovková oblasť sa rozprestiera na severovýchode po mesto

Buzet a Lupoglava a na juhovýchode, pozdĺž rieky Raša siaha do oblasti Labinu a južne od Pazinu.

Turistické združenie Istrijskej župy
www.istra.hr
www.istria-gourmet.com

 

Zdroj/autor: chtz,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa