ZDRAVIE Kambodžský komár a horúčka dengue

2010-09-20 10:00:00 |   |    | 

KAMBODŽA - Komára v nadživotnej veľkosti , ako symbol smrtiacej horúčky dengue, použili v informačnej kampani zdravotnícke organizácie kambodžského hlavného mesta Phnom Penh.



Kampaň upozorňuje na fakt, že proti horúčke zatiaľ neexistuje účinná vakcína a preto sa treba venovať preventívnej činnosti, ako je napríklad odstránenie sudov s vodou v okolí domov, v ktorých sa hmyz môže ľahko rozmnožovať. V Kambodži umiera každoročne na horúčku dengue desiatky detí.

 

Horúčku dengue prenášajú komáre druhu Aedes aegypti alebo Aedes albopictus.Každý rok postihuje okolo 50 miliónov ľudí a rozšírená je prevažne v Ázii a Latinskej Amerike. Jej príznaky zahrňujú predovšetkým vysokú horúčku, bolesto kĺbov a nevoľnosť. Vo vážnych prípadoch môže vírus horúčky dengue spôsobiť vnútorné krvácanie, poškodenie pečene, zástavu krvného obehu a smrť. Doteraz neexistuje žiadny účinný liek alebo očkovacia látka, jediným riešením je prevencia choroby.  Ochorenie prebieha ako chrípka, kde rizikovú skupinu predstavujú predovšetkým deti do 10 rokov. Vzhľadom na to, že u tejto infekcie neexistuje jednoznačný spôsob prevencie, odporúča sa, aby sa osoby cestujúce do oblastí výskytu chránili vhodnými prostriedkami pred poštípaním komármi. Najlepšou ochranou je zabránenie bodnutiam komárov nosením oblečenia s dlhými rukávmi, sieťkami proti moskytom a sprejom odpudzujúcich hmyz. Komár aedes aegypti je aktívny hlavne počas polotmy, teda za skorých ranných a skorých večerných hodín.
 

Prečítajte si tiež: Pred cestou do exotických krajín

 

Zdroj/autor: ap,sita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa