KATASTROFY Sopka Merapi opäť vybuchla (3)

2010-11-09 10:30:00 |   |    | 

INDONÉZIA - Počet obetí najaktívnejšieho vulkánu Indonézie Merapi stúpol po dvoch týždňoch erupcií na 153.



Podľa zdravotníkov v utorok objavili ďalších 12 tiel vrátane siedmich, ktoré našli v neďalekej zničenej dedine. Obyvatelia okolie sopky v strachu pred ďalším výbuchom masovo opúšťajú.

Vulkán stále chrlí popol, od piatku však už žiadny silnejší výbuch zaznamenaný nebol. Zónu ohrozenia vtedy rozšírili na okruh 20 kilometrov od sopky. Z jej okolia už evakuovali vyše 100 000 ľudí.

Sopka Merapi (v preklade Ohňová hora) meria 2 914 metrov. Je najaktívnejším zo 69 aktívnych vulkánov v Indonézii. Od roku 1548 zaznamenali približne 60 jej erupcií. Posledná veľká erupcia sa odohrala v roku 1994 a vyžiadala si 70 ľudských životov.

Ďalšia veľká erupcia bola v roku 1930, keď počet obetí dosiahol 1 300. Merapi naposledy chrlila lávu a popol pred štyrmi rokmi.

--------------------------

5.11.2010

INDONÉZIA - Na najmenej 98 dnes stúpol počet obetí najnepokojnejšej indonézskej sopky Merapi, informovali zdroje záchranárov.

Podľa nich si najnovšia erupcia sopky, ku ktorej došlo v noci nadnes, vyžiadala najmenej 12 ďalších obetí a vyše 50 zranených.

Muži s tvárami pokrytými popolom schádzali dole z Merapi na motocykloch a po nich išli na nákladných autách ženy s plačúcimi deťmi.

Výbuch a oblaky popola, ktoré chrlila, spôsobili vznietenie niekoľkých domov v dedine na jej úpätí. Nebolo bezprostredne jasné, prečo dedina, ktorá sa nachádza iba osem kilometrov od krátera sopky vo vnútri "nebezpečnej zóny", nebola evakuovaná.

---------------------------------

4.11.2010

INDONÉZIA - Indonézska sopka Merapi na ostrove Jáva opäť vybuchla. Na svitaní miestneho času chrlila do vzduchu oblaky horúceho plynu a skál.

Správy o prípadných zraneniach po ďalšom výbuchu najnebezpečnejšej indonézskej sopky doposiaľ neboli známe.

Miestni vulkanológovia uviedli, že oblaky horúceho plynu a žeravé skaly chrlila sopka Merapi do výšky 4 000 metrov.

Dnešná erupcia nasledovala po oveľa silnejšom výbuchu, ktorý vyhnal miestnych obyvateľov z úpätia sopky do provizórnych príbytkov.

Po viac ako týždni kontinuálnych erupcií a varovaní, že tlak vo vnútri sopky Merapi sa stále vytvára, indonézska provincia varovala, že sa jej míňajú peniaze na pomoc viac ako 70 tisícom miestnych obyvateľov, ktorí museli opustiť svoje domovy.

 

Zdroj/autor: ap, tasr, sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap/sita

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa