POZOR Necestujte na Haiti

2010-11-15 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ HAITI - Ministerstvo zahraničných vecí SR odporúča slovenským občanom, aby zvážili cesty na Haiti z dôvodu dlhodobo zložitej bezpečnostnej situácie, nefunkčnej základnej infraštruktúry a epidémie cholery, ktorá zasiahla najmä provinciu Artibonite (mestá St. Marc, Gonaives), ale už aj hlavné mesto Port-au-Prince.



Epidémia cholery v stredoamerickom Haiti sa dramaticky šíri. Podľa aktuálnych informácií tamojšieho rezortu zdravotníctva si infekčné ochorenie, ktoré v uplynulých dňoch dorazilo aj do trojmiliónovej metropoly krajiny Port-au-Prince, vyžiadalo už 724 životov.

Z hlavného mesta hlásia medzičasom štyri oficiálne potvrdené obete cholery.

V nemocniciach, ktorých kapacita bude čoskoro vyčerpaná, je hospitalizovaných s touto diagnózou medzičasom 11 tisíc ľudí. Keď sú čistota vody a čistenie odpadových vôd nedostatočné, ako po ničivom januárovom zemetrasení na Haiti, cholera sa môže rýchlo šíriť, varovalo už skôr americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) so sídlom v Atlante.

Choleru spôsobujú baktérie prenášané vodou alebo potravinami, ale aj znečistenými fekáliami. K hlavným príznakom patrí hnačka a dávenie, ktoré môžu rýchlo viesť k vážnej, niekedy až smrteľnej dehydratácii organizmu pacientov.

 

Zdroj/autor: tasr, mzv, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa