Namíbia

2018-05-18 23:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Namíbijská republika 
Hlavné mesto: Windhoek      
Rozloha: 824 292 km2
Počet obyvateľov: 2,5 mil. (2016)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: juhozápadná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Podnebie:

V drvivej časti krajiny sa rozprestiera púšť, podnebie je horúce a suché, s občasnými zrážkami,  najteplejším mesiacom je december keď teploty dosahujú v priemere 30°C. Obdobia dažďov sú dve (október až december) a (január – apríl);

 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE WINDHOEK

Mena: namíbijský dolár (NAD), juhoafrický rand (ZAR)   
Jazyky: anglický úradný; najpoužívanejší afrikánsky, nemecký, pôvodné kmeňové jazyky;        
Správne členenie: 13 regiónov 
Národnost. zloženie: Oshivambo 50%, Kavango 9%, Herero 7%, Dama 7%, Nama 5%, Caprivi 4%, Bušmeni 3%, Baster 2%, Tswana 0,5%; 
Náboženstvo:

kresťanstvo (90%),pôvodné náboženstvá

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Teritoriálne je príslušné


Veľvyslanectvo SR v Pretórii, Juhoafrická republika
930 ARCADIA Street, Arcadia 0083, Pretoria, Južná Afrika, Juhoafrická republika
Telefón: +27 12 3422 051
Mobilný telefón:  +27 83 3041 599
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/pretoria

Adresa veľvyslanectva Namíbie vo Viedni
Zuckerkandlgasse 2, Viedeň 
Telefón: +43 1 402 9371
E-mail: nam.emb.vienna@speed.at

Víza a doklady:

 

Slovenskí občania potrebujú pri vstupe do krajiny cestovný pas, platný najmenej 6 mesiacov po skončení pobytu v krajine a vízum, ktoré môže byť vydané napríklad na  namíbijskom veľvyslanectve vo Viedni.  O jeho predĺženie je potrebné požiadať na imigračnom úrade v Namíbii. Pobyt v krajine po uplynutí platnosti víza je trestne stíhaný.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvými obyvateľmi krajiny boli kmene Bušmenov, Damarov a Namaqua. Prvé kmene Bantu sem prišli pred  2400 a 2300 rokmi. Pobrežné oblasti boli objavené Portugalcami a Holanďanmi začiatkom 15. storočia. Európania sa o región začali zaujímať až v 19.storočí, keď  sa Namíbia stala nemeckou kolóniou pod názvom Nemecká juhozápadná Afrika. Na konci prvej svetovej vojny  dostala Južná Afrika mandát na obsadenie územia Namíbie. To isté sa opakovalo po druhej svetovej vojne, keď si Južná Afrika bez medzinárodného uznania pripojila Namíbiu ako svoju piatu provinciu.

V roku 1966 OSN formálne ukončila juhoafrický mandát a o dva roky neskôr dala krajine meno Namíbia. Medzitým vznikla marxistická organizácia (SWAPO), ktorá začala gerilovým spôsobom bojovať za nezávislosť krajiny. Juhoafrická republika súhlasila s nezávislosťou Namíbie až v roku 1988 a krajina ju získala v roku 1990. O štyri roky neskôr bol pripojený prístav Walvis Bay. Prvým prezidentom sa stal vodca organizácie SWAPO Sam Nujoma.V roku 1999 vyhlásil prezident výnimočný stav na severe krajiny vo výbežku Caprivi.

Po získaní nezávislosti, politicky krajine od samého vzniku dominuje tzv. Ľudová organizácia juhozápadnej Afriky, strana SWAPO, ktorá je v podstate bezkonkurenčnou politickou silou. V roku 2017 sa uskutočnil 6. volebný kongres vládnej ľavicovej SWAPO. Z kongresu vyšiel posilnený súčasný prezident Hage Geingob, ktorý bol zvolený zároveň za predsedu strany. Svojím víťazstvom v straníckych voľbách si H. Geingob prakticky zaistil pokračovanie vo funkcii prezidenta Namíbie aj po voľbách v roku 2019. Stále viac politizovanou témou je v Namíbii otázka pozemkovej reformy. Vo fáze prípravy sa nachádza program NEEEF (New Equitable Economic Empowerment Framework, obdoba juhoafrického B-BBEE), ktorý predpokladá nútený odpredaj vlastníckeho podielu vo firme „znevýhodneným pôvodným“ Namíbijcom.

Začiatkom roku 2017 zažalovala Namíbia na súde v Spojených štátoch Nemecko o odškodné za zločiny genocídy spáchané koloniálnou vládou v rokoch 1904-08 voči namíbijským Hererom a Namom. Nemecko, ktoré je najväčším poskytovateľom rozvojovej pomoci pre Namíbiu, sa za zločiny proti ľudskosti ospravedlnilo, akékoľvek odškodnenie formou výplaty prostriedkov namíbijskej vláde však odmieta. Prípad tiež zvyšuje napätie medzi nemeckou menšinou a väčšinovým černošským obyvateľstvom. Namíbia bola v roku 2017 OSN opätovne pokarhaná za nedodržanie sankčného režimu voči Severnej Kórei.

Bezpečnost. riziká: Doporučuje sa zachovávať ostražitosť a dodržiavať základné pravidlá osobnej bezpečnosti, t.j. nevystavovať príliš hodnotné veci, pri kempovaní sa ubezpečiť, že drahé predmety nie sú ponechané bez dozoru. Cestovať púšťou v noci sa nedoporučuje. Kúpanie v riekach je nebezpečné – hrozí napadnutie  krokodílmi a hrochmi.  

Zdravotná starostlivosť: Odporúčané je očkovanie proti tetanu. V severných oblastiach krajiny (Etosha, Ovambu a Caprivi) je zvýšené nebezpečenstvo výskytu malárie, preto sa odporúča užívať chemické profylaktiká pred cestou a počas pobytu využívať repelenty proti hmyzu. Na juh od hlavného mesta Windhoeku sa vyskytuje detská obrna. Existuje tiež riziko nákazy bilharziou, preto sa neodporúča kúpanie v sladkých vodách. Namíbia patrí medzi krajiny s vysokou mierou výskytu HIV/AIDS. Nakazených je cca 20% jej dospelého obyvateľstva. Zdravotníctvo je na pomerne dobrej úrovni. Pred cestou je potrebné uzavrieť poistenie liečebných nákladov. Voda z kohútikov je pitná, odporúčame však uprednostniť stolovú balenú vodu. V Namíbii je voda drahá, preto zdvorilo rešpektovať šetrenie s vodou.

Internet: (.na) www.namibia-tourism.com  www.namibiatourism.com.na  www.namibia-travel.net

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Cestná: V Namíbii sa jazdí po ľavej strane vozovky. Povinné sú bezpečnostné pásy na všetkých sedadlách. Vzhľadom na veľké vzdialenosti je pri cestách autom potrebné mať dostatočné zásoby vody a pohonných hmôt. Pri cestách do púštnych a piesočnatých oblastí sa odporúča použiť vozidlá s pohonom všetkých 4 kolies. Inak je cestná infraštruktúra v Namíbii pomerne kvalitná a rozvinutá. Pri jazde v noci treba venovať zvýšenú pozornosť výskytu zvierat na ceste. Vyžadovaný je medzinárodný vodičský preukaz.

Železničná: V krajine je celkom rozvinutá železničná sieť, ktorá spája väčšie mestá, vlaky sú však pomalé.

Autobusová: Využiteľnejšia je medzimestská autobusová doprava. Ponuka autobusových liniek v Namíbii nie je veľmi široká. Kvalitnejšie autobusy prevádzkuje dopravca Intercape Mainliner, ktorý jazdí medzi Windhoekom a Swakopmundu, Walvis Bay, Grootfontein, Rundu, Katima Mulilo, Keetmanshoop a Oshikango. V krajine jazdia aj lokálne minibusy, ktoré nemajú pevné rozvrhy, ale odchádzajú keď sa naplnia, a spájajú väčšie mestá. Napríklad z čerpacej stanice Windhoek Rhino Park štartujú minibusy do desiatok destinácií.

Letecká: Väčšina medzinárodných leteckých spojení s Namíbiou je nasmerovaných cez Johannesburg alebo Kapské Mesto v Juhoafrickej republike, kde sa prestupuje na let South African Airways do Windhoeku. Spoločnosť South African Airways lieta denne z Windhoeku do Kapského Mesta a Johannesburgu. Johannesburg je tiež hlavným uzlom pre spojenia s inými africkými mestami. Hlavnou bránou do Namíbie je medzinárodné letisko Windhoek's Hosea Kutako, ktoré sa nachádza 42 km východne od hlavného mesta. Hlavným vnútroštátnym dopravcom krajiny je spoločnosť Air Namibia (www.airnamibia.com.na), ktorá lieta do iných destinácií južnej Afriky, a prevádzkuje aj diaľkové lety do Frankfurtu.

Musíte vidieť

Windhoek - mix Afriky a nemeckej koloniálnej architektúry;

Národný park Etosha - jeden z najlepších národných parkov na svete, na návštevu potrebujete minimálne tri dni;

Lüderitz - bavorská dedina v Afrike;

Fish River Canyon - 160 km dlhý a 27 km široký kaňon s nádhernými výhľadmi a prírodní úkaz;

Skeleton Coast - nehostinná krajina piesočných dún padajúcich priamo do mora.




Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa