India

07.06.2018 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Indická republika
Hlavné mesto: Nové Dillí (New Delhi)
Rozloha: 3 287 263 km2
Počet obyvateľov: 1 210 854 977 (2011)
Štátne zriadenie: parlamentná republika s dominantným postavením vládnej exekutívy, po územnosprávnej stránke zväz štátov
Geografická poloha: južná Ázia
Časové pásmo: Slovensko+ 4,5 hod.
Podnebie: Leto (apríl – máj) – vlhké a veľmi horúce, teploty okolo 40-50°C, vhodné na cesty do Himalájí, Kašmíru a hôr južnej Indie.
Monzún (júl – september) – vytrvalé dažde.
Jeseň (október – november) – krátke obdobie na severe Indie.
Zima (december – marec) – hlavná turistická sezóna, najvhodnejšie obdobie ne cestovanie do Indie okrem severnej časti.
Mena: indická rupia (INR)
Jazyky:

Hindčina, angličtina a 21 miestnych jazykov

Správne členenie: 25 zväzových štátov a 7 ústredne spravovaných území
Národnost. zloženie: Hindovia (39%), Telugovia (8%), Bengálci (7%), Maráthovia, Tamilci, Gudžarátci
Náboženstvo: hinduizmus 80%, islam 13%, iné (sikhizmus, kresťanstvo, buhdisti, židia)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Dillí
Embassy of the Slovak Republic
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110 021, India
Telefón: 0091 11 26889071, 009 111 2 611 1075, 0091 112 6885340
Mobilný telefón:  0091 9818799477
Fax: 0091 11 26877941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli

Veľvyslanectvo Indickej republiky v SR  
Dunajská 4
Bratislava 1, 811 08
Tel: +421 (0)2 5296-2916
Fax: 00421/2 /5296 2921
E-mail: eindia@slovanet.sk
Internet: www.indianembassy.sk

Víza a doklady:

Od občanov SR sa vyžaduje platné vízum, ktoré je možné získať na Veľvyslanectve Indie v Bratislave.

Platný cestovný pas s minimálne 6 mesačnou platnosťou. Potvrdenie o očkovaní sa nevyžaduje /s výnimkou cestujúcich, ktorí prichádzajú z oblastí výskytu žltej zimnice – Afrika, Južná Amerika/.

Víza, režim vstupu, prihlasovacia povinnosť

e-Visa
Držitelia cestovných pasov SR si môžu požiadať o 3 typy elektronických víz:

  • e-Tourist: na turistické účely, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 2 vstupy
  • e-Business: na účely obchodu, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 2 vstupy
  • e-Medical: na zdravotné účely, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 3 vstupy

Elektronické vízum je možné získať len dvakrát za kalendárny rok.

Žiadosť o e-Visa sa podáva elektronicky na stránke https://indianvisaonline.gov.in/evisa/Registration. O víza možno požiadať max. 120 dní pred cestou. K on-line žiadosti je potrebné doložiť sken fotografie (jpg) , dátovej stránky pasu (pdf), resp. skeny ďalších dokumentov (v závislosti od typu víz). Poplatok za žiadosť sa uhradí cez internet debetnou/kreditnou kartou MasterCard alebo Visa najneskôr 4 dni pred odletom do Indie. V súčasnosti je poplatok za e-Visa 50 EUR (+ bankový poplatok).

Najneskôr do 72 hodín od podania žiadosti a uhradenia poplatku príde žiadateľovi e-mail obsahujúci súhlas alebo nesúhlas s udelením víz. Elektronické oprávnenie na udelenie víz je potrebné vytlačiť a predložiť ho pri pasovej kontrole na letisku. S elektronickým oprávnením na udelenie víz možno do Indie vstúpiť na 24 letiskách a v 3 prístavoch.

Všeobecné vízové podmienky pre občanov SR :

a.) platný slovenský cestovný pas žiadateľa s najmenej dvoma prázdnymi stranami
b.) dve aktuálne farebné fotografie žiadateľa pasového formátu
c.) originál pozvania od indického občana / firmy , ktorým slovenského občana pozýva do Indie s uvedením dôvodu a ostatných podrobností návštevy (platí len pre obchodné víza)
d.) potvrdenie o dostatočných finančných prostriedkoch v sume 50,- USD na každý deň pobytu v Indii
e.) spiatočná letenka
f.) potvrdenie o zdravotnom poistení počas celého pobytu v Indii
Žiadosť o udelenie víza a prípadné ďalšie informácie sú k dispozícii na: www.indianembassy.sk

V prípade, že turista má v úmysle navštíviť okolité krajiny počas pobytu v Indii, je potrebné požiadať o indické víza s viacnásobným vstupom.

V prípade, že turista má v úmysle navštíviť okolité krajiny počas pobytu v Indii, je potrebné požiadať o indické víza s viacnásobným vstupom.

V prípade víz platných viac ako 180 dní je potrebné sa do 14 dní od príchodu do Indie zaregistrovať na Cudzineckom regionálnom registračnom úrade (FRRO) - Foreigners Regional Registration Office na týchto adresách:

New Delhi FRRO
East Block, Sec - 1
R. K. Puram
New Delhi – 110 002, tel.0091-11-2671 1443
Kolkata FRRO
237, AJC Bose Road
Kolkata, 700 020
Tel.: 0091-033-2247-0549

Mumbai FRRO
Office of the Commissioner of Police
Annexe – II, Third Floor
Badruddin Tayabji Marg
Mumbai – 400 001
Tel.: 0091-22-2262-0446
Fax: 0091-22-2262-0721

K predĺženiu platnosti víza je nutné si zabezpečiť povolenie (Letter of Permission) z ministerstva vnútra Indie (Ministry of Home Affairs) so sídlom Lok Nayak Bhavan, Khan Market, New Delhi, tel. čísla 4693334, 4612543, 4617649.

India sprísnila pravidlá (december 2009) na udeľovanie dlhodobých turistických víz. Nové opatrenia sa týkajú najmä cudzincov, ktorí v krajine žijú a pracujú. Podľa doterajších pravidiel musel držiteľ päť alebo desaťročného víza opustiť Indiu každých 180 dní. Väčšina cudzincov odcestovala len na pár dní do niektorej zo susedných krajín. Nové pravidlá zachovávajú povinnosť opustiť krajinu každých 180 dní, no cudzinec bude musieť pred návratom zostať mimo Indie najmenej dva mesiace. "Chceme zabrániť zneužívaniu dlhodobých turistických víz," uviedlo ministerstvo zahraničia s tým, že nové pravidlá platia už od novembra.

Každý rok požiada o dlhodobé víza v Indii vyše 100 000 cudzincov. Nové pravidlá znamenajú, že tisíce cudzincov pracujúcich na čierno v Indii bude krajinu musieť opustiť. Získať pracovné víza je totiž v Indii značne komplikované. Zmeny sa netýkajú udeľovania krátkodobých turistických víz. (sita)

Ministerstvo zahraničných vecí SR



Zdroj: MZV, Euroinfo, CIA-The World Factbook

Streda, 24. apríl. 2019. Meniny má Juraj.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa