India

01.01.2019 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Indická republika
Hlavné mesto: Nové Dillí (New Delhi)
Rozloha: 3 287 263 km2
Počet obyvateľov: 1 210 854 977 (2011)
Štátne zriadenie: parlamentná republika s dominantným postavením vládnej exekutívy, po územnosprávnej stránke zväz štátov
Geografická poloha: južná Ázia
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Indii.
Časové pásmo: Slovensko+ 4,5 hod.
Podnebie:

Leto (apríl – máj) – vlhké a veľmi horúce, teploty okolo 40-50°C, vhodné na cesty do Himalájí, Kašmíru a hôr južnej Indie.
Monzún (júl – september) – vytrvalé dažde.
Jeseň (október – november) – krátke obdobie na severe Indie.
Zima (december – marec) – hlavná turistická sezóna, najvhodnejšie obdobie ne cestovanie do Indie okrem severnej časti.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V NOVÉ DILLÍ

Mena: indická rupia (INR)
Jazyky:

hindčina, angličtina a 21 miestnych jazykov

Správne členenie: 25 zväzových štátov a 7 ústredne spravovaných území
Národnost. zloženie: Hindovia (39%), Telugovia (8%), Bengálci (7%), Maráthovia, Tamilci, Gudžarátci
Náboženstvo: hinduizmus 80%, islam 13%, iné (sikhizmus, kresťanstvo, buhdisti, židia)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Dillí
Embassy of the Slovak Republic
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110 021, India
Telefón: +91 11 2688 9071, +91 11 2611 1075, +91 11 2688 5340
Mobilný telefón:  +91 981 879 9477
Fax: +91 11 2687 7941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli

Veľvyslanectvo Indickej republiky v SR  
Dunajská 4, Bratislava 1, 811 08
Tel: +421 2 5296 2916
Fax: +421 2 5296 2921
E-mail: eindia@slovanet.sk
Internet: www.indianembassy.sk

Víza a doklady:

Od občanov SR sa vyžaduje platné vízum, ktoré je možné získať na Veľvyslanectve Indie v Bratislave.

Platný cestovný pas s minimálne 6 mesačnou platnosťou. Potvrdenie o očkovaní sa nevyžaduje /s výnimkou cestujúcich, ktorí prichádzajú z oblastí výskytu žltej zimnice – Afrika, Južná Amerika/.

Víza, režim vstupu, prihlasovacia povinnosť

e-Visa
Držitelia cestovných pasov SR si môžu požiadať o 3 typy elektronických víz:

  • e-Tourist: na turistické účely, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 2 vstupy
  • e-Business: na účely obchodu, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 2 vstupy
  • e-Medical: na zdravotné účely, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 3 vstupy

Elektronické vízum je možné získať len dvakrát za kalendárny rok.

Žiadosť o e-Visa sa podáva elektronicky na stránke https://indianvisaonline.gov.in/evisa/Registration. O víza možno požiadať max. 120 dní pred cestou. K on-line žiadosti je potrebné doložiť sken fotografie (jpg) , dátovej stránky pasu (pdf), resp. skeny ďalších dokumentov (v závislosti od typu víz). Poplatok za žiadosť sa uhradí cez internet debetnou/kreditnou kartou MasterCard alebo Visa najneskôr 4 dni pred odletom do Indie. V súčasnosti je poplatok za e-Visa 50 EUR (+ bankový poplatok).

Najneskôr do 72 hodín od podania žiadosti a uhradenia poplatku príde žiadateľovi e-mail obsahujúci súhlas alebo nesúhlas s udelením víz. Elektronické oprávnenie na udelenie víz je potrebné vytlačiť a predložiť ho pri pasovej kontrole na letisku. S elektronickým oprávnením na udelenie víz možno do Indie vstúpiť na 24 letiskách a v 3 prístavoch.

Všeobecné vízové podmienky pre občanov SR :

a.) platný slovenský cestovný pas žiadateľa s najmenej dvoma prázdnymi stranami
b.) dve aktuálne farebné fotografie žiadateľa pasového formátu
c.) originál pozvania od indického občana / firmy , ktorým slovenského občana pozýva do Indie s uvedením dôvodu a ostatných podrobností návštevy (platí len pre obchodné víza)
d.) potvrdenie o dostatočných finančných prostriedkoch v sume 50,- USD na každý deň pobytu v Indii
e.) spiatočná letenka
f.) potvrdenie o zdravotnom poistení počas celého pobytu v Indii

Žiadosť o udelenie víza a prípadné ďalšie informácie sú k dispozícii na: www.indianembassy.sk.

V prípade, že turista má v úmysle navštíviť okolité krajiny počas pobytu v Indii, je potrebné požiadať o indické víza s viacnásobným vstupom.

V prípade, že turista má v úmysle navštíviť okolité krajiny počas pobytu v Indii, je potrebné požiadať o indické víza s viacnásobným vstupom.

V prípade víz platných viac ako 180 dní je potrebné sa do 14 dní od príchodu do Indie zaregistrovať na Cudzineckom regionálnom registračnom úrade (FRRO) - Foreigners Regional Registration Office na týchto adresách.

K predĺženiu platnosti víza je nutné si zabezpečiť povolenie (Letter of Permission) z ministerstva vnútra Indie (Ministry of Home Affairs) so sídlom Lok Nayak Bhavan, Khan Market, New Delhi, tel. čísla 4693334, 4612543, 4617649.

Ministerstvo zahraničných vecí SR




Nedeľa, 20. október. 2019. Meniny má Vendelín.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa