Kórea (Južná)

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kórejská republika
Hlavné mesto: Soul
Rozloha: 100 210 km2
Počet obyvateľov 51 446 201 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: východná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +7 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Soule.
Podnebie:

Južné oblasti – subtropické, monzúnové, na severe mierne kontinentálne. Kórejská republika sa radí medzi klimaticky náročné krajiny, najmä kvôli extrémnej vlhkosti (90 %) v období letného monzúnu (jún - september), kedy spadne viac ako 55 % z celoročného objemu zrážok. Časté sú záplavy, spôsobujúce materiálne škody, nezriedka aj škody na ľudských životoch.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SOULE

Mena: kórejský won (KRW)
Jazyky: kórejčina, angličtina, japončina
Správne členenie: 9 provincií, hlavné mesto s osobitným štatútom a 6 priamo spravovaných miest
Národnost. zloženie: Kórejci (90%), Hanovia
Náboženstvo: budhizmus (26%), kresťania (26%), bez vyznania
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Soule
28, 10 gil Hannamdae-ro, Yongsan-gu, 04420, Seoul, Kórejská republika
Tel.: +82 2794 3981
Mobil (pohotovostný): +82 1035 863 981
Fax: +82 2794 3982
Email: emb.seoul@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/seoul

Veľvyslanectvo Kórejskej republiky v SR
Štúrova 16, 811 02, Bratislava, Slovenská republika
Tel : +421 2 3307 0711
Fax: +421 2 3307 0730-31
E-mail: infoslovak@mofa.go.kr

Víza a doklady: Občania Slovenska nepotrebujú pre vstup na územie Kórejskej republiky víza. Vízum nie je potrebné pre krátkodobý pobyt nezárobkového charakteru v dĺžke trvania do 90 dní. Prihlasovaciu povinnosť voči miestnym orgánom má majiteľ ubytovacieho zariadenia

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvé písomné zmienky začínajú v 1. storočí pr.n.l. Podľa legendy však prvé kráľovstvo Ko-Choson vzniklo už v 24. storočí pr.n.l. Do 7. storočia trvalo obdobie Troch kráľovstiev (Paekche, Koguryo, Shilla). Dynastia Shilla zjednotila po prvýkrát celý polostrov v r. 676. Toto obdobie, zvané tiež zlatým vekom kórejskej kultúry, trvalo do 10. storočia. Potom nasledovala dynastia Koryo, kedy sa stal národným náboženstvom budhizmus. Od r. 1392 do r. 1910 vládla na Kórejskom polostrove dynastia Choson, počas ktorej došlo k mnohým politickým a ekonomickým reformám a prevládala ideológia konfucianizmu. Soul sa stal hlavným mestom v r. 1394. Abeceda Han-gul bola uzákonená v r. 1443.

V roku 1910 na základe vnútenej dohody (tzv. Annexation Treaty) Kórejský polostrov na 35 rokov obsadilo Japonsko. Okupácia, napriek početným pokusom o nezávislosť (najvýznamnejšie hnutie odporu sa sformovalo v r. 1919), trvala až do konca 2. svetovej vojny. Po vojne v roku 1945 bola Kórea rozdelená na Severnú (oslobodili sovietske vojská) a Južnú (oslobodili americké vojská). Kórejská republika bola vyhlásená 15. augusta 1948. V roku 1950 severokórejská armáda vedená Kim Il Sungom zaútočila na južnú časť krajiny a rozpútala občiansku vojnu, ktorá bola ukončená prímerím v roku 1953 a vytvorením demilitarizovanej zóny (DMZ). Začiatkom 60. rokov KR nastúpila cestu úspešného ekonomického a spoločensko-politického rozvoja a zaradila sa medzi tzv. „4 ázijských tigrov“, ako jedna z najúspešnejších novoindustrializovaných krajín.

Demokratizácia spoločenského a politického života a postupné zapájanie sa KR do celosvetového diania sa začali uplatňovať počas pôsobenia administratívy vedenej prezidentom Roh Tae-woo-om. Jeho nástupca, Kim Young-sam (1993-1998) bol po 32 rokoch prvým prezidentom bez vojenskej minulosti. Víťazstvo Kim Dae-jung-a v prezidentských voľbách v roku 1997 a tým i víťazstvo opozície nad dovtedajšou vládnucou koalíciou bolo potvrdením procesu demokratizácie. Výsledkom politiky „väčšej zaangažovanosti“, tzv. „sunshine policy“, ktorú administratíva prezidenta Kim Dae-jun-ga uplatňovala voči KĽDR bol historicky prvý summit predstaviteľov oboch kórejských štátov, konaný v júni 2000 v Pchjongjangu.

Bezpečnost. riziká: Južná Kórea je veľmi bezpečná krajina a miera kriminality je oveľa nižšia ako vo väčšine krajín Európskej únie. Miera kriminality je porovnateľná s ostatnými bezpečnými miestami, ako je Japonsko, Singapur a Hongkong, a pre ženy je bezpečné chodiť osamote v noci, dokonca aj vo veľkých mestách. Ak narazíte na akékoľvek problémy, policajné stanice sa nachádzajú v každom okrese, zvyčajne v pešej vzdialenosti od vchodov do metra a autobusových zastávok. Zatiaľ čo väčšina policajtov nerozumie angličtine, majú tlmočníkov, ktorí vám môžu pomôcť. Dodržiavať treba hygienické zásady, hlavne pri jedle.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť je dostupná na prijateľnej úrovni (miestne aj medzinárodné nemocnice a kliniky na slušnej úrovni). Odporúčané očkovania sú proti hepatitíde typu A, B a japonskej encefalitíde (odporúčame však kontaktovať Oddelenie cudzokrajných chorôb v Bratislave, Martine alebo v Košiciach). Podobne ako v mnohých iných krajinách Ázie, neodporúča sa piť vodu z vodovodnej siete (ovocie po umytí osušiť), konzumovať jedlá v pouličných stánkoch resp. v reštauráciách nižšej cenovej kategórie a na miestach s nízkou úrovňou sanitárnych zariadení.

Internet (.kr): www.korea.net, www.South-Korea-Hotels.net, www.sino.net/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Vlaková: Národný železničný podnik Korail (KR) spája veľké mestá v Južnej Kórei. Vlaky sú konkurencieschopné s autobusmi a lietadlami v rýchlosti ale aj v cene, s vysokými bezpečnostnými normami a veľkým komfortom. Hlavným vlakovým spojením Južnej Kórei je vysokorýchlostný vlak Korea eXpress (KTX) so službami od Soulu po Busan, Yeosu, Mokpo a Masan. Vlaky využívajú kombináciu francúzskej technológie TGV a kórejskej technológie, pričom má jazda rýchlosťou nad 300 km/h. Na palube sa nachádzajú predajné automaty na nápoje a obsluha, ktorá ponúka občerstvenie, ktoré obsahuje cenovo dostupné pivo, sódu, sušienky, cukríky, klobásy, varené vajíčka a kimbap (typické ryžové kotúče).

Letecky: Južná Kórea je pomerne malá krajina s rýchlym a efektívnym vlakovým servisom, takže vnútroštátne lety nie sú až tak potrebné. Napriek tomu ale veľa leteckých spoločností lieta medzi hlavnými mestami za cenu porovnateľnú s vlakom. Väčšinu letov prevádzkuje spoločnosť Korean Air alebo Asiana, avšak cenovo dostupnými leteckými spoločnosťami sú T'way Air, Air Busan, Eastar Jet, Jin Air a Jeju.

Autobusová: Autobusy zostávajú hlavným spôsobom vnútroštátnej dopravy, spájajúc všetky mestá. Premávajú často a sú presné a rýchle, avšak niekedy aj nebezpečné, takže si počas jazdy dajte pásy. Rozlišovanie medzi expresnou a medzimestskou autobusovou dopravou spočíva v tom, či autobus používa národné mýtne rýchlostné cesty. Z praktického hľadiska sú expresné autobusy na dlhých tratiach mierne rýchlejšie, ale medzimestské autobusy stoja na viacerých miestach. Pre ešte väčšie pohodlie vyhľadajte udeung autobusy, ktoré majú len tri sedadlá namiesto bežných štyroch, ale lístky sú asi o 50% vyššie. Niektoré medzimestské autobusy však používajú udeung autobusy bez dodatočných tarifov na vysoko konkurenčných tratiach, ako sú napríklad trasa Seoul-Andong. Existuje aj štvrtý typ autobusu, ktorým je letiskový autobus. Samostatná sieť expresných autobusov, ktorá prepravuje ľudí priamo z medzinárodného letiska v Incheone.

Autom: Medzinárodné vodičské oprávnenie sa môže používať na jazdu okolo Južnej Kórey. Vo všeobecnosti sú podmienky na cestách v Južnej Kórei dobré a smerové značky sú v kórejčine ale aj v angličtine. Ceny za prenájom auta začínajú od ₩ 54,400 na deň za najmenšie auto, pri týždennom prenájme. V krajine sa jazdí vpravo, v ľavostranných vozidlách.

Taxíkom: Taxíky sú pohodlným, ak je to trochu drahým spôsobom, ako sa dostať do miest. Myslite však na to, že dokonca aj vo veľkých mestách je veľmi nepravdepodobné, že dostanete anglicky hovoriaceho taxikára. Bude preto potrebné, aby ste názov vášho cieľa napísali v kórejčine a taxíkarovi ukázali lístok. Podobne si po ruke nechajte vizitku svojho hotela.

Musíte vidieť

Národný park Soraksan, východné pobrežie, pláže Kundok a Yonghwa na východnom pobreží, sopečný ostrov Ullungdo, budistické kláštory. Jedným z najväčších sviatkov je oslava Budhových narodenín, kedy sa po celej krajine konajú v chrámoch slávnostné obrady a lampionové sprievody.

Seoul - väčšina ciest začína v hlavnom meste, ktoré nikdy nespí. Je to priemyselné epicentrum krajiny, rodisko K-popu, hotspot pre juhokórejský nočný život a vynikajúce jedlo a domov pre nespočetné množstvo múzeí.

Busan - je druhým najhlavnejším mestom v krajine a najvýznamnejším prístavom. Kórejčania sa zhromažďujú na pekných plážach tohto mesta, reštauráciách a festivaloch kde sú podávané morské plody. Pláž Haeundae v Busane je najznámejšia v krajine, s atmosférou je porovnateľná s južným Francúzskom alebo Kaliforniou v lete.

Bukhansan - je len kúsok od mesta Seoul a je jedným z najnavštevovanejších národných parkov na svete. Asi 836 metrov vysoká Mount Bukhansan je hlavným orientačným bodom viditeľným z mnohých častí mesta a park je aj domovom pevnosti Bukhansanseong.

Ostrov Jeju - ak vám nevadia davy, tento vulkanický a polo-tropický ostrov ponúka nádhernú scenériu, početné prírodné pamiatky a množstvo aktivít.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa