Spojené arabské emiráty

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Spojené arabské emiráty
Hlavné mesto: Abú Zabí (Abu Dhabi)
Rozloha: 83 600 km2
Počet obyvateľov: 9 205 651 (2013)
Štátne zriadenie: federácia
Geografická poloha: juhozápadná Ázia, Stredný Východ.
Časové pásmo: Slovensko +2 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Abu Dhabi.
Podnebie:

Subtropické, veľmi suché púštne. Celoročne nízky počet zrážok. Horúce leto trvá od apríla do októbra. V mesiacoch jún až august dosahujú teploty až 50°C, v ostatných "letných" mesiacoch 30 – 40°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V ABÚ ZABÍ

Mena: dirham (AED)
Jazyky: arabčina, angličtina, perzština, hindčina
Správne členenie: 7 emirátov: Abú Zabí, Dubaj, Sharjah, Aiman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah, Fujairah
Národnost. zloženie: miestni Arabi (19%,) ostatní Arabi a Iránci (23%), Aziati (50%)
Náboženstvo: moslimovia (96%), kresťania, hinduisti a iní.
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo SR pre SAE v Káhire:
Embassy of the Slovak Republic, 3,
Adel Husein Rostom, P.O.BOX 450, Ramses Post Office Dokki, 11794 Cairo (Káhira) Egypt
Telefón: +20 2 3335 8240, +20 2 3335 7544, +20 2 3337 6901
Mobil (pohotovostný):  +20 1 000 060 968
Fax: +20 2 3335 5810
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kahira

Veľvyslanectvo SAE pre SR
United Arab Emirates Embassy
Chimanistrasse 36 1190, Wien Austria
Telefón: +43 1 368 1455
E-mail: viennaemb@mofa.gov.ae
Víza a doklady:

Na základe Dohody medzi Európskou úniou a Spojenými arabskými emirátmi o zrušení vízovej povinnosti pre krátkodobé pobyty sa môžu držitelia cestovných, diplomatických i služobných pasov SR od 7. mája 2015 zdržiavať na území Spojených arabských emirátov po dobu najviac 90 dní počas akéhokoľvek obdobia 180 dní. Dohoda sa nevzťahuje na osoby cestujúce za účelom zárobkového pobytu. Za prekročenie povolenej dĺžky pobytu je finančná pokuta za každý deň nad povolený rámec (prvý deň 200 AED, každý ďalší 100 AED). Dohoda o zrušení vízovej povinnosti medzi EÚ a SAE z mája 2015 je symetrická, tzn. platia rovnaké podmienky pre občanov EÚ v SAE a SAE v EÚ, pre referenciu je možné použiť schengenskú vízovú kalkulačku Pre presné informácie ohľadom povolenej dĺžky pobytu je potrebné konzultovať imigračné orgány SAE (General Directorate of Residency and Foreigners Affairs), ktoré dĺžku pobytu v krajine pozorne sledujú. Veľvyslanectvo SR v Abú Dhabí odporúča slovenským občanom krajinu opustiť v predstihu, nie v deň exspirácie povolenej dĺžky pobytu. Pobyt “turistického” charakteru sa v SAE nedá predĺžiť inak než získaním rezidenčného štatútu.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine


Dejiny: V staroveku prejavovali o územie záujem veľké vtedajšie ríše, napríklad Perzia. V 7. storočí bola oblasť islamizovaná. Od 16. stor. začali do oblasti Perzského zálivu prenikať Portugalci, Holanďania a Briti; V 17. a 18. stor. súčasť ománskej ríše. V 18. storočí tu vzniklo niekoľko malých emirátov so silnými pirátskymi flotilami, v r. 1820 boli vládcovia emirátov donútení podpísať zmluvu s Britmi a skoncovať s pirátstvom. V roku 1853 tu VB zriadila protektoráty nazývané Zmluvný Omán. V r. 1971 sedem emirátov vytvorilo nezávislé Spojené arabské emiráty.

Bezpečnost. riziká: Bezpečnostnú situáciu možno označiť za stabilnú a pokojnú. Upozorňujeme na dodržiavanie islamských náboženských zvykov a tradícií v správaní a obliekaní. Je zakázané fotografovať vojenské a strategicky dôležité objekty.

Zdravotníctvo: Je všeobecne na dobrej úrovni. V dôsledku vysokej prašnosti vzduchu, horúčav a nízkej relatívnej vlhkosti vzduchu môžu nastať zdravotné problémy hlavne u astmatikov, alergikov, kardiakov a osôb s očnými chorobami. Odporúčame venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny.

Internet (.ae): https://www.emirates.org/, www.godubai.com, https://uaeinteract.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Väčšie mestá spája spoľahlivá autobusová doprava, v mestách odporúčame cestovať taxíkom alebo autom z požičovne (na základe platného vodičského preukazu sa vystavuje tzv. „dočasné oprávnenie“) Cestná sieť je kvalitná.

Autom: Na juhu je prístup do Spojených arabských emirátov zo Saudskej Arábie a na východe z Ománu. Všetky diaľnice v Spojených arabských emirátoch sú vo výbornom stave, ale medzi mestami Sharjah a Dubaj je obrovská premávka a poplatok za prejazd cez mýto Salik je 4 AED. SAE má moderný cestný systém a požičanie automobilu alebo jazda v SAE si vyžaduje medzinárodný vodičský preukaz. Ak máte status trvalého pobytu v SAE, musíte získať miestny vodičský preukaz. Môže to byť jednoduchý proces, ktorý musí byť dokončený a môže byť vykonaný za 20 minút, ale iba ak ste zo špecifického zoznamu krajín - prevažne západných.

Letecká: Hlavným centrom leteckej dopravy v Spojených arabských emirátoch je medzinárodné letisko v Dubaji. Toto letisko je obsluhované niekoľkými významnými leteckými spoločnosťami - najmä Emirates, ktorý v Dubaji sídli. Priame lety spájajú Dubaj s Johannesburgom, Londýnom, Sydney, Melbourne, Karáčí, Hongkongom, ale aj s Bratislavou.

Lodná: Trajektová linka z Bandar Abbasu v Iráne do prístavu Sharjah je prevádzkovaná iránskou lodnou spoločnosťou Valfajre-8 dvakrát týždenne. Je to nočný trajekt, ktorého cesta trvá 10-12 hodín, pričom v nedeľu a vo štvrtok odchádza v skoré večery. Ceny začínajú na 160 AER za ekonomickú triedu.Okrem pravidelnej dopravy existuje veľká sieť tradičných obchodných ciest, ktoré prepravujú tovar v celom Perzskom zálive a dokonca aj do Indie.

Mestská hromadná doprava: Dubaj neustále buduje rozsiahly jednokoľajový a vlakový systém, ale ostatné štáty emirátov ponúkajú len veľmi malú sieť verejnej dopravy. Abu Dhabi má sieť mestských autobusov, ktoré stoja 2 dirhamy za cestu, ak sú v rámci mesta a 4 za cestu mimo mesta. Autobusy sú pomerne spoľahlivé, ale môžu byť preplnené pasažiermi. Medzimestská autobusová doprava je rýchla, pohodlná a primerane frekventovaná. V mestách Dubaj, Abú Zabí a Sharjah sú široko dostupné aj taxíky - v Abu Dhabi a Sharjah sú aj relatívne lacné.

Musíte vidieť

Rýchlo sa rozvíjajúca krajina na Arabskom polostrove, ktorá sa v posledných rokoch sústredila na rozvoj turistiky. Na miestach bývalej púšte každým rokom vyrastajú moderné komfortné hotelové komplexy s kompletným vybavením. Celoročná priaznivá klíma, slnko, pláže s jemným bielym pieskom, zelené parky, všetko na čo si spomeniete, vysoký stupeň bezpečnosti, moderné hotely, perfektná infraštruktúra a nepredstaviteľné možnosti pre obchodníkov a firmy, ktoré sa môžu prezentovať na početných odborných veľtrhoch, výstavách a konferenciách.

ABÚ ZABÍ (160 km od Dubaja) je výstavným hlavným mestom Spojených arabských emirátov. Je to veľké bankové a obchodné centrum s krásnymi zelenými parkami, fontánami a pieskovými plážami;

DUBAJ je dynamicky sa rozvíjajúce mesto obchodu, zábavy a významné turistické centrum na pobreží Perzského zálivu;

SHARJAH (15 km od Dubaja) je mesto s pôvodnou arabskou atmosférou. V roku 1998 bolo organizáciou UNESCO vyhlásené za "Hlavné mesto kultúry arabského sveta". Nájdete tu veľa typických trhov (zlato, látky, korenie), zelených parkov a dlhých piesočnatých pláží. Alkohol sa tu nesmie predávať (na rozdiel od ostatných emirátov);

FUJEIRAH (140 km od Dubaja) je jediný emirát, v ktorom nenájdete púšť, leží na brehu Ománskeho zálivu. Sú tu dobré podmienky na potápanie;

AJMAN (35 km od Dubaja) je najmenší emirát, dlhý asi 22 km a široký 11 km;

RAS AL KHAIMAH (90 km od Dubaja) menšie pokojné mestečko, v jeho okolí sa nachádzajú zelené nížiny, hory, púšť a oázy, dlhé piesočnaté pláže, kam ešte nestihol preniknúť turistický ruch;

UMM AL QAIWAIN (75 km od Dubaja) druhý najmenší emirát;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa