Tip na víkend: Stará Ľubovňa láka na hrad aj vojenský tábor

2017-01-13 12:00:00 |   |    | 

Stará Ľubovňa bola vždy známa najmä vďaka ich hradu, ktorý ponúka návštevníkom niekoľko moderných atrakcií a k tomu ako bonus nádherný výhľad na okolie. V jeho blízkosti sa však nachádzajú aj ďalšie zaujímavé atrakcie, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti. Skombinujte ich s návštevou kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch a máte postarané o ďalší príjemný víkend pri spoznávaní Slovenska.



 

Hrad Ľubovňa

Prvá historická zmienka o hrade pochádza zo začiatku 13. storočia. Postaviť ho nechal uhorský kráľ Ondrej III. V 16. storočí ho však postihol rozsiahly požiar, kvôli ktorému ho museli podrobiť veľkej rekonštrukcii. Počas svojich dejín sa dostal aj pod správu poľského panovníka a v 17. storočí tam po dobu šiestich rokov boli odložené korunovačné klenoty. V súčasnosti prešiel hrad veľkou obmenou, keď sa ho snažili zmodernizovať a priniesli tak kultúru a dejiny bližšie aj k hendikepovaným turistom. Pre nevidiacich nainštalovali po celom objekte tabuľky so slepeckým písmom a pre nepočujúcich nahrali sprievodný text v znakovej reči. Počas letnej sezóny tam pravidelne organizujú rôzne podujatia a predvádzajú sokoliarsku šou.

Otváracie hodiny: 10:00 – 16:00, v letnej sezóne až do 19:00

Vstupné: 5 eur, kombinovaný lístok so skanzenom 6 eur

 

Skanzen

Súčasťou komplexu je aj skanzen, ktorý sa nachádza na lúke hneď pod hradom. Jeho expozícia je rozdelená do dvoch častí. Prvú tvorí tradičná dedinka, ktorá predstavuje prierez tradičnou architektúrou ľubovnianskeho regiónu a druhou je gazdovský dvor so živými zvieratami, ktoré môžete v určené hodiny i sami kŕmiť. Skanzen je tiež prispôsobený nevidiacim návštevníkom, keď sa pri každom domčeku nachádzajú špeciálne tabuľky. Pre deti je pripravený špeciálny detský kútik s hračkami, s akými sa hrali ich predchodcovia.

Otváracie hodiny: 9:00 – 17:00/19:00 – počas zimy je otvorený iba pre vopred ohlásené väčšie skupiny

Vstupné: 2 eurá, kombinovaný lístok s hradom stojí 6 eur

 

Stredoveký vojenský tábor

Mimo zimnej sezóny sa počas víkendov môžete vybrať na cestu časom. Stredoveké vojenské tábory ponúkajú autentické prostredie ako to vyzeralo na svete v ďalekej minulosti. Pravidelne tam organizujú rôzne predstavenia, imitáciu historických bojov a po objednaní si môžete pochutnať aj na pravom stredovekom jedle.

Vstupné: od 1,50 eura, jeho výška závisí od aktuálneho programu

 

Meštianske domy

V centre mesta sa nachádza niekoľko meštianskych domov, v ktorých kedysi bývali obyvatelia strednej vrstvy. Dnes slúžia ako priestory obchodov, ale časť z nich je stále obývaná. Jeden z nich je verejne prístupný a je prerobený na múzeum venujúce sa vtedajšiemu spôsobu života. Má zariadenie z 19. storočia a taktiež si tam môžete prezrieť ukážky niektorých remesiel.

 

Travertínové jazero, Vyšné Ružbachy

Kúpele vo Vyšných Ružbachoch sa delia do dvoch častí. Najviac využívané sú vonkajšie bazény, ktoré najmä v lete prilákajú rodinky s deťmi. Potom je tu druhá časť venujúca sa liečbe rôznych ochorení, kde si musíte za jednotlivé procedúry a konzultácie platiť zvlášť. Využiť ich môžete aj v prípade, ak nie ste ubytovaní priamo v jednom z kúpeľných domov. Zaujímavosťou týchto kúpeľov je travertínové jazero s termálnym prameňom. Keďže ide o chránený prírodný úkaz, nie je možné sa v ňom kúpať, môžete si tam urobiť iba príjemnú prechádzku. V areáli sa nachádza tiež malý travertínový vodopád.

 

Podolínec

Najvzácnejšou stavbou v Podolínci je piaristický kláštor. Jeho dejiny siahajú až do 17. storočia. V minulosti bol domovom mníchov redemptoristov, no najťažšie obdobie zažil počas komunistického režimu. Vtedy tam väznili nepohodlných kňazov, ktorých chceli takto potrestať za ich činnosť. Okrem kláštora si tam môžete pozrieť súčasný katolícky kostol a renesančnú zvonicu.

 

Nestville park

Spišský región patrí medzi najatraktívnejšie miesta na Slovensku aj vďaka štyrom národným parkom, ktoré ho obkolesujú. Výnimočný je tiež svojou tradíciou liehovarníctva. Prvé zmienky o liehovare na tomto území siahajú až do polovice 18. storočia. V súčasnosti si tradíciu liehovarníctva môžeme pripomenúť v obdivuhodnom areáli nazvanom Nestville Park, prehliadkou expozície Nestville Distillery. Nachádza sa len 5 km od Starej Ľubovne, v dedinke Hniezdne.

Celá prehliadka je zložená z 3 častí, pričom každá sa detailne venuje jednej oblasti – historickej, modernej a tradičnej. Historická časť pozostáva z ukážok ľudových remesiel, ktoré priamo súvisia s liehovarníctvom. V ostrom kontraste s historickým blokom je druhá, moderná časť, ktorá sa venuje jednej z najmodernejších rafinérii na výrobu liehu v Európe. Poslednú, tretiu časť, obľubujú najmä páni. Hovoríme o Degustačnej miestnosti, v ktorej sa degustuje prvá slovenská Nestville Whisky a tiež o skladoch, v ktorých whisky destilát zreje. Degustačná miestnosť sa pýši zaujímavým prvenstvom. V jej priestoroch sa nachádza jeden z najväčších ručne vyrezávaných drevených obrazov v strednej Európe.

V areáli Nestville Parku si prídu na svoje deti aj dospelí. Nachádza sa tu totiž aj čokoládové kráľovstvo Nestville Chocolate s detským ihriskom, remeselný pivovar s reštauráciou Nestville Taberna, jazdecký areál Nestville Horses, podniková predajňa Nestville Market a apartmány Nestville Apartments.

Vstupné: dospelý 8 €, senior 6 €, junior 4

Otváracie hodiny:

MÁJ – SEPTEMBER - Po - Ne: 10.00 – 18.00 (posledný vstup o 18.00)

OKTÓBER – APRÍL - Po: zatvorené, Ut - Ne: 10.00 - 16.00 (posledný vstup o 16.00)

 

Zrúcanina hradu Plaveč

Nad obcou Plaveč nájdete zrúcaninu hradu z 13. storočia. Vedie k nej príjemný turistický chodník s nenáročným terénom. Pokiaľ nie je v zime veľmi nasnežené, môžete sa tam vybrať aj v tomto období. Poslední obyvatelia tam bývali ešte v 19. storočí, no po ich odchode hrad vyhorel a zostali z neho iba dodnes uchované ruiny.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Slovakia.travel
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa