VÍKEND Balónová fiesta v Bratislave

2008-04-30 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Historicky prvá medzinárodná Bratislavská balónová fiesta prinesie od 30. apríla do 4. mája nad územie hlavného mesta dvanásť teplovzdušných balónov.



Tie sa budú nad mestom vznášať približne vo výške 300 metrov a záujemcovia sa na štartovanie rôzne veľkých balónov môžu prísť pozrieť každý deň ráno a večer o šiestej hodine na Tyršovo nábrežie pri Dunaji. Vo štvrtok o 21.30 hodine ponúkne fiesta aj divácky atraktívne nočné nafukovanie balónov.

"Balónové fiesty sú akési happeningy a niektorí piloti sem prídu aj preto, že na Slovensku nikdy neboli," povedala Ingrid Blichová, riaditeľka spoločnosti ADS ballooning. Najmenší balón podujatia bude mať obsah 2 000 metrov kubických a najväčší až trojnásobok. Nafúkanie balónov trvá podľa pilota Wouta Bakkera od 15 do 30 minút v závislosti od ich veľkosti. "Lietanie balónom je bezpečnejšie ako jazda na somárovi," dodal ďalší z pilotov Arend Jan Dezijn.

Na fiestu priletí spolu dvanásť balónových tímov zo Slovenska, Česka, Francúzska, Rakúska, Holandska, Ruska a Ukrajiny. "Sme veľmi radi, že môžeme v Bratislave túto akciu zorganizovať, nakoľko v Košiciach pripravujeme tohto roku 15. ročník," uviedla Blichová. Podotkla, že realizáciu podujatia muselo povoliť aj niekoľko kompetentných orgánov, nakoľko je nad Bratislavou riadená letecká zóna. Záštitu nad podujatím prevzal holandský veľvyslanec na Slovensku Rob Swartbol.

Prvý balón vynašli francúzski bratia Joseph a Jacques Montgolfierovci v roku 1783, keď náhodou vhodili papierové vrecúško do ohňa a to začalo stúpať. Ako ďalej vysvetlila Blichová, prvý let v nimi zostrojenom balóne však zrealizoval dobrovoľník. Na Slovensku je v súčasnosti pätnásť balónov.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa