DOMA Zakázané hubárčenie na Záhorí

2008-07-17 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Mnohé vyhľadávané hubárske revíry na Záhorí sa nachádzajú na území Vojenských lesov a majetkov SR, kam je vstup celoročne zakázaný.



Zákaz vjazdu platí aj pre motorové vozidlá a každá príjazdová cesta do lesov je označená zákazovou dopravnou značkou. Podľa vyjadrenia prednostu Obvodného úradu Vojenského obvodu Záhorie Pavla Škrhu, mnohí hubári zákazy vstupu permanentne nerešpektujú.

Pritom každá fyzická osoba potrebuje na vstup do Vojenských lesov osobitné povolenie. To vydáva Ministerstvo obrany SR za správny poplatok 150 Sk (5 eur). Povolenie však môže získať len oprávnená osoba, lebo Vojenské lesy zo zákona nie sú určené na verejné využitie.

"V súčasnosti je celoplošne pozastavené vydávanie povolení na vstup do Vojenských lesov kvôli požiarnej ochrane. Nie je to samoúčelný zákaz. Veď neprejde rok, aby v borovicových lesoch na Záhorí nehorelo. Veľký požiar bol napríklad v roku 1992, keď zhorelo 1275 hektárov lesa. Vlani požiar zničil 25 hektárov lesných porastov. Navyše, hubári by si mali uvedomiť, že vstupom do Vojenských lesov riskujú svoje zdravie, ba aj životy. Pravidelne sa tu nachádza nevybuchnutá munícia, dokonca ešte z čias 2. svetovej vojny. Pri akejkoľvek neodbornej manipulácii môže dôjsť k vážnemu, až smrteľnému zraneniu," uviedol Škrha. 

Pravidelne sa vykonávajú kontroly neoprávnených vstupov do Vojenských lesov. Denne ich robí Lesná stráž, dvakrát týždenne pracovníci Vojenského obvodu Záhorie a na kontrolách sa podieľa aj Vojenská polícia. Zadržanej osobe bez povolania hrozí pokuta do výšky 2000 Sk (66,4 eura). Recidivistu môžu riešiť v priestupkovom konaní na obvodnom úrade, dodal Škrha.

Po výdatných dažďoch kombinovaných s teplými letnými dňami sa rozbehla hubárska sezóna aj v obecných lesoch na Záhorí. Rastú najmä dubáky, kuriatka, masliaky a májovky, po záhorácky nazývané "špičky". Prebytky ponúkajú hubári z okolia Malaciek aj na bratislavských trhoviskách. Kilogram dubákov predávajú za 500 Sk (16,6 eura), rovnaké množstvo kuriatok vyjde o stovku lacnejšie (13,3 eura), za masliaky a májovky pýtajú po 200 Sk (6,7 eura).

 

Zdroj/autor:  ouvo, tasr, drom
     

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa