Grace Kelly v Londýne

2010-04-20 17:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Milé cestovateľky, tie z vás, ktoré ste fanúšičkami módy a obdivovateľkami niekdajšej filmovej hviezdy a neskoršej monackej princezny Grace Kelly, isto poteší výstava, ktorú pripravilo londýnske Victoria and Albert Museum.



Výstava nazvaná Grace Kelly – Ikona módy ponúka cez 40 módnych kreácií, rovnako ako klobúky, šperky a ďalšie doplnky z jej šatníka.

"Presne vedela, ako sa dobre obliekať v súkromí i vo filmoch. Rozumela jazyku obliekania," povedala kurátorka výstavy Jenny Listerová. "Aj ako monacká princezná sa snažila udržať si základnú jednoduchosť, ktorú mala rada v 50. rokoch... Myslím, že to je základ jej štýlu."

Táto jednoduchosť je očividná už v prvom oddelení výstavy venovanej jej krátkej, ale výraznej filmovej kariére. Svojím aristokratickým zovňajškom bola Grace Kelly vo svojej dobe do značnej miery protipólom Marylin Monroe. Do roku 1956, kedy sa vydala za Rainera III. a zanechala herectvo, natočila za necelých päť rokov 11 filmov.

Bola obľúbenou herečkou režiséra Alfreda Hitchcocka, ktorý ju obsadil hneď do troch snímkov. Na výstave sú tiež šaty, ktoré mala na sebe v slávnom Hitchcockovom thrilleri Okno do dvora, rovnako ako róba, v ktorej si šla v roku 1955 pre Oscara za úlohu vo filme Dievča z vidieka.

"Mojím favoritom sú šaty, ktoré mala v muzikáli High Society (Z nóbl spoločnosti)," povedala Listerová. "Tancovala v nich vo filme s Frankom Sinatrom...nechala si ich a nosila ich potom aj v súkromí."

Výstava sleduje, ako Grace Kelly ovplyvňovala svojím jednoduchým štýlom módu ako herečka v 50. rokoch a udržala si svoj vplyv aj ako monacká princezná. V tejto novej úlohe sa potom obracala na parížske módne domy ako Christian Dior, Balenciaga, Givenchy a Yves Saint Laurent, ktoré jej pripravovali šatník odrážajúci módne zmeny 50., 60. a 70. rokov, ale podľa Listerovej tiež jej "originálny elegantný štýl".

Návštevníci si tak môžu pozrieť nielen filmové kostýmy, ale i šaty, v ktorých sa po prvýkrát stretla s Rainerom III. a v ktorých s ním navštívila Johna Kennedyho v Bielom dome.

Výstava kladie dôraz aj na doplnky, vrátane šperkov od jej obľúbenej klenotníckej firmy Can Cleef and Arpels, na klobúky, vyšívané rukavice, okuliare a topánky. Vystavený je aj originál kabelky Hermes, ktorú preslávila do tej miery, že sa jej hovorilo "Kelly bag" (kabelka Grace Kelly).

K jej povesti tajomnej a obdivovanej ikony, ktorá ju sprevádza dodnes, bezpochyby prispela i jej tragická smrť vo veku 52 rokov pri autonehode v roku 1982 v kopcoch nad Monakom. Len o málo ľuďoch sa dá povedať, že sa na nich takto spomína aj po 50 rokoch, povedala kurátorka. Grace Kelly si podľa nej zaslúži označenie "ikona módy" omnoho viac, než mnohé dnešné celebrity. Výstava potrvá do 26. septembra 2010.

 

 

 

V&A South Kensington
Cromwell Road
London SW7 2RL
Tel.: +44 (0)20 7942 2000

 

Zdroj/autor: čtk, vam, janqa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Erwin Blumenfeld

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa