Pes, mačka a fretka. Ako dovolenkovať s týmito miláčikmi?

2015-07-14 17:30:00 |   |    | 

Ak sa chystáte na dovolenku do zahraničia a chcete so sebou zobrať i svojho domáceho miláčika, máme tu pre vás niekoľko cenných rád, ktoré zaručene využijete.



 

Doklady

 

Pozrieme sa teraz aké doklady treba zvieratám pri vycestovaní mimo hraníc Slovenska, konkrétne do Európskej únie. V prvom rade bude potrebovať váš domáci maznáčik (pes, mačka či fretka) pas spoločenského zvieraťa. Ten vám vydá súkromný veterinárny lekár poverený Hlavným veterinárnym lekárom SR na vydávanie pasov spoločenských zvierat. Samotné vydanie pasu je však podmienené identifikovaným zvieraťa, to znamená že musí byť označené mikročipom, alebo zreteľne čitateľným tetovaním (uskutočnením pred dátumom 3. 7. 2011). Vďaka tomu bude zviera zaevidované do Centrálneho registra spoločenských zvierat, evidenciu si môžete overiť na webovej stránke www.crsz.sk. Pas spoločenského zvieraťa preukazuje identitu zvieraťa, platnosť vakcinácie proti besnote a iným chorobám, ošetrenie proti Echinokokom a iné ošetrenia proti parazitom. Pri vycestovaní na Britské ostrovy, Maltu a do Írska musí byť domáci maznáčik odčervený minimálne 24 a maximálne 120 hodín (1-5 dní).

 

Počas cesty

 

Pri dovolenkách v teplých krajinách nezabúdajte na dostatok tekutín nielen pre seba, ale i pre cestujúceho miláčika. Vhodné je aby teplota vody nebola extrémna, teda nie príliš teplá ani studená, pre zviera by totiž takáto tekutina mohla znamenať šok. Vodu môžete použiť nielen na pitie, ale aj na ovlaženie zvieratka. Na uskladnenie vody použite chladiacu tašku a pribaľte si aj textílie, v prípade prehriatia ich môžete použiť na ochladzovanie. Svojmu domácemu miláčikovi môžete pridať do batožiny i jeho obľúbenú hračku pomocou nej sa mu bude ľahšie prežívať pomerne náročnú cestu. Ďalej pri nastupovaní do auta buďte pozitívne naladený a zvieratko pri ceste neľutujte. Vhodné je do batožiny pridať i pohodlný vankúš pre  pohodlie štvornohého spolucestujúceho. Nezabúdajte počas cesty robiť častejšie prestávky a napríklad psíka vyvenčiť, pri ceste po diaľnici nájdete množstvo odpočívadiel, ktoré môžete využiť. Určite nezabudnite zviera v aute a nenechávajte ho samotného, kvôli extrémnym teplotám by mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu jeho zdravia.

 

Hľadanie ubytovania

 

V ponuke viacerých cestovných kancelárií nájdete aj súkromné apartmány určené pre návštevníkov s domácimi miláčikmi. Výnimočné sú tým, že zvieratá v nich majú väčší životný priestor a špeciálne služby. V niektorých apartmánoch majú i vyhradené priestory na kúpanie, vychádzku a spánok, vďaka čomu si nemusíte brať so sebou „podstielku“ pre svojho štvornohého kamaráta.

 

Pri spoznávaní

 

Pri návšteve prírodných pamiatok môžete so sebou zobrať i psíka na vôdzku, nezabudnite si vziať vrecká na exkrementy, to platí aj v prípade návštevy pláže. So zvieracím miláčikom nemôžete ísť na všetky druhy pláží, len na tie vyhradené. Ak sa budete držať pravidiel a nariadení, ktoré nájdete v dovolenkovej destinácií, čaká na vás príjemná dovolenka plná príjemných i zvieracích zážitkov.

Zdroje/autor: crsz.sk, chorvatsko1.eu, psisvet.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa