All Inclusive, polpenzia alebo bez stravy? Akú dovolenku si vybrať?

2016-01-19 12:00:11 |   |    | 

Na začiatku roka prichádza aj príjemný čas plánovania dovoleniek. Snažíme sa využiť ponúkané zľavy vo first moment ponukách a navyše si tak môžeme vybrať ešte zo širokého spektra možností. Pri výbere dovolenky zohráva podstatnú úlohu aj forma stravovania. I keď sa väčšina dovolenkárov prikláňa k all inclusive ponukám, na výber máte aj z iných zaujímavých možností. Dnes sa vám budeme snažiť priblížiť všetky výhody a nevýhody rôznych typov stravovania.



 

All Inclusive

 

Výhody:

 

Toto je nepochybne najobľúbenejšia voľba všetkých dovolenkárov. V cene majú totiž zahrnuté kompletné stravovanie a nemusia sa ďalej starať o svoj rozpočet v tomto smere. Pokiaľ budete dovolenkovať v cenovo drahších krajinách, môže to pre vás znamenať aj nižšie náklady. Rovnako to platí, ak si chcete dopriať v tomto čase viac jedla či nápojov. Ďalšou výhodou je, že v tomto prípade sa väčšina ponuky špecializuje na kontinentálnu stravu a vy sa nemusíte obávať žiadnych exotických chuťoviek. Dávajte si však pozor, pretože v niektorých hoteloch môžu ponúkať all inclusive v podobe menu s možnosťou výberu a nie v podobe bufetových stolov, kde si stravu zložíte úplne podľa predstáv.

 

Nevýhody:

 

All Inclusive vás v podstate viaže na jedno miesto. I keď sa vyberiete na výlety, obyčajne dostanete ako náhradu jednoduchý balíček so suchou stravou. Ak chcete viac cestovať, v podstate tak prichádzate o časť peňazí. I preto sa hodí skôr pre ľudí, ktorí chcú len oddychovať na pláži a urobiť si krátke výlety na priľahlé miesta. Problém majú aj ľudia, ktorí sa nedokážu kontrolovať a po návrate z dovolenky ich čaká zopár kíl naviac. Ponuka jedál navyše býva obvykle rovnaká a pri dlhších pobytoch sa vám to môže rýchlo zunovať.


Mohlo by vás zaujímať:


 

Pozor na rôzne druhy

 

Pri all inclusive pobytoch je nutné zastaviť sa pri jednej dôležitej poznámke. Hotely už začali ponúkať rôzne alternatívy tohto stravovania. Všetko závisí od danej krajiny, ale aj od daného hotela, v ktorom budete bývať. Objavili sa rôzne verzie ako ultra all inclusive alebo light inclusive, či iné pomenovania. Podstatou tohto triku potom je, že all inclusive obsahuje len stravovanie, prípadne pár nealko nápojov. Pri ultra all inclusive obvykle dostávate aj alkoholické nápoje a taktiež stravovanie počas celého dňa aj v iných stravovacích zariadeniach hotela, ako je napríklad gril bar, bufet alebo olovrant. Taktiež sa môže all inclusive deliť podľa ceny na to, či budete mať možnosť objednávať si len z lacnejších alebo aj drahších nápojov. Rovnako sledujte rozdiely medzi krajinami, pretože niekde môžete mať bufetové stoly obložené desiatkami druhov jedál a luxusnejšími pokrmami, inde to môže byť päť druhov, ktoré doplnia iba prílohami. Informujte sa ohľadom týchto podstatných detailov vždy pred zaplatením dovolenky, aby ste si vedeli vybrať najvhodnejší variant.

 

Plná penzia

 

Výhody:

 

 Oproti all inclusive sa líši tým, že sa obvykle ponúka iba formou menu, z ktorého si vyberiete jedno konkrétne jedlo, prípadne viac chodov. Nikdy v nej nie sú započítané nápoje a ani stravovanie mimo troch hlavných jedál denne. Výhodou je, že takto môžete lepšie oceniť kvalitu šéfkuchára. Priamo vám naservíruje konkrétne jedlo tak, ako si ho predstavuje a vy si ho lepšie vychutnáte. Taktiež je vhodnejšie pre ľudí, ktorí majú problémy s postavou a nechcú počas dovolenky veľa pribrať.

 

Nevýhody:

 

Opäť je to časové obmedzenie, ktoré sa navyše komplikuje tým, že plná penzia sa obvykle ponúka v časovo obmedzenejšom období ako all inclusive. Čiže namiesto troch hodín na večeru budete mať iba dve. Taktiež sa môže stať, že si nebudete mať z čoho vybrať a zostanete hladní. Doplatky za nápoje môžu byť veľmi drahé.

 

Polpenzia

 

Výhody:

 

Dáva vám väčšiu voľnosť. Počas dňa si môžete plánovať dlhšie výlety a o nič neprichádzate. Navyše takto ochutnáte aj pravú domácu stravu, ku ktorej sa inokedy pre all inclusive vôbec nedostanete. Môžete si sami vyberať, kde sa naobedujete a vždy ochutnáte niečo nové. I v tomto prípade môžete dostávať stravu v podobe bufetových stolov, takže dostávate zlatú strednú cestu, keď sa zblížite s domácou kultúrou, no neprídete ani o svoj komfort.

 

Nevýhody:

 

Ak bývate na odľahlom mieste, môže byť pre vás problém dostať sa do inej reštaurácie. Obed si aj tak objednáte len v hoteli a v konečnom dôsledku vás to vyjde drahšie ako all inclusive alebo plná penzia. Pri takýchto experimentoch s domácimi reštauráciami nemusíte vždy natrafiť na dobrú a môžete byť zo stravovania nakoniec sklamaní. Ak si budete vyberať drahšie podniky, môžu vás náklady nakoniec vyjsť drahšie.

 

Raňajky alebo ubytovanie bez stravy

 

Výhody:

 

Ideálne je vziať si v hoteli aspoň raňajky. V tom prípade máte istú aspoň časť stravovania a potom je už všetko len na vašej voľbe. Takto si môžete plánovať výlety presne podľa vašich predstáv a nie ste nijako limitovaní. I keby ste potrebovali vyraziť skôr, zmeškané raňajky vás nebudú toľko mrzieť. Toto je taktiež skvelá príležitosť pre dobrodružných cestovateľov. Naplno sa môžu nechať pohltiť chuťami danej krajiny a verte tomu, že tunajšia strava vždy chutí lepšie v malých rodinných reštauráciách, ako vo veľkých hoteloch.

 

Nevýhody:

 

Nie je to ideálne v krajinách, ktoré nemajú tak široké možnosti stravovania. Taktiež si treba dávať pozor na hygienické podmienky v dovolenkovej destinácii, pretože pokiaľ väčšie hotely už spĺňajú určitý štandard, v menších podnikoch môžete mať s tým problém a následne budete mať žalúdočné ťažkosti. V konečnom dôsledku vás môžu náklady na stravu vyjsť podstatne drahšie.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa