Rusko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Ruská federácia
Hlavné mesto: Moskva
Rozloha: 17 125 191  km2
Počet obyvateľov: 146 880 432  (2018)
Štátne zriadenie: federácia
Geografická poloha: východná Európa a severná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +2 hod., Rusko pokrýva 11 časových zón a to v pomere k času v Moskve od mínus jednej hodiny v exkláve Kaliningrad, až po plus deväť hodín v Kamčatskom kraji na východe krajiny. Čas zón nezodpovedá časovým pásmam- Časových pásiem je 9, pričom nie je zavedená zmena na Letný čas.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Moskve.
Podnebie:

S výnimkou severozápadných a juhovýchodných regiónov krajiny, kde prevažujú prímorské klimatické podmienky, má podnebie v RF kontinentálny charakter, dlhé a studené zimné obdobie a krátke leto. Severné oblasti európskej časti RF a Sibír sa vyznačujú veľmi nízkymi teplotami. V Jakutsku bolo nameraných až – 71°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MOSKVE

Mena: rubeľ (RUB)
Jazyky: ruština, ukrajinčina, množstvo menšinových jazykov (tatárčina a iné)
Správne členenie: 83 subjektov federácie: 21 republík, 9 krajov, 46 oblastí, 1 autonómna oblasť, 4 autonómne okruhy, 2 mestá federálneho významu (Moskva, Sankt-Peterburg)
Národnost. zloženie: Rusi 81% ,Tatári (4%), Ukrajinci (2%), ostatní
Náboženstvo: pravoslávne, židovské, islam
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Moskve 
ul. J. Fučíka 17/19, 115 127 Moskva 
Telefón: +7 495 956 4920, +7 495 250 1070, +7 495 956 4922
Mobil (pohotovostný):+7 916 673 1138
Fax: +7 499 791 2065
E-mail: emb.moscow@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/moskva

Veľvyslanectvo RF na Slovensku
Godrova 4, 811 06 Bratislava 1 [ukáž na mape]
Telefón: +421 2 5441 5823
E-mail: protocol@rusemb.sk
Internet: https://slovakia.mid.ru/web/svk

Konzulárne oddelenie
vstup z ul. Maróthyho 3
tel.: +421 2 5441 7929
fax: +421 2 5441 4664
Informácie o vízach a ďalších konzulárnych otázkach: konzulat@rusemb.sk

Ruské vízové centrum v Bratislave
Telefón: +421 2 3305 6999
Fax: +421 2 3304 6971
E-mail: info@slovakia-vhs.com

Víza a doklady:

Občania SR potrebujú na vstup na územie Ruskej federácie víza. O vízum možno požiadať na veľvyslanectve Ruskej federácie príslušnom podľa štátu pobytu občana SR alebo vo vízovom centre Ruskej federácie. Platnosť cestovného pasu občana SR, ktorý cestuje do Ruskej federácie, musí byť minimálne 6 mesiacov po ukončení platnosti víza a obsahovať aspoň dve voľné vízové strany.
Držitelia služobných a diplomatických pasov Slovenskej republiky a Ruskej federácie môžu vstupovať na územie druhej zmluvnej krajiny, nachádzať sa na jej území najviac 90 dní bez víza.

Registrácia v mieste pobytu: Po príchode do Ruska podlieha pobyt občana SR oznamovacej povinnosti o mieste pobytu cudzinca po uplynutí 7 pracovných dní odo dňa vstupu do Ruskej federácie, ak je občan ubytovaný u súkromnej osoby. V prípade ubytovania v hoteli, podlieha pobyt cudzinca oznamovacej povinnosti najneskôr na nasledujúci pracovný deň po príchode cudzinca do miesta ubytovania. 

Migračnú kartu je možné získať: pri leteckej a lodnej preprave - u posádky, pri železničnej preprave - u sprievodcu, pri autobusovej preprave - u vodiča, pri ceste osobným automobilom, resp. peši, u príslušníkov pohraničnej kontroly RF.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Na územie dnešného Ruska zasahoval v staroveku vplyv Perzskej ríše, neskôr Rímskej a čiernomorské pobrežie kolonizovali Gréci. V období sťahovania národov od 2. až 3. stor. n. l. územím prechádzali kočovné kmene postupujúce ďalej do Európy. Skýti, Sarmáti, Húni, Avari. Jadro územia od 6. stor. osídľovali Slovania. V roku 882 slovanské kmene vytvorili Kyjevskú Rus; v r. 988 prijaté kresťanstvo. Vznik Ruska sa datuje do 12. storočia, kedy si postavenie, po rozpade Kijevskej Rusi upevnilo Moskovské kniežatstvo, ktoré vďaka svo+jmu rozvoju postupne ovládlo okolité kniežatstvá. V 13. až 15. storočí bola krajina pod nadvládou Mongolov (Tatárov). Od začiatku 17. storočia nová dynastia Romanovcov pokračovala v prieniku cez Sibír až k Tichému oceánu. Za vlády cára Petra Veľkého (1682-1725) sa ruská moc dostala aj k Baltickému moru, a krajina bola premenovaná na Ruskú Ríšu. V 19. storočí Rusko získalo ďalšie územia v Európe a Ázii. V prvej svetovej vojne však vojská Ruského impéria utrpeli porážky, v dôsledku čoho sa vo viacerých veľkých mestách krajiny začali šíriť nepokoje a vzbury. Októbrová revolúcia v roku 1917 napokon ukončila existenciu cárskej moci, a Ruská Ríša zanikla. Rada sovietskych komisárov na čele s Leninom nastolili komunistický teror, cárska rodina bola zatknutá a popravená. V roku 1922 sa konštituoval ZSSR, 20. až 50. roky – krutá diktatúra J. V. Stalina, prenasledovanie a fyzická likvidácia odporcov režimu. Po rozpade ZSSR vyhlásilo Rusko samostatnosť a od r. 1991 je ako Ruská federácia súčasťou Spoločenstva nezávislých štátov.

Bezpečnostné riziká: Celkovú bezpečnostnú situáciu v Rusku možno hodnotiť ako stabilnú, zložitejšia situácia je v oblasti kaukazských republík Čečenská republika, Severné Osetsko (hranica s Gruzínskom), Dagestan, Ingušsko. V prípade cesty do týchto oblastí sa odporúča zvýšená opatrnosť.

Zdravotníctvo: Ošetrenie cudzincov v ruských zdravotníckych zariadeniach (s výnimkou životzachraňujúcich úkonov) bez komerčného zdravotného poistenia poskytovaného ruskou poisťovňou je platenou službou. Pri cestách do Ruska odporúčame všetkým občanom SR uzavrieť cestovné zdravotné poistenie.  (zdroj: mzv.sk)

Internet (.ru): www.russia-travel.comhttps://www.geographia.com/russia/, www.visatorussia.comwww.allrussiahotels.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Letecká: Do Ruska (predovšetkým do Moskvy) prilietajú denne stovky medzinárodných letov z celého sveta. Medzi Bratislavou a Moskvou v súčasnosti existuje priame letecké spojenie, zabezpečované spoločnosťou Pobeda. Pre občanov SR sú dostupné tiež lety z Viedne, Budapešti, Varšavy alebo z Prahy.

Železničná: Železničné spojenie je zabezpečené denne na trase z Bratislavy cez Poľsko a Bielorusko do Moskvy. Dĺžka cesty ja približne 36 hodín. Vlakom možno cestovať aj cez Ukrajinu.
Kvalita siete cestných komunikácii a značenie na hlavných cestných ťahoch je na pomerne dobrej úrovni. Je stále rozširovaná a skvalitňovaná sieť čerpacích staníc a služieb motoristom,  najmä na hlavných diaľničných ťahoch.

Verejná doprava je v Rusku organizovaná prostredníctvom autobusovej, trolejbusovej a električkovej dopravy. V Moskve a Petrohrade je využívané hlavne rozsiahle a veľmi dobre fungujúce metro. Na uliciach zabezpečujú verejnú dopravu malé mikrobusy, tzv. „maršrutnoe taxi“. Mikrobus je označený trasou, po ktorej premáva, platí sa priamo vodičovi. Nastúpiť možno na vyznačených zastávkach, vystúpiť sa dá (po dohode s vodičom) prakticky kdekoľvek

Musíte vidieť

Ermitáž – svetoznáme múzeum (asi tri milióny umeleckých diel). Sídliace v cárskom Zimnom paláci v Petrehrade je pýchou Ruska (www.hermitagemuseum.org);

Kizhi – priam pútnické miesto milovníkov starej ruskej architektúry. Klenotom je rozprávkový kostol Premeny Pána, postavený v roku 1714. So svojim chórom 23 dómov a pôvodnou výzdobou je pokladom ruskej drevenej architektúry (www.kizhi.karelia.ru);

Kremeľ v Moskve pevnosť ruského impéria. Ivan Hrozný a Stalin tu organizovali teror, Napoleon pozeral na horiacu Moskvu, Lenin riadil proletariát, Chruščov bojoval v studenej vojne, Gorbačov spustil perestrojku a Jeľcin sníval o Novom Rusku;

Laponská biosférická rezervácia – 2784 km panenskej prírody, najprístupnejšia arktická rezervácia v Rusku, chránená UNESCOm. Od marca do septembra tu môžu trekovať turisti;

Mamaev Kurgan – na mieste najtvrdších bojov o Stalingrad stojí pamätník padlým. Centrom je 72 m vysoká socha Matky Rusi držiaca meč, ktorý ju naťahuje o ďalších 11 m;

Kunstkammer – petrohradská zbierka monštruozít a kuriozít Petra Veľkého, pochádzajúca z 18. storočia;

Bajkal - najhlbšie a najstaršie jazero na svete.

Kazaň - hlavné mesto Tatarstanu. Kazaň je ukážkou mixu kresťanstva a islamu, kde tieto dve náboženstvá vytvárajú haromonický celok.

Kamčatka - polostrov na východe Ruska. Kamčatka predstavuje pravú ruskú divočinu, vrátane nedotknutej čistej prírody, sopiek, lávových polí a medveďov.

 




Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa