Gruzínsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Gruzínska republika
Hlavné mesto: Tbilisi
Rozloha: 69 700 km2
Počet obyvateľov: 4 723 500 (2019)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: juhozápadná Ázia, na pobreží Čierneho mora.
Časové pásmo: Slovensko +2 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Gruzínsku.
Podnebie:

Na západe krajiny je mierne teplá a vlhká klíma; na východe sú len malé množstvá zrážok; priemerná teplota v Tbilisi je v januári 0,5 °C a v júli 24 °C

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V TBILISI

Mena: 1 gruzínske lari (GEL)
Jazyky: gruzínština (71%), ruština (9%), arménčina (7%)
Správne členenie: 9 regiónov, 9 miest a dve autonómne republiky Abcházsko a Adžarsko
Národnost. zloženie: Gruzínci (72%), Arménci, Azerbajdžanci , Rusi
Náboženstvo: gruzínska ortodoxná cirkev (86%), islam, ruská ortodoxná cirkev, arménska apoštolská cirkev
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Tbilisi
13 Mtskheta Str., Apt. 23, 0179, Tbilisi, Gruzínsko
Tel.: +995 322 224 437
Mobil (pohotovostný): +995 577 335 133
Email: emb.tbilisi@mzv.sk

Zastupiteľský úrad Gruzínska pre SR
Michalská 9, 811 01 Bratislava, Slovenská republika
Tel: +421 2 5464 6485
E-mail: Bratislava.emb@mfa.gov.ge

Konzulárny úrad Tbilisi
Konzul: Besarion KVARTSKHAVA
Honorary Consulate of the Slovak Republic, 2nd floor 4 Kagarteli Str.
0112 Tbilisi, Georgia
Tel.: + 995 32 47 55 79
Mobil.: +995 77 54 95 47
E-mail.: besok@geo.net.ge, besosvk@gmail.com
Víza a doklady:

Občania členských krajín EÚ a osoby bez štátneho občianstva trvalo žijúce v členských krajinách EÚ môžu od roku 2017 na územie Gruzínska vstupovať bez víz a zdržiavať sa tam jeden rok.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie osídlené už od staroveku, známe ako Kolchis a Ibéria. V 3. stor. pred n. l. samostatný štát, ale od r. 65 pred n. l. pripojená k rímskej ríši; od 4. stor. sa presadzovalo kresťanstvo. Obdobie zjednoteného štátu v 10. storočí bolo krátke, dejiny Gruzínska sú zväčša dejinami obrany krajiny pred všemožnými dobyvateľmi. Postupne bolo súčasťou arabského kalifátu, byzantskej ríše, Perzie. Nový rozkvet zjednotenej ríše na prelome 12. a 13. storočia vystriedala mongolská okupácia, v 16. až 18. stor. sa krajinu usilovala ovládnuť osmanská ríša. V 19. storočí bola krajina definitívne pripojená k Rusku. Z područia sa vymanila len na krátke obdobie medzi rokmi 1917-1921, potom sa stala jednou zo zväzových republík Sovietskeho zväzu. V 40. rokoch pre stalinské čistky zahynulo vyše desať percent obyvateľstva. Gruzínci medzi prvými požiadali o samostatnosť už v roku 1989 – vtedy boli ich demonštrácie krvavo potlačené armádou. V r. 1990 po rozpade ZSSR Gruzínsko vyhlásilo samostatnosť.

Bezpečnost. riziká: Vzhľadom na súčasnú situáciu a status odštiepeneckých republík Abcházska a Južného Osetska je pre cudzinca prakticky nemožné dostať sa do nich cez gruzínske územie. Celkovo sa odporúča oblasti mimo hlavného mesta Tbilisi navštevovať s miestnym sprievodcom. Ľudia sú zväčša priateľskí a ochotní pomôcť. Podobne ako takmer všade inde na svete je potrebné byť opatrný, nevychádzať jednotlivo v nočných hodinách a dávať si pozor na vreckových zlodejov. Pri ceste autom sa odporúča dodržiavať pokyny dopravnej polície a nechávať autá zaparkované na strážených parkoviskách. Príslušníci polície sú okrem uniformy označení známkou s číslom, fotografiou a menom. Poskytovanie a branie úplatkov je v krajine pomerne bežné. V prípade nezákonného postupu zo strany polície je možné obrátiť sa na Službu pre boj s trestnou činnosťou Min. vnútra Gruzínska – na tel. čísle +995-32-92-09-86.

Zdravotníctvo: Pri vstupe do krajiny nie je povinné žiadne očkovanie, ale odporúča sa očkovanie proti tetanu, hepatitíde A, diftérii. Odporúča sa pobyt výlučne vo veľkých mestách a turistických centrách s organizovanými výletmi do vnútrozemia, s ubytovaním a stravovaním stredného až vyššieho štandardu. Pri cestách do vnútrozemia v jednoduchých podmienkach s jednoduchým ubytovaním, pri dlhodobom pobyte a úzkom kontakte s miestnym obyvateľstvom sa odporúča očkovanie ako pri zvýšenom riziku, čiže proti týfu a hepatitíde B. Odporúča sa očkovanie aj proti besnote vzhľadom na vysoké riziko jej prenosu túlavými psami, aj v hlavnom meste Tbilisi. Výskyt neškodnej malárie (tertiana) bol v krajine zaznamenaný len v niekoľkých prípadoch na juhovýchode v odľahlých oblastiach pri hraniciach s Azerbajdžanom. V týchto oblastiach treba dbať na účinnú ochranu proti komárom. Treba venovať pozornosť hygiene pri zaobchádzaní s potravinami a pitnou vodou, najmä minerálne vody, ktorými je krajina známa, konzumovať len od autorizovaných výrobcov. Vzhľadom na nedostatok liekov v krajine odporúča sa mať dobre vybavenú vlastnú lekárničku a pred cestou uzavrieť poistenie liečebných nákladov v zahraničí.
Jedlo a potraviny zakúpené v reštauráciách strednej a vyššej kategórie a supermarketoch sú nezávadné. V letných mesiacoch sa neodporúča konzumovať ryby. Celoročne sa neodporúča piť neprevarenú vodu z vodovodu.

Internet: (.ge) www.visitgeorgia.ge, georgia,travel

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Doprava

Letecká: lety do Tbilisi sú prevádzkované z mnohých európskych miest, vrátane Londýna, Amsterdamu, Viedne, Prahy, Mníchova, Varšavy, Atén, alebo Istanbulu. Ďalšie destinácie, ktoré sú obsluhované letiskom Batumi, sú Kyjev a Minsk. Letisko Batumi sa nachádza asi 10 km južne od centra mesta a je dostupné minibusom a taxíkom. Gruzínsko má k dispozícii aj domáce lety. Gruzínske aerolinky lietajú raz týždenne medzi medzinárodnými letiskami v Tbilisi a Batumi. Využiť môžete aj lety s ľahkými lietadlami, napríklad do horských stredísk Mestia a Ambrolauri, z letiska Natakhtari na severnom okraji Tbilisi.

Vlaková: premáva denne z Baku a prevádzkuje ju Azeri Railways. V Gruzínsku je ale pomerne rozsiahla sieť vlakov; ktorú si môžete prezrieť aj na webovej stránke vlakovej spoločnosti. Existujú dva typy vlakov: rýchle (s obmedzeným počtom miest, moderné) alebo miestne (pomalé a staré, ale veľmi lacné s neobmedzeným počtom miest). Jediným nočným vlakom je na trase Tbilisi-Batumi a vlak na trase Jerevan-Tbilisi-Batumi.

Autom: Vstup do krajiny autom nie je veľkým problémom. Pri samotnom vstupe môže ale do riadiaceho priestoru s autom vstúpiť iba vodič, ktokoľvek iný z vozidla musí použiť pruh pre chodcov. Cesty v Tbilisi a iných veľkých mestách sú zvyčajne v dobrom stave a bezpečné, ale vidiecke cesty sú často v havarijnom stave. Vo vidieckych oblastiach sa dokonca môžete stretnúť s dobytkom, alebo jeleňom, čo občas spomalí dopravu.

Taxíkom: Taxíky v Gruzínsku sú vhodnou metódou cestovania a navyše sú aj veľmi lacné. Cesty v rámci Tbilisi sa pohybujú od 3 do 5 GEL, v závislosti od vzdialenosti.

Autobusová: autobusy, minibusy alebo maršrutky, sú najbežnejším spôsobom cestovania. Po 16:00 môže byť však ťažké vzhľadom na obsadenosť chytiť autobus do/z Tbilisi. Výnimkou sú nočné autobusy, napr. do Baku alebo Turecka, ktoré odchádzajú aj neskoro počas dňa. Ich trasy kočia zvyčajne na autobusových staniciach a mestských trhoch.

Musíte vidieť

Gelati Monastery – je jedným z najpozoruhodnejších kláštorov. Minibusy sem chodia každé ráno z Kutaisi, odkiaľ sa môžete prejsť aj do kláštora Motsameta, ktorý sa nachádza v nádhernom prostredí kopca;

Botanická záhrada Batumi - má jednu z najrôznejších druhov flóry a fauny na svete. Mimo nepredvídateľných budov a rušného pobrežia Batumi je to akousi ekologickou ríšou divov. Môžete tu dokonca využiť aj tábor nachádzajúci sa v záhrade cez noc;

Mestia - Mestia je hlavné mesto v hornatom regióne Svaneti. Do Svaneti nie je ľahké dostať sa ak nechytíte jeden z mála letov z Tbilisi do Mestie, no stojí za to navštíviť tento úžasný, ale izolovaný horský región;

Tiež neváhajte navštíviť pohorie Veľký Kaukaz, mesto Tbilisi, Batumi, Vardzia, či Suchumi. Výlet si tiež môzete spríjemniť ochutnávkami gruzínskych jedál, ktoré sú vynikajúce.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa