Irán

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Iránska islamská republika
Hlavné mesto: Teherán
Rozloha: 1 648 196 km2
Počet obyvateľov: 81 672 300 (2018)
Štátne zriadenie: islamská republika s jednou stranou a jednokomorovým parlamentom
Geografická poloha: juhozápadná Ázia, Stredný východ.
Časové pásmo: Slovensko +1,5 hod.
Podnebie:

púštne suché, na pobreží Kaspického mora a Perzského zálivu subtropické, priemerná teplota v Teheráne 2°C v zime a 30°C v lete

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V TEHERÁNE

Mena:

Iránsky rial (IRR)

Jazyky: perzština a perzské dialekty (58%), turkické dialekty (26%), kurdčina (9%)
Správne členenie: 25 provincií
Národnost. zloženie: Peržania (50%), Azeri, Gilánci, Mazenderánci, Kurdi
Náboženstvo: šiitský islam (89%), sunnitský islam (9%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Iránu vo Viedni
Botschaft der islamischen Republik Iran
Jauresgasse 9, Viedeň/ Vienna
Telefón: +431 712 2657 - 59
Fax : +431 713 5733
E-mail: public@iranembassy-wien.at

Velvyslanectvo Slovenskej republiky v Teheráne
No, 72 Moghadassi Street, Bahonar Street, Niavaran,1971836199, P.O.Box 19395-6341, Iran
Tel.: +98 212 274 0466, +98 212 275 4560, +98 212 273 3706
Fax: +98 212 27 58528
E-mail: emb.tehran@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/teheran

Víza a doklady:

Pre vstup do krajiny sú potrebné víza podľa charakteru pobytu (turistické, biznis, študentské, pracovné atď.) Občania SR plánujúci cestu do Iránu majú možnosť získať ich cez iránske veľvyslanectvá a v prípade turistických víz, aj po prílete na medzinárodne letisko Imam Khomeini v Teheráne – tzv. letiskové víza.  Ak máte v pase, s ktorým žiadate o vstup do krajiny izraelské víza, iránske víza vám nebudú udelené.

Pre získanie víz na Iránskom veľvyslanectve je potrebné kontaktovať komerčné agentúry (kontakty sú k dispozícii na iránskych veľvyslanectvách a na internete), ktoré vás oboznámia s potrebnými krokmi a poskytnú nevyhnutnú asistenciu. Letiskové víza zvyknú byť udelené na 14 až 30 dní, konkrétne rozpätie je na zvážení imigračného úradníka. Víza do 15 dní môžu byť následne s poplatkom predĺžené o 15 dní, je to však opäť na zvážení daného policajného oddelenia v mieste podávania žiadosti. Nie je k dispozícii zoznam imigračných úradov, ktoré prijímajú žiadosti o predĺženie turistických víz.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V treťom tisícročí pred n. l. bol založený na území juhozápadného Iránu prvý štátny útvar – Elam, jeho existencia trvala viac ako dvetisíc rokov, v 7. stor. pred n. l. ho ovládli Asýrčania, od 6. stor. pred n. l. bol jednou zo satrapií perzskej ríše. Od druhého tisícročia pred n. l. osídľovali ostatné časti Iránu indoeurópske kmene, ktoré vytvárali významné štátne útvary: médska ríša (8. až 6. stor. pred n. l. ), perzská ríša Achajmenovcov (559 – 330 pred n. l.), parthská ríša. Od 7. stor. Perzia islamizovaná, súčasť chalifátu. Od 9. stor. centum samostatných štátov, 11. až 13. stor. súčasť Seldžuskej ríše; v 13. stor. spustošená Mongolmi. Začiatkom 16. stor. – Perziu obnovili šiitský Safíjovci.

V rusko-perzských vojnách v prvej polovici 19. storočia stratila Perzia Zakaukazsko a stala sa predmetom sporov medzi Ruskom a Veľkou Britániou, ktoré vyvrcholili zmluvou o rozdelení vplyvu v r. 1907. Počas prvej svetovej vojny bola krajina obsadená Tureckom, v roku 1921 sa dôstojník perzskej kozáckej brigády Rezá chán zmocnil vlády ako šach Rezá Pahlaví; krajinu modernizoval. V r. 1935 sa krajina premenovala na Irán. 1941 – 1979 šach Mohammad Pahlaví po iránskej kríze v 50. rokoch pristúpil k reformám, narazil však na islamskú opozíciu vedenú z exilu ajatolláhom Chomejním, ktorá v r. 1979 zvrhla monarchiu. Vlády sa ujali islamskí radikalisti, ktorí vládnu krajine dodnes, hoci s mnohými demokratizačnými ústupkami.

Bezpečnost. riziká: Peniaze, doklady, letenky je nutné nosiť neustále pri sebe, najlepšie ukryté na tele. Odporúča sa mať u seba kópiu identifikačnej stránky pasu a stránky pasu s iránskými vízami. Vzhľadom na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu sa zvyšuje aj počet krádeží peňazí a cestovných dokladov. V poslednej dobe sa objavilo i niekoľko prípadov falošných uniformovaných policajtov, ktorí sa o tieto krádeže pokúšajú. Nutná je proto maximálna obozretnosť pri všetkých cestách po Iráne. Neodporúča sa individuálny pohyb v noci, obzvlášť v málo frekventovaných oblastiach, pohyb osamelých osob v noci je extrémne nebezpečnou záležitosťou.

Pri pobyte v Iráne je absolútne nevyhnutné, aby sa turisti a cestovatelia striktne vyhli fotografovaniu v blízkosti štátnych úradov, vojenských objektov a na miestach kde platí zákaz fotografovania. Je dôležité, aby turisti a cestovatelia zvážili fotografovanie na miestach, kde nevedia odhadnúť charakter fotografovaného objektu. Za fotografovanie strategicky dôležitých objektov hrozí cudzincom v Iráne obvinenie zo špionáže a s tým spojený trest odňatia slobody! 

Internet (.ir): www.irpedia.com; https://www.visitiran.ir/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Letecká: Všetky medzinárodné lety do Teheránu pristávajú na novom medzinárodnom letisku Imam Khomeini, ktoré sa nachádza 37 km juhozápadne od Teheránu. Pútnické lety do Saudskej Arábie lietajú z letiska Mehrabad. V krajine sa celkovo nachádza 70 menších regionálnych letísk (napríklad v mestách Shiraz, Mashhad a Isfahan), ktoré denne lietajú do mnohých medzinárodných destinácií. Hlavným národným dopravcom je Iran Air, ktorých služby sú pomerne spoľahlivé.

Autom: rozšírená cestná sieť a nízke náklady na palivo urobili z Iránu príťažlivú krajinu na objavovanie pomocou auta. Čerpacie stanice sa nachádzajú na okraji všetkých miest. Nepodceňujte však chaos, ktorý sa v Iráne na cestách objavuje. Pravidlá cestnej premávky, ktoré sú často ignorované uvádzajú, že musíte jazdiť vpravo, pokiaľ predbiehate. Pozor dávajte na veľké kamene uprostred diaľnice. Tie sú tam často umiestnené v snahe aby vám praskli pneumatiky. Potom sa následne objaví okoloidúci, ktorý novú ponúkne za 50 EUR. Ide samozrejme o podvod, ktorý sa vyskytuje väčšinou v noci, ale vďaka policajtom, ktorý na cestách dohliadajú, sa jeho výskyt znižuje.

Autobusová: autobusová sieť je rozsiahla a vďaka nízkym nákladom na palivo je aj veľmi lacná. V skutočnosti je jedinou nevýhodou tejto dopravy rýchlosť - vláda obmedzila najvyššiu povolenú rýchlosť pre autobusy na 80 km/h. Dlhé trasy, ako napríklad cesta zo Shiraz do Mašhadu, môžu tak trvať až 20 hodín. Medzi rôznymi autobusovými spoločnosťami je iba malý rozdiel a väčšina z nich ponúka dve triedy lístkov: „lux“ (2. trieda) a „super“ (1. trieda). Autobusy prvej triedy sú klimatizované a počas cesty budete mať k dispozícii malé občerstvenie. Autobusy začínajú (a zvyčajne aj končia) svoje cesty na rozľahlých autobusových staniciach, nazývaných "terminál", takže by ste nemali mať problém nájsť zastávku. Lístky si môžete zakúpiť na autobusových termináloch alebo v pokladniach už týždeň vopred, ale nemali by ste mať problém ani v prípade, ak si budete chcieť kúpiť lístok iba hodinu pred plánovaným časom odchodu.

Vlaková: cestovanie vlakom cez Irán je vo všeobecnosti pohodlnejšie a rýchlejšie ako autobusy so spomínanou obmedzenou rýchlosťou. Lôžka na spanie v nočných vlakoch sú obzvlášť pohodlné. Železničnú sieť tvoria tri hlavné trasy - prvá sa tiahne na východ a na západ cez sever krajiny spájajúcej turecké a turkménske hranice cez Tabriz, Teherán a Mašhad. Druhá a tretia sa rozprestierajú južne od Teheránu, ale rozdeľujú sa smerom na Qom. Jedna linka sa pripája k Perzskému zálivu cez Ahvaz a Arak, zatiaľ čo druhá prechádza centrom krajiny spájajúcim Kashan, Yazd, Kerman a Bandar Abbas. Priame služby medzi hlavnými linkami sú zriedkavé, ak vôbec nejaké. Napríklad Esfahan a Yazd sú prepojené jedným vlakom, ktorý jazdí iba každý druhý deň.

Musíte vidieť

Isfahán – mesto založené v 5. storočí pred n.l. sa v 16. a 17. storočí za vlády safíjovského šacha Abbása stalo perlou islamského staviteľského umenia a učenosti;

Džoga Zanbíl – mesto v zrúcaninách. Obrovská stupňovitá pyramída tvorila centrum posvätného okrsku a predstavuje najveľkolepejšiu stavbu elamskej sakrálnej architektúry;

Persepolis – antické zrúcaniny, sídelné mesto postavené achajmenovským kráľom Dareiom I., monument rozkladajúci sa na umelej terase má viacero brán, palácov, pokladníc, trónnu sieň a rozľahlú audienčnú sálu;

Kaspické more – najväčšie vnútrozemské jazero na svete, zaberajúce plochu asi 400 000 kilometrov;




Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa