Vychutnajte si jar na Ceste čerešňového kvetu

2014-05-02 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Počas jesene sa mnohí cestovatelia tešia na návštevu rôznych vínnych ciest, ktoré máme na Slovensku alebo aj v blízkych Čechách. Ich výhodou je, že ich môžete absolvovať rovnako autom, ako aj na bicykloch a užiť si ju tak presne takým štýlom, aký je vám po chuti. Do jesene je však ešte dlhší čas. A keď sa vám takýto spôsob cestovania páči, možno vás osloví ďalšia zo zaujímavých ciest. Tá je spojená s čerešňami, vedie cez Rakúsko a pohodlne sa na ňu dostanete aj zo slovenskej strany.



Okolo Neziderského jazera

Cesta čerešňového kvetu vedie okolo Neziderského jazera. Dokopy má 121 kilometrov a prechádza cez Rakúsko a Maďarsko. Spoznáte ju aj podľa označenia B12. Väčšina cyklistov však prechádza iba jej časť a tak si ju rozdelí na niekoľko trás. Práve na jar je však zaujímavejšia rakúska strana, ktorá vedie cez spomínané čerešňové háje, podľa ktorých dostala aj pomenovanie. Väčšina z nich si ako začiatok cesty vyberie Neusiedl Am See. Vybrať sa tam môžete autom, aby ste sa mohli pohodlne kedykoľvek k nemu vrátiť. Prípadne vás vodič môže počkať na dohodnutom mieste a nemusíte sa vracať ani po rovnakej trase.

Cesta z Bratislavy trvá takýmto spôsobom približne pol hodiny. Ďalšou alternatívou je presun vlakom pravidelnou dopravou do mesta Parndorf. Odtiaľ je to do Neusiedl am See už len pol hodina bicyklom a môžete ďalej pokračovať na trase, akú si určíte. Rozplánovať si však môžete aj dlhšiu dovolenku. V závislosti od vašich cyklistických schopností môžete celú cestu okolo jazera zvládnuť do jedného týždňa. Tempo nemusí byť vysoké, urobíte si z toho len jednoduchý oddychový presun medzi zaujímavými miestami a ešte si necháte aj miesto na oddych.

 

Určite si náročnosť podľa svojich schopností

Jednou z veľkých výhod tejto cyklotrasy je, že ponúka rôzne alternatívy s rozličnými druhmi obtiažností. Zatiaľ čo je časť terénov vhodnejšia pre ľudí s lepšou kondičkou, inde sa pokojne môžu vybrať aj rodinky s deťmi. Práve v týchto prípadoch najlepšie poslúži vlastný presun autom, lebo sa sami môžete rozhodnúť, odkiaľ začnete vašu etapu. Cyklotrasa má navyše k dispozícii aj niekoľko otočiek. V pohode si môžete naplánovať aj dlhší výlet a keď vám nevystačia sily, na najbližšom možnom mieste sa môžete vrátiť trošku inou trasou späť.

Znalci odporúčajú prejsť si postupne celých 120 kilometrov, no nikde sa na nich neponáhľať. Len tak si dokážete vychutnať skutočnú krásu okolitej prírody a preskúmať všetky atrakcie, ktoré sa vám na týchto miestach ponúkajú. Popri trase nájdete aj niekoľko možností na ubytovanie v súkromí alebo v menších penziónoch. Problém by nemalo byť nájsť voľné miesto na prenocovanie ani v hlavnej sezóne.

 

Rozkvitnutá perinka

A teraz prichádzame k hlavnému dôvodu, prečo by ste sa mali na túto trasu vybrať v mesiacoch apríl alebo máj. Etapa B12 prechádza totiž aj menšími dedinkami. A tie sú veľmi dobre známe vďaka svojej vášni k tradičnému poľnohospodárstvu. Pravidelne tam kvitnú rôzne druhy stromov, no prevahu za ostatné roky získali najmä čerešne. Keď to tam potom všetko práve v tomto čase rozkvitne, vyzerá to ako nádherná ružovo-biela perinka s omamnou vôňou. Okrem toho sa môžete dostať počas vašej cyklotúry aj na niekoľko krásnych vyhliadok, ktoré vám ponúknu nádherný pohľad na celé okolie.

 

Špecialisti na čerešňové pochúťky

Tak ako sa vínna cesta spája s rôznymi špecialitami z lahodného moku, inak tomu nie je ani v tomto prípade. Malé dedinky vyrábajú rôzne unikátnosti, ktoré by vám v spojení s týmto ovocím ani nenapadli. Okrem tradičných pochúťok ako džemy s rôznymi prídavkami alebo lahodný likér si môžete zakúpiť aj pekárenské výrobky s kúskami čerešní, údeniny údené na dreve z týchto stromov, vďaka ktorému získavajú nádhernú arómu alebo dokonca aj čerešňovú horčicu. Domáci si naozaj nekladú medze vo fantázii a tak neustále prekvapujú nejakou novinkou, ktorá rozšíri váš obzor.

Extra zaujímavou zastávkou je v tomto smere Winden am See. Okrem obchodíkov s domácimi výrobkami istotne zájdite aj do niektorej z typických krčmičiek alebo reštaurácií. Môžete tam ochutnať pravú domácu kuchyňu a od stola sa vám bude odchádzať len veľmi ťažko. Ako motivácia vám však poslúžia aj ďalšie zaujímavé miesta, ktoré vás na vašej trase stále len čakajú.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa