Graz – rakúske mesto s neodolateľným šarmom

2020-01-24 12:00:00 |   |    | 

Mesto Graz sa nachádza neďaleko rakúskych hraníc s Maďarskom a Slovinskom, napríklad Maribor je odtiaľ vzdialený len 67 kilometrov. Jeho ulice majú nezabudnuteľný šarm, čo potvrdili aj odborníci – Graz v roku 2009 získal ocenenie pre mesto s najzaujímavejším dizajnom.



 

Hodinová veža

Najznámejšou dominantou Grazu je hodinová veža, ktorá sa nachádza na kopci Schlossberg. V minulosti bolo na tomto mieste opevnenie, ktoré počas bojov na začiatku 19. storočia takmer kompletne zničili. Podarilo sa uchovať iba vežu, prameň a pár budov, ktoré v súčasnosti slúžia ako reštaurácie a kaviarne. Z tohto miesta máte zároveň najkrajší výhľad na celé mesto. Dostanete sa tam buď po krátkej polhodinovej prechádzke na kopec, alebo si zvoľte pohodlnejšiu cestu pomocou pozemnej lanovky. Hodinovú vežu postavili v 16. storočí a odvtedy pokojne stráži celý Graz.

 

Murinsel

Ponad rieku Mur prechádza moderná nezvyčajná stavba od amerického umelca Vita Acconciho. Ten sa snažil prepojiť oba brehy pomocou nezvyčajného multifunkčného mosta. Má podobu otvorenej mušle a približne v jeho strede sa nachádza priestor pre malú kaviareň. Potom prechádza do malého labyrintu, ktorý vás privedie až do druhej časti mesta. Vytvorený je z ocele a skla, čo mu dodáva moderný nádych. Nádherne vynikne aj počas noci, keď je vysvietený rôznymi farebnými svetlami a priťahuje na seba pozornosť ľudí prechádzajúcich po promenáde popri rieke.

 

Zvonkohra

V centre mesta sa môžete tešiť na veľmi milú a obľúbenú atrakciu. Je ňou zvonkohra, ktorú v 19. storočí inštaloval majiteľ miestneho liehovaru. Najprv fasádu jeho domu zdobili iba sošky, potom k nim pridal aj 24 zvonov. Tie sa aj v súčasnosti rozozvučia trikrát do dňa – o 11:00, 15:00 a 18:00. Každá z melódií je iná a ukazuje postavičky v inej podobe. Zvonkohra sa stala typickou súčasťou Grazu a bez jej zvuku by si už domáci obyvatelia aj turisti nedokázali predstaviť ani jeden deň. No táto krásavica má na svojom konte aj jednu smutnú spomienku. Počas 2. svetovej vojny sa jej zvony odmlčali, pretože ich odtiaľ vybrali a použili na výrobu zbraní. Po nastolení mieru ju museli celú renovovať a takto symbolicky vrátili do mesta späť pokojnú atmosféru.

 

Kunsthaus

Umelecká galéria v Grazi je príkladom toho, kde by malo nájsť svoj domov umenie. Nádhernú a štýlovú budovu nazývajú milou prezývkou „kamarátsky mimozemšťan“. Aj túto modernú architektúru si môžete najlepšie vychutnať pri nočnom pohľade, keď je vysvietená rôznymi svetlami a pripomína veľkú vesmírnu loď. V galérii vystavujú najmä moderné umenie z polovice 20. storočia, nešpecializujú sa však len na domácich umelcov, ale predstavujú zaujímavé práce z celého sveta. Časť priestorov hostí vždy nejakú aktuálnu dočasnú výstavu.

 

Mauzóleum

Slávnym rodákom z Grazu je cisár Ferdinand II. Kým sa nestal vodcom svojej krajiny, zveľaďoval mesto viacerými novými stavbami. Jednou z nich bolo mauzóleum, ktoré malo slúžiť celej jeho rodine. Úlohu hlavného architekta zveril do rúk svojho obľúbeného talianskeho umelca Giovanniho Pietra de Pomisa. No skôr než bola stavba dokončená, šľachtic sa dozvedel veľmi dôležitú správu. Stal sa z neho cisár a ihneď sa mal presťahovať do Viedne. Napriek tomu na svoj rodný kraj nikdy nezabudol a zasadil sa aj za dostavanie nádhernej hrobky so vzácnymi nástennými maľbami. Prvou pochovanou osobou tam bola jeho matka a k nej nakoniec pribudlo niekoľko ďalších mestských osobností.

 

Radnica

Viaceré budovy v centre mesta sú ovplyvnené talianskou školou architektúry. Tak tomu je aj v prípade radnice, kde v súčasnosti zasadá krajský parlament. Tá bola postavená v štýle benátskych palácov a jej fasáde dominuje renesančný štýl. Interiér má bohaté zdobenie a viacero pôvodných uchovaných predmetov. Časť priestorov slúži na verejné účely, keď si tam môžete posedieť na káve alebo v dobrej reštaurácii. Veľmi pekné je samotné nádvorie s fontánami. Na jar a počas leta tam rozkvitnú popínavé rastliny, ktoré zdobia jednotlivé poschodia. V zime tam zase vystavujú veľké sochy z ľadu, ktoré zobrazujú postavy z betlehemu.

 

Staré mesto

Veľmi pekná je aj samotná prechádzka historickým centrom. Viacero zachovaných pôvodných budov ukazuje, ako vyzeral Graz pred mnohými stáročiami. Jeho perlou sú tunajšie katedrály s bohatým zdobením a zbrojnica, ktorá združuje historické zbrane z celého Štajerska. Osobitou atrakciou je bývalá budova hradu. V nej sa nachádza unikátne schodisko, ktoré má dvojité špirálové točenie. Tento originálny efekt dosiahli tak, že vedľa seba postavili dve schodiská, ktoré sa pri točení vždy v strede stretávali. Vytvárali tak zaujímavý efekt, ktorý je zároveň skúškou pre každého, kto po ňom chce zísť dole, pretože najmä v úvodnej časti potrápi váš zrak.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa