Maratón v Los Angeles

2008-03-04 11:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/video - Maratón v Los Angeles je štvrtým najväčším bežeckým podujatím v Spojených štátoch amerických a s obľubou sa ho okrem profesionálnych atlétov zúčastňujú aj zabávači či recesisti, ako aj ďalší amatérski bežci, ktorí svojou účasťou komunikujú rozličné posolstvá.



Ani minulú nedeľu preto medzi bežcami nechýbali dvaja Elvisovia s gramofónom na kolieskach, filmové postavy z histórie Hollywoodu, ale aj policajti so symbolickým plameňom na pamiatku zavraždeného policajta Randala Simmonsa. Svoju 90-tku tu oslávil aj 90-ročný veterán Hollywoodu a niekdajší tlačový zástupca Marylin Monroeovej, Julian Myers.

     
V poradí 23. ročníka Maratónu v Los Angeles sa zúčastnilo vyše 26 tisíc bežcov zo 100 krajín sveta. Organizátorom v Los Angeles sa ani v tomto roku nepodarilo pritiahnuť najväčšie atletické hviezdy. Maratón sa totiž koná na začiatku bežeckej sezóny a jeho finančný rozpočet s 215 tisícami dolárov na odmeny víťazom je v porovnaní s podobnými behmi v Bostone či v New Yorku nižší.

Maratón však o to viac priťahuje amatérskych bežcov, ktorí stáli aj v tomto roku na štartovacej čiare v rôznych kostýmoch, s balónmi a inými rekvizitami, v tričkách s menami padlých amerických vojakov, s pestrými politickými posolstvami k prezidentským voľbám, či vlastnými heslami ako "Áno, dokážeš to". Organizátori si špeciálne pre tento ročník najali aj 100 mexických muzikantov Mariachi, ktorí na 34. kilometri povzbudzovali bežcov do poslednej štvrtiny behu.
     
Jednou z najznámejších tradičných skupín maratónu v Los Angeles sú Elvisovia. Známa dvojica amatérskych bežcov a fanúšikov Elvisa Presleyho z Las Vegas prichádza každoročne aj do Los Angeles. Aj túto nedeľu extravagantí bežci v kostýmoch Elvisa tlačili počas celého maratónu vozík s prehrávačom, z ktorého zneli známe hity legendárneho kráľa rock'n'rolu. Najviac Elvisov sa pravidelne objavuje na štarte maratónu v Las Vegas, kde tento hudobník počas svojho života pôsobil.
     
Maratón v Los Angeles sa po prvýkrát konal v roku 1986 a stále má veľa tzv. bežcov s odkazom, t.j. tých, ktorí sa zatiaľ zúčastnili každého štartu. Tento rok bežali s tabuľkami s nápisom LAXXIII. Deny Smith si tak už 23-krát na hlavu nasadil vianočnú čiapku Svätého Mikuláša, ktorá sprevádzala zatiaľ každý jeden jeho beh v Los Angeles.
     
Pamiatku nedávno zosnulého policajta Randala Simmonsa si pripomenuli jeho spolupracovníci z miestnej jednotky SWAT, ktorí si počas maratónskeho behu podávali fakľu so symbolickým plameňom. Tú za cieľovú pásku preniesol jeho syn Matthew. "Som si istý, že otec sa pozerá, a že má radosť," uviedol Simmonsov syn pre denník Los Angeles Times.
     
Svoje 90-te narodeniny sa rozhodol stráviť netradične Julian Myers, ktorý v minulosti pôsobil ako mediálny poradca pre Marylin Monroe a Gregory Pecka. Ako informovala televízna stanica Hlas Ameriky, vitálny dôchodca začal bežať 22. februára na juhu Kalifornie v San Diegu svojich 90 narodeninových míľ. Od jeho oslavy okrúhlych narodenín s 390 hosťami ho delilo posledných 5 kilometrov. Záverečný úsek z celkovo 90 míľ (145 kilometrov) absolvoval Myers v rámci sprievodného podujatia maratónu v Los Angeles.
     
Počas maratónskeho dňa mesto Los Angeles úplne mení svoju tvár a atmosféru. Bulváre s niekoľkými prúdmi, zvyčajne plné hlučných áut, sú počas tohto dňa uzavreté a plné ľudí. Celú trať lemujú fanúšikovia a priatelia bežcov, ako aj miestni obyvatelia, ktorí bežcom rozdávajú vodu a kúsky ovocia. Tí, ktorí nebežia v hlavnom maratónskom behu, sa zúčastňujú bicyklovej súťaže, behu na päť kilometrov alebo maratónskych pretekov vozíčkarov.
     
Víťazkou tohto ročníka Maratónu v Los Angeles sa stala Ruska Tatiana Aryasová, ktorá sa vrátila na preteky po materskej dovolenke. Popri 100 tis. USD za celkové víťazstvo si odniesla aj 20 tis. USD za výhru medzi ženami a auto. A hoci kenský bežec Laban Moiben dobehol ako prvý, vyhral iba v mužskej kategórii, pretože ženy dostali štartovaciu výhodu 19 minút a 38 sekúnd.
     

Zdroj/autor: M.Onduchová,tasr,drom

VIDEO Maratón Los Angeles



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa