NA CESTÁCH Na vlastnej koži

2010-10-21 16:30:00 |   |    | 

ČÍNA - Prvým príjemným prekvapením na ceste do Číny bolo vybavenie víza. Prívetivá pani neurčitého veku: „Ste slovenska obcan? Urcite dame visum a gratis, pridite sajtra.“ Jednoduchý formulár, kópia cestovky a hotovo.



Po pristátí v Hongkongu mladý úradník v elegantnej uniforme sa pýta: „Až z takej diaľky idete, koľko dní sa mienite u nás zdržať, hovorím 16, dám vám to na 3 mesiace, keby sa vám tu páčilo, aby ste zostal dlhšie.“

Písať o hongkongskom letisku ako o technickom zázraku a infraštruktúre mesta by bolo nosením dreva do lesa. Leží na pevninskom poloostrove a 120 ostrovoch z toho 27 obývaných. V starom prístave žije a býva veľa rybárov na lodiach celoročne zakotvených v strede prieplavu, výlet bol zážitkom.

Dve firmy prevádzkujú taxi - službu, každá má v prevádzke len jeden typ, ale pohodlného auta, šofér je v obleku, biela košeľa, kravata, angličtina, sklom oddelený. Pred nástupom sa spýta kam chcete, poprípade vám to ukáže na mape a povie vám koľko to bude stáť.

Taxameter na konci ukáže odchýľku plus - mínus 5%, platí sa nižšia cena. Dobre sa cítite na čistých bielych poťahoch. V hoteli môžete fajčiť len vo svojej izbe. Inde ste okamžite zaznamenaný senzormi a kamerou, dole vás čaká zdvorilá strážna služba s tiketom na 1000 HKD a záznamom, kedy už tam rezerváciu nedostanete.

Na ulici nenájdete ohorok, žuvačku alebo papierik, platí zákaz pľuvania. Číňania sú nižšieho vzrastu, preto stropy v autobuse, električke, stoličky, toalety sú nižšie, pozor na hlavu, treba si zvyknúť. Je ich viac aj na m2, preto električky a autobusy sú poschodové. Pozor, aby vás niekto nezrazil z pravej strany, jazdí sa vľavo.

 

Na vlastnej koži

Prechod do kontinentálnej Číny je veľmi badateľný pri pohľade na všetko. Na letisku ste snímaný termovideokamerou a tým kontrolovaný na zvýšenú telesnú teplotu. Pre turistov sú luxusné pohodlné autobusy samozrejmosťou. Množstvo prekrásnych starostlivo udržovaných budhistických chrámov a historických objektov. Vykopáviek neuveriteľných rozmerov v Terracotte prekrytých obrovskými halami, s veľkou starostlivosťou chránených a dokumentovaných.

Šanghaj porovnateľný s Los Angeles s rozsiahlymi bulvármi, s letiskom, kde čaká na cestujúcich cca 80 Boeningov a 60 Airbasov, plné mladých elegantných usmiatych prívetivých ľudí. Historicky známa stavba Čínskeho múru, ktorá je ako jediná stavba viditeľná na zemi z vesmíru, ktorej počiatočný dôvod výstavby je dnes už úsmevný.

Také pekné niečo, tak prívetivého vľúdneho a elegantného, ako bola letuška Sanghai Airlines, ako i pri návšteve roľníckej osady, kde chudoba bola všade viac ako zreteľná, ale nie taká ako u našich Rómov, sa mi dve asi sedemročné školáčky s taškami na chrbte s červenými šatkami okolo krku prihovorili dobrou detskou angličtinou: „Hallo pane, z akej krajiny prichádzate, ako sa voláte?“ A keď som zistil, že každého mladého človeka, čo nosí sako môžem anglicky osloviť - to boli pre mňa mimoriadne silné emotívne zážitky.

V Číne je cca každých 500 km iný dialekt, ktorý je so susedným skoro nezrozumiteľný. Vo všetkých už základných školách bola zavedená povinná štátna čínština a angličtina rovnocenne. Krajina majúca problémy: neprší, nesneží, nedostatok vody, budujú všade priehrady, aby spomalili odtok vody z riek do mora, bola kedysi najväčším producentom ryže, teraz ryžu dováža.

Nakoniec, nenapodobiteľný starý aj nový Peking, šesť jazdných okruhov, t.j. každý štyri pruhy tam, štyri oproti a 5m široký pás pre cyklistov, vonkajší okruh má 168 km. Palácové objekty, aj keď Čankajškom pri úteku čiastočne vyrabované, sú nádherné, čakajú na rekonštrukciu, ktorá sa plánuje na dva roky. Pred Maovým mauzóleom stoja dvojdňové rady jednoduchých ľudí, ktorí si to môžu dovoliť asi raz za život.

Tešil som sa na pečenú Pekigskú kačku, ako jej budem rozťahovať nohy, dostal som ju sklamaný narezanú na plátky, asi o nič neprišla. Číňania jedia všetko, čo sa v prírode narodí a narastie, je to pekne vidieť na trhovisku, ale na niektoré vyložené kusy musíte mať silný žalúdok.

So sebou doporučujem zobrať si soľničku a korenie, na ktoré ste zvyknutí, nebýva to na stole.  Keď ukradneš auto dostaneš 6 rokov nepodmienečne, bez debaty. Za drogy posledné životné vystúpenie na verejnosti, z ktorého má radosť pohrebný ústav a sociálna poisťovňa. Adaptér do zásuvky na elektro dostanete na trhu za babku, nekupujte v hoteli.

Po relatívne krátkej, veľmi unavujúcej udŕcanej, veľmi prekvapujúcej prekrásnej a nenapodobiteľnej dobe, stojac pred imidžovým náhrobným kameňom Konfuciusa, ohromený toľkými dojmami som si uvedomil dimenziu histórie meranú nie storočiami ale dynastiami, skromnou pýchou na svoju históriu, kompas, pušný prach, tlač, hodváb atď., som si ich pre ich zdvorilosť, vľúdnosť, pracovitosť a skromnosť zamiloval a na ich krajinu a nich samotných nedám dopustiť.

Už aj keď spomeniem nadsadene, používajú papier už tisíc rokov pred nami a organizovať aglomeráciu 1 338 000 000 ľudí asi bude hodné dobrého organizátora. Je to téma pre väčší priestor. Majú prekrásne deti, ale môžu mať len jedno.

Ak si potrpíte na značkové veci ako Rolex, Breitling a podobne sú k dostaniu v rôznych prevedeniach a cenových reláciách. Keď čínsky sprievodca zistil, že som medzi Nemcami jediný z bývalého komunistického bloku, užíval som si nie priamo viditeľných výhod a nepustili ma ani na niektoré bezvýznamné fakultatívne výlety.

Ako naši českí bratia hovoria: „Nebylo to levný, ale vydatný, a mne to stálo zato.“ Čínska kontrola vám z príručnej batožiny odoberie manikúru, alkohol a podozrivý parfém pre nástupom do lietadla. V lietadle vám po štarte naservírujú zase k obedu kompletný antikorový príbor aj ostatné. Koncom roka chcem navštíviť ešte jednu ohováranú krajinu, pokiaľ sa nezačnú aj oni napchávať hamburgermi...

 

  • Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám...  Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.
     

Zdroj/autor: trabant,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa