NA CESTÁCH Ako sardinky

2010-05-25 16:30:00 |   |    | 

GRÉCKO - Kúpte si dovolenku k moru do Grécka, ako my. Transfer autobusom. Po prejdení vyše tisíc kilometrov sa tak určite budete cítiť. Ako sardinky v konzerve.



Začína to vcelku nevinne, masovou eufóriou a vyškerenými ksichtami. Už doma pravidelne cvičte, hlavne vsúvanie a vysúvanie telesných výčnelkov z kadejakých medzier. Zíde sa to.

Prvú srandu zažijete, keď zatúžite malému ukázať porcelán. Hlavne rýchlo. To ste už niekde v strede Maďarska, ale smola, ľudí s rovnakými pocitmi je veľa a času málo.... Hybáj poďho medzi statné sosny.... To nerobte. Vybehne Maďarka, celá červená od zlosti, že jej uniká eurozárobok, a tak vám nadá, že nebudete schopní dokončiť prirodzenú ľudskú činnosť.

Vy sa na ňu síce nechápavo dívate, že o čom to točí, keď jasne vidí nápisy na autobuse po slovensky, ale ona, skalopevne presvedčená o svojej pravde, s energiou Maďarom vlastnou, pokračuje v monológu na niekoľkých úrovniach, až zatúžite ovládať tento jazyk.

Pripravte sa na kontrasty. Zatiaľčo Maďarsko je zelené a rovné s perfektnou diaľnicou, plné obchodov, billboardov, po vstupe na územie Srbska máte pocit, že tesne pred vami tu boli UFO-ni a s nejakým cucom všetko vysali kamsi do neznáma.

Depresívne monotónne nič. Len v diaľke občas domčeky a ešte ďalej pohorie. Teraz je čas sa zabaviť. My sme sa bavili pchaním prstov do ucha spiacemu susedovi s následnými pocitmi blaha z nekontrolovateľne vyslovených slov v afekte. Pre nešťastne zamilovaných mám tip: Ak uvažujete o dobrovoľnom odchode z tohto sveta, venujte pozornosť mostu ponad Dunaj pri meste Novi Sad. Je tak vysoko, že keby ste skočili, tak cestou nadol si to ešte určite rozmyslíte a tento nezmyselný skutok minimálne dvakrát oľutujete.

V Srbsku - ženy pozor na WC. Len kľudné povahy, inak si urobíte hanbu. Za pol eura čakáte aspoň nejakú misu, keď však zbadáte dieru v zemi, od oprávnenej zlosti vás tak roztrasie, že sa určite netrafíte. Na zaočkovanie proti kadejakej viditeľnej aj neviditeľnej hávedi zvysoka kašlite.V Bulharsku vás povinne - za poplatok samozrejme - aj spolu s autobusom vydezinfikujú. Cez noc sa nevyspíte.

Štíhlejším odporúčam prenatálnu polohu, na chrbte, schúlený do klbka s nohami na operadlách. Ale nečakajte zázraky, lebo niekde uprostred noci vpadne zadná náprava autobusu do jamy hlbokej ako samo peklo, a vy máte pocit, že zadok autobusu ostáva dovolenkovať pri Čiernom mori.

Keď sa zastavíte na lacnú Metaxu v bulharskej dedinke Kresná, nakúpte jej za kufor. O dva týždne bude minimálne o euro drahšia. Sladkosti, suveníry, sprostosti od výmyslu sveta, ktoré za rovnaký peniaz kúpite aj tu, ale suvenír je suvenír, tlačte sa, vytvorte šóru ako za červených, nostalgia.

Pamätáte sa na tú super sranda-babu zo Slunce seno a pár facek, keď na jednej TV stanici krútila kolesom? Tak ráno, keď zastavíte na gréckej čiare, zatúžite, aby zaziapala TUTOVFKA a vytočila vám hlavnú cenu - nové nohy - tie vaše sa totiž nápadne podobajú antickým stĺpom v Aténach. Ale to už sme v cieli.

Nasleduje oddych á la ležiace mrože v Antarktíde. Tak to je. Muži pozor na ryhu v piesku. Ležíte na pláži a neďaleko vás sa predvádza nádherná Rumunka hore bez, akože počúva walkman, a aby jej slúchadlá nepadli, tak akože si ich drží. V skutočnosti láka a najlepšie nejakého zo západnej Európy, nebude predsa krepá a neostane v Rumunsku, keď má devízu. Vy by ste tam vtedy najradšej ležal sám a pre istotu sa radšej obrátite na brucho, nestojíte o hanbu. A vtom, ako naschvál vás vaša polovička požiada o časopis, ležiaci ďalej než dosiahnu vaše paže, takže sa musíte posunúť a vtedy ju nechtiac vytvoríte!

Určite na Olympskej riviére stretnete Paja. Riaden chlap, hrubá sila, svaly má ako ja reči. Celý boží deň neúnavne chodí s podnosom a šiškami po pláži hore-dolu a núka ich v niekoľkých jazykoch, aj po slovensky: "sisky vam uropí topré titky". To už minimálne vaše ratolesti neodolajú a chtiac-nechtiac obetujete euro za kus.

Vyskúšali ste ležanie na vlnách? Vďaka hustejšej morskej vode telo viac nadnáša a vy si to môžete bez obáv vychutnať, určite sa nepotopíte. Odporúčam. Prefektné. Keď sa tak dívate na ľudí okolo seba, ležiacich na vlnách obdivujete silu mora a vĺn, že také hebedá vôbec udrží. Ak chcete k tomu aj zvukový doprovod, predtým sa najedzte, ale nie moc. Masírovanie vĺn spôsobí mohutné grganie, až sa budete čudovať. Alebo skáčte do vĺn. Nám to tak zachutilo, že aj Maďari odvedľa boli z nás vedľa a pridali sa. Ochutnajte grécky Gyros. Za 1.50 eura. Fantastický.

Alebo sa vyberte, ako my do reštiky celá banda na morské potvory, ja som dostal chuť na chobotnicu za 8 euro s labami roztiahnutými po celej tácni ako v jedálnom lístku. Všetci ma chceli pri jedení vidieť a náramne sme sa tešili, že jej vydlabeme s rozkošou oči - a doniesli mi jednu nohu s prísavkami aj to bol koniec spečený ako svinská škvarka - a s úsmevom dodala, že to je polotovar. Hnus. Dajte si na to citrón, inak to ani nejedzte, je to guma.

Tri dni som nebol na WC. Nech to trikrát strávi za tie peniaze. Zabudnite na drahú Fjodor vodku, za tie peniaze si tu kúpite aj tri fľašky. Hovorí vám niečo ouzo? Grécka špecialita, domáca pálenka. Chutí to ako hašlerky v alkohole. Každý, kto to ochutnal, skonštatoval: "ako pelendrek". Ja som jej toľko vypil, až jeden večer som mal pocit, že som na policajnej stanici. Gréci sú priateľskí, usmievaví. Skúste pri nákupe použiť Kaliméra a Efcharistó. Obdaria vás takým širokým úsmevom, že sa budete cítiť ako zubár na dovolenke. A viete prečo? My sme na to prišli. Lebo po vstupe Slovenska do EÚ už konečne nie sú najchudobnejší štát únie.

Suvenír - mušle? Jednoznačne ráno, za východu slnka. Odporúčam. Tak čistučké more, jemne šumiace, monotónny jemný príboj, až máte chuť zo Slovenska navždy vypadnúť a ostať tu. Fakt nezabudnuteľné. Ak máte chuť na niečo trošku hrôzostrašné, chodťe k moru v noci. Hotová ničota. Predstavte si, že 5 metrov od pobrežia je ľudožravá kosatka a čaká na váš vstup do vody. Pomalými krokmi vstupujte do vody... Moc to neprežeňte, aby ste v noci nes.... magi v kockách!

P.S.: Ak stále tvrdošijne odmietate obetovať pár tisíc za more, kašlite na to. Aj ja som bol taký sprostý, že mi boli peniaze milšie ako more. Choďte! Treba si oddýchnuť. Určite vás očarí a zvyšok roka sa budete tešiť na TEN mesiac, kedy si to znova zopakujete.

 

  • Prežili ste aj vy niečo podobné? Boli ste aj vy v Grécku autobusom? Napíšte nám.... Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.

 

Zdroj/autor: vlado s.,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: spots illustr.

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa